Αρχείο

Βαραίνει το κλίμα για την κυβέρνηση – Αλλαγή ατζέντας με ανασχηματισμό επιδιώκει ο Α. Τσίπρας – Ποιοί υπουργοί μένουν και ποιοί φεύγουν

Οι επαφές του Αλέξη Τσίπρα με τους Ευρωπαίους εταίρους στο περιθώριο της Συνόδου των Βρυξελλών και ειδικότερα με τον Φρανσουά Ολάντ και την Άνγκελα Μέρκελ δεν είχαν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Το ζήτημα του χρέους που τους έθεσε το άκουσαν, έδειξαν κατανόηση αλλά μέχρι εκεί. Είναι αυτό που λένε “τσάι και συμπάθεια”. Καμία απολύτως δέσμευση δεν ανελήφθη και το πιθανότερο είναι πως δεν θα υπάρξει καμία θετική εξέλιξη μέχρι τέλος του χρόνου, όπως θα ήθελε το Μέγαρο Μαξίμου.

Το κλίμα λοιπόν για την κυβέρνηση βαραίνει ακόμη περισσότερο με μία σειρά ζητημάτων ανοιχτά, όπως οι τηλεοπτικές άδειες, η δεύτερη αξιολόγηση, τα οικονομικά αποτελέσματα που δείχνουν μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα και μεγαλύτερη ύφεση και βεβαίως η ασφυξία που έχει προκληθεί στα νοικοκυριά από τη λαίλαπα των μέτρων.

Ο Αλέξη Τσίπρας λοιπόν αναζητά εναγωνίως έναν τρόπο να αλλάξει την ατζέντα και να φύγει από τη... γωνία στην οποία βρίσκεται. Κι αυτός φαίνεται πώς είναι ο επικείμενος ανασχηματισμός ο οποίος επισπεύδεται και δεν αποκλείεται να γίνει και την επόμενη εβδομάδα.

Αφού κλείσουν τα εσωκομματικά θέματα είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη. Αυτές ολοκληρώνονται αύριο, Κυριακή, με εκλογή της Πολιτικής Γραμματείας από την Κεντρική Επιτροπή.

Άρα, από τη Δευτέρα όλες οι ημερομηνίες είναι πιθανές για τον ανασχηματισμό, αν και όλοι λένε πώς είναι ένα δύσκολο παζλ για τον πρωθυπουργό λόγων των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν με τους δανειστές και τις ισορροπίες που πρέπει να κρατηθούν στο κόμμα. Ο Α. Τσίπρας δεν θα ήθελε να δημιουργήσει εσωκομματικά “μέτωπα” σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο.

Τώρα ποιοι είναι οι υπουργοί που φλερτάρουν με την έξοδο από την κυβέρνηση και ποιοι θα παραμείνουν θα το μάθουμε λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση των αλλαγών. Η κυρία Γεροβασίλη ωστόσο έσπευσε να προϊδεάσει πώς ο ανασχηματισμός θα είναι δομικός και στην κυβέρνηση θα μπουν και εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από το υπουργείο Οικονομικών. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και τα άλλα δύο πρόσωπα που τον πλαισιώνουν, οι κ.κ. Χουλιαράκης και Αλεξιάδης φαίνεται να παραμένουν στις θέσεις τους. Μάλιστα ο κ. Χουλιαράκης είχε ακουστεί και για αναβάθμιση σε περίπτωση που ο κ. Τσακαλώτος ήθελε να αποχωρήσει από τη θέση του υπουργού Οικονομικών.

Ερώτημα ωστόσο παραμένει το τι θα συμβεί με τον Γιώργο Σταθάκη. Φέρεται να έχει εκφράσει την επιθυμία να αποσυρθεί από την κυβέρνηση, σε αντίθεση με τον Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος δηλώνει πώς θέλει να παραμένει στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αλλά το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου είναι αρνητικό μετά την κριτική που έχει ασκήσει στο πρόγραμμα που εφαρμόζεται. Έχει πει το αυτονόητο, ότι δεν βγαίνει.

Ο Νίκος Φίλης κρατά “ζωντανή” την κόντρα με την Εκκλησία και αυτό ενδέχεται να του στοιχίσει, καθώς ο Α. Τσίπρας δεν θέλει ένα ακόμη μέτωπο. Μπορεί να μετακινηθεί από το υπουργείο Παιδείας αλλά ενδέχεται και να αναβαθμιστεί.

Δεδομένης της μεγάλης διείσδυσης που έχει στον ΣΥΡΙΖΑ (εξελέγη δεύτερος στην Κεντρική Επιτροπή) το όνομα του έχει ακουστεί και για αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Κι αυτό γιατί οι σχέσεις της βασικής ομάδας του Μεγάρου Μαξίμου με τον νυν αντιπρόεδρο Γιάννη Δραγασάκη δεν είναι και οι καλύτερες. Σε περίπτωση μετακίνησης του κ. Φίλη για υπουργός Παιδείας έχει ακουστεί ο Γιάννης Αμανατίδης.

Για τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια. Κάποιοι από την κυβέρνηση του χρεώνουν πολιτική “αυτονόμηση” στη γραμμή που ακολουθεί στην εξωτερική πολιτική και αυτό μπορεί να τον οδηγήσει ακόμη και εκτός κυβέρνησης. Επί των ημερών του πάντως ο Ρ.Τ. Ερντογάν έχει ξεσαλώσει και το υπουργείο Εξωτερικών περί άλλων τυρβάζει.

Μέλος της κίνησης “Πράττω”, πέραν του Νίκου Κοτζιά είναι και αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας για τον οποίο είχε εκφραστεί έντονη δυσαρέσκεια όταν οι συνταξιούχοι που θέλησαν να φτάσουν στο Μέγαρο Μαξίμου “ραντίστηκαν” με χημικά. Δεν είναι ωστόσο καθ' όλου απίθανο να παραμείνει στη θέση του.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον θα είναι και το τί θα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας με τον πλέον στενό του συνεργάτη Νίκο Παππά. Η υπόθεση με τις τηλεοπτικές άδειες και το διαγωνισμό εξελίσσεται σε φιάσκο και αν το Συμβούλιο της Επικρατείας κρίνει τελικά το νόμο αντισυνταγματικό τότε θα πρόκειται για μία μεγάλη ήττα της κυβέρνησης την οποία θα χρεωθεί σε μεγάλο βαθμό ο κ. Παππάς.

Υπάρχει ωστόσο και η άλλη οπτική που λέει πώς αν ο πρωθυπουργός καρατομήσει τον Νίκο Παππά στέλνει μήνυμα υποταγής στη διαπλοκή. Συνεπώς; Κανείς δεν ξέρει. Όσον αφορά στην Όλγα Γεροβασίλη αυτή ίσως υπουργοποιηθεί.

Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας παραμένει ο Πάνος Καμμένος και διατηρεί την ποσόστωση στην κυβέρνηση ίσως με μερικές αλλαγές στα πρόσωπα από τους ΑΝΕΛ που έχουν χαρτοφυλάκιο. Ο Δημήτρης Καμμένος ίσως μπει αυτή τη φορά στην κυβέρνηση.

Αρκετοί βλέπουν μετακίνηση του Γιώργου Κατρούγκαλου από το υπουργείο Εργασίας λόγω της λαίλαπας στα ασφαλιστικά και στα συνταξιοδοτικά, αλλά δεδομένου των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές για τη δεύτερη αξιολόγηση ίσως αυτό να είναι δύσκολο.

Από εκεί και πέρα, μία σειρά υφυπουργών και αναπληρωτών υπουργών αναμένεται να αντικατασταθούν στο πνεύμα της “ανανέωσης” με πολλά στελέχη, όπως ο Σωκράτης Φάμελλος και ο Μάκης Μπαλαούρας να διεκδικούν θέση στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

Όσον αφορά στα εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα που είπε η κυρία Γεροβασίλη ότι θα συμμετάσχουν στην κυβέρνηση, σίγουρη θέση φαίνεται να έχει ο Φώτης Κουβέλης, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε και την Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου να αναλαμβάνει χαρτοφυλάκιο στο πλαίσιο του ανοίγματος στο χώρο του κέντρου. Ήδη, υπάρχουν πολλοί ΠΑΣΟΚογενείς στην κυβέρνηση (Κουρουμπλής, Σπίρτζης, Τζάκρη, Μπόλαρης) και ο κ. Τσίπρας ίσως θέλει να κάνει μία ανανέωση.

Όπως συμβαίνει πάντα πάντως, ο πρωθυπουργός θα σβήνει και θα γράφει ονόματα μέχρι την τελευταία στιγμή. Είναι άλλωστε γνωστός (πέραν του μπιλιάρδου) ο όρος "καραμπόλες" στην πολιτική και στους ανασχηματισμούς.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ