Κόσμος

Γιατί οι Φιλιππίνες είναι ένας σημαντικός σύμμαχος για τις ΗΠΑ; (βίντεο)


Επιμέλεια: Θ. Αγουρίδου
Οι Φιλιππίνες είναι ο παλαιότερος και στρατηγικός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, ωστόσο, την Πέμπτη ο πρόεδρος αυτού του νησιωτικού κράτους ανακοίνωσε το τέλος της οικονομικής εταιρικής σχέσης της χώρας του με την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων, Ροντρίγο Ντουέρτε, είπε «αντίο στην Αμερική», την Πέμπλτη και στη συνέχεια συναντήθηκε με τον κινέζο ομόλογό του, Ξι Ζινπίνγκ, με τον οποίον επιδιώκει να υπάρξει προσέγγιση σε μια προσπάθεια να διευρύνει τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας. «Εμείς δεν θα πάμε στην Αμερική. Μας προσέβαλαν εκεί (…) Ήρθε η ώρα να πούμε αντίο», τόνισε ο Ντουτέρτε.

Ως γνωστόν, η Ισπανία παραχώρησε την κυριαρχία της επί των Φιλιππίνων στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών το 1898 και η αμερικανική κατοχή διήρκεσε έως το 1946. Με τον τρόπο αυτό το νησιωτικό κράτος έγινε ο αρχαιότερος σύμμαχος της Ουάσιγκτον στην περιοχή της Ασίας.

https://embed.reembed.com/www.pronews.gr/0MzbDw0FZcJr1vXuy00wJJxt
Ο λόγος που οι Φιλιππίνες είναι σημαντικός σύμμαχος

Όταν η Ισπανία παραχώρησε την κυριαρχία της επί των Φιλιππίνων στις ΗΠΑ, η χώρα αυτή της Άπω Ανατολής ήταν ένα ενδιάμεσο σημείο στους δρόμους του μεταξιού, των μπαχαρικών και των εξωτικών ξύλων, ενώ η γειτνίασή της με την Ασία την έκανε να θεωρείται ως βάση για πιθανές εισβολές στο ηπειρωτικό τμήμα της Ασίας.
Με την έναρξη του Ψυχρού Πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, η Ουάσιγκτον είδε τις Φιλιππίνες, ως σύμμαχο για την αντιμετώπιση των υποτιθέμενων απειλών ης Μόσχας.

Το 1992, το κοινοβούλιο των Φιλιππίνων ψήφισε υπέρ της αποχώρησης των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ από τη χώρα, ωστόσο, οι δύο χώρες, από τότε διεξάγουν, ετησίως, κοινές στρατιωτικές ασκήσεις σ’ αυτές τις βάσεις.

Τον Μάρτιο του 2016 οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Φιλιππίνες υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας για την βελτίωση της Άμυνας –την EDCA- η οποία εγγυάται τη χρήση, τουλάχιστον, πέντε στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ, στην ασιατική χώρα.

Η αεροπορική βάση Antonio Bautista (Θάλασσα της Νότιας Κίνας), η Basa στην Pampanga, η Lumbia στο Καγκαγιάν (βόρεια της πρωτεύουσας Μανίλα) και η Mactan-Benito Ebuen (ανατολική ακτή του νησιού της Σεμπού), καθώς και η στρατιωτική βάση Fort Ramon Magsaysay (στο κεντρικό τμήμα του νησιού της Λουσόν) περιλαμβάνονται στη συμφωνία EDCA.

Φυσικοί πόροι και οικονομική ανάπτυξη

Οι Φιλιππίνες είναι ένα αρχιπέλαγος με περισσότερα από επτά χιλιάδες νησιά στη Νοτιοανατολική Ασία. Η σταθερή αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) επέτρεψε την ταχεία ανάπτυξή τους.
Έχει άφθονο ορυκτό πλούτο, παράκτιους και θαλάσσιους πόρους, καθώς και ξυλεία και καλλιεργήσιμη γη, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 36% του πλούτου της.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ