Πολιτική

Γάλλος ΥΠΕΞ: «Η Γαλλία στηρίζει την ταχεία επίλυση του ελληνικού χρέους»

Τη στήριξη της Γαλλίας προς την Ελλάδα στην ΕΕ για ταχεία επίλυση του ελληνικού χρέους εξέφρασε από την Αθήνα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Μάρκ Ερό μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Την ανάγκη στο ζήτημα του χρέους «όλες οι πλευρές να κρατάνε τις δεσμεύσεις τους» τόνισε ο κ. Κοτζιάς από την πλευρά του στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου.

Ο κ. Ερό επισήμανε ότι «μια γρήγορη ρύθμιση του θέματος του ελληνικού χρέους είναι κάτι, το σημαντικό για την Ελλάδα και τις ελληνικές αρχές, γιατί αυτό είναι προϋπόθεση για να μπορεί να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές. Αυτό άλλωστε έχει εκφράσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και πρέπει όλοι αυτό να το προσέξουμε ιδιαίτερα». Και προσέθεσε: «Μένει δουλειά να γίνει. Σε κάθε περίπτωση η Γαλλία επιθυμεί να τηρηθούν όλες οι δεσμεύσεις και να γνωρίζει ο ελληνικός λαός ότι η Γαλλία είναι αλληλέγγυα στις προσπάθειες του έτσι ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να επιτύχει την ανάκαμψη και να έχει αποτελέσματα. Ήδη τα πρώτα αποτελέσματα είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικά».

Ο κ. Ερό τόνισε επίσης ότι η Γαλλία «θα στηρίζει την αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση λίαν συντόμως, τις επόμενες εβδομάδες», καθώς η Ελλάδα «έχει κάνει προσπάθειες και θα πρέπει να βοηθηθεί για να επιτύχει». «Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή» πρόσθεσε «επιτυγχάνει σε αυτή την διαδικασία και δεν θα πρέπει να καθυστερούμε. Θα πρέπει να παγιώσουμε όλα αυτά που έχουμε επιτύχει εδώ».

Ο κ. Κοτζιάς από την πλευρά του επισήμανε ότι «στην Ευρώπη πρέπει όλες οι πλευρές να κρατάνε τις δεσμεύσεις τους. Δεν υπάρχει συμφωνία που να αφορά μόνο μια χώρα, όπως είναι η Ελλάδα. Η συμφωνία αφορά όλους και θα πρέπει η εφαρμογή της συμφωνίας που αφορά όλους να παίρνει υπόψη της και τα ιστορικά παραδείγματα. Δεν μπορεί να φέρεται κανείς στην Ελλάδα πιο σκληρά από ότι φέρθηκαν οι νικητές σύμμαχοι το 1953 στο Λονδίνο έναντι μιας χώρας που είχε προκαλέσει το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και χρώσταγε δυο δάνεια από την δεκαετία του ΄20».

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε επίσης τη σημασία που έχει η εφαρμογή των κοινών αποφάσεων στην ΕΕ, όπως και στο θέμα των προσφύγων. «Δεν θα πρέπει μόνο να συνομιλούμε» τόνισε χαρακτηριστικά «θα πρέπει να αποφασίζουμε και στη συνέχεια να δρούμε. Πάνω σε αυτό άλλωστε εδράζεται και η εμπιστοσύνη και θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να δίνει συγκεκριμένες απαντήσεις στους Ευρωπαίους πολίτες για να μην παρασύρονται από τον πειρασμό του ευρωσκεπτικισμού» Κατέληξε δε ότι κοινό όραμα Γαλλίας και Ελλάδας είναι «μία Ευρώπη που προστατεύει τους Ευρωπαίους πολίτες, που ενθαρρύνει την ευημερία και που ανοίγει δρόμους και προοπτικές για τη Νεολαία. Γαλλία και Ελλάδα θέλουν από κοινού να συμβάλλουν στη δημιουργία αυτής της Ευρώπης».
Νωρίτερα, συνάντηση με τον Ζαν-Μαρκ Ερό, είχε Αλέξης Τσίπρας, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, συζητήθηκε η πορεία ανάπτυξης των διμερών σχέσεων, και ειδικότερα των οικονομικών σχέσεων και της επιχειρηματικής συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας.
Παράλληλα, συζητήθηκαν η πορεία και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, το μεταναστευτικό ζήτημα, καθώς και το μέλλον της Ευρώπης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε εκτεταμένη συζήτηση και για το ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ