Πολιτική

Ανεβαίνει το «θερμόμετρο»: Τα κόμματα ζητούν εκλογές και παραιτήσεις μετά την απόφαση του ΣτΕ

Ρόλο προάγγελου ραγδαίων εξελίξεων στο πολιτικό σκηνικό, εκτιμούν στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι μπορεί να διαδραματίσει η συντριπτική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικό το «νόμο Παππά» και δικαίωσε, όπως λένε στο Μοσχάτο, τη σθεναρή στάση υπεράσπισης της συνταγματικής τάξης και της προάσπισης της πολυφωνίας που τήρησε η Νέα Δημοκρατία.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έμεινε στο γραφείο του μέχρι αργά τη νύχτα και είχε συσκέψεις με το στενό επιτελείο των συνεργατών του για να αξιολογήσουν τα νέα δεδομένα που φέρνει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία λίγοι ανέμεναν ότι θα ήταν τόσο ξεκάθαρη στην κατεύθυνσή της, ανέβαλε την επίσκεψη που επρόκειτο να ξεκινήσει το πρωί της Πέμπτης στο Άγιον Όρος.

Ο λόγος της αναβολής ήταν περισσότερο διότι θεωρήθηκε ότι δεν μπορούσε να απομονωθεί για ένα εικοσιτετράωρο προσκυνήματος, όπως προέβλεπε το πρόγραμμα της επίσκεψης στο «Περιβόλι της Παναγιάς», την ίδια ώρα που θα βρισκόταν σε εξέλιξη η πολιτική θύελλα που, όπως φάνηκε από τις πρώτες πολιτικές αντιδράσεις τόσο εκ μέρους της κυβέρνησης όσο και από την αντιπολίτευση, έχει προκληθεί και θα κλιμακωθεί τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες με αφορμή το θέμα των τηλεοπτικών αδειών.

Στο επιτελείο του Μοσχάτου υποστηρίζουν ότι «ενισχύονται τα εκλογικά σενάρια», καθώς «κατέρρευσε το βασικό μέρος του κυβερνητικού αφηγήματος περί καταπολέμησης της διαπλοκής», αφού πλέον απεδείχθη και με τη δικαστική βούλα φια να ελεγχθεί η ενημέρωση». Σε αυτό το πλαίσιο, χαρακτηρίζουν «καθοριστικό γεγονός στο δημόσιο βίο της χώρας» την απόφαση του ΣτΕ και έχουν την άποψη ότι «όλα είναι ρευστά και η κυβέρνηση δεν θα αντέξει στο νέο πολιτικό περιβάλλον που μοιραία δημιουργείται».

Και αυτό καθώς πιστεύουν ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή του απώλεσαν, πλέον, την πρωτοβουλία των πολιτικών κινήσεων, η οποία πέρασε στην αξιωματική αντιπολίτευση που, δικαιωμένη στις επιλογές της, νομιμοποιείται να ανακοινώνει εκείνη την ανάληψη πρωτοβουλίας για να μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό πεδίο, αλλά και να επαναφέρει, με μεγαλύτερη ένταση, το αίτημα για άμεση προσφυγή στις κάλπες.

«Ο διαγωνισμός - παρωδία ακυρώθηκε. Ο “νόμος Παππά” ανήκει πια στο παρελθόν», ήταν το αρχικό σχόλιο από το γραφείο Τύπου της ΝΔ. «Η προσπάθεια θεσμικής υπεξαίρεσης των αρμοδιοτήτων του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης από την απερχόμενη Κυβέρνηση, απέτυχε», σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση.

«Η Νέα Δημοκρατία από την πρώτη στιγμή υπερασπίστηκε τη συνταγματική τάξη και αγωνίστηκε να αποτρέψει το κυβερνητικό πραξικόπημα στο χώρο των Μ.Μ.Ε.», συνέχισε η ανακοίνωση. «Σήμερα, δεν πανηγυρίζουμε. Μαζί με τη δημοκρατική κοινωνία αισθανόμαστε δικαιωμένοι γιατί η συνταγματική νομιμότητα αποκαταστάθηκε. Οι προκλητικές, αυταρχικές και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις και παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, δεν πέρασαν».

Στοχοποιώντας τον πρωθυπουργό, επεσήμαναν ότι «ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να διχάσει τους Έλληνες και μάλιστα σε μια περίοδο που η χώρα έχει ανάγκη από αξιοπιστία, μεταρρυθμιστικό σχέδιο και ενότητα για να ανταπεξέλθει στην κρίση» Και συμπλήρωσαν: «Δεν τα κατάφερε. H αποχώρησή του από την εξουσία και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών είναι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ επιβεβλημένη».

Και η ανακοίνωση έκλεισε με την αναγγελία ότι η Νέα Δημοκρατία «θα καταθέσει τις επόμενες ημέρες ολοκληρωμένη πρόταση για την ουσιαστική αποκατάσταση της πολυφωνίας και τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου».

«Ολισθηρός δρόμος εκτροπής»
Από το στόχαστρο των γαλάζιων επιτελών δεν ξέφυγε και η ανακοίνωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη με την οποία εκδηλώθηκε η αντίδραση του Μαξίμου στην απόφαση του ΣτΕ. «Η κυβέρνηση στον πανικό της αμφισβητεί με τον πιο αυταρχικό και προκλητικό τρόπο την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας», αναφέρθηκε σε ανακοίνωση που εκδόθηκε αργά τη νύκτα. «Γίνεται επικίνδυνη για την ίδια τη Δημοκρατία μπαίνοντας σε έναν πολύ ολισθηρό δρόμο εκτροπής από την δημοκρατική τάξη και τη συνταγματική ομαλότητα», πρόσθεσαν και κατέληξαν λέγοντας: «Η ελληνική κοινωνία, η Νέα Δημοκρατία, όλες οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις ενωμένοι, καλούμαστε να μην το επιτρέψουμε».

Φώφη Γεννηματά: Πολιτικά έκθετη η κυβέρνηση - Να παραιτηθεί ο Ν.Παππάς

Την παραίτηση του Νίκου Παππά ζήτησε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά. Η δήλωσή της έχει ως εξής:

«Σήμερα νίκησε το κράτος δικαίου απέναντι στον αυταρχισμό και στον καθεστωτισμό των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.  Ειπώθηκε το μεγάλο όχι στο «μαύρο» στην ενημέρωση.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να σεβαστεί πλήρως την απόφαση της Δικαιοσύνης και να προχωρήσει άμεσα στην αποκατάσταση της νομιμότητας, με την απόδοση των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ.

Όσον μας αφορά θα συμβάλλουμε στην άμεση ανασυγκρότηση του ΕΣΡ ,με όλες του τις προβλεπόμενες από το σύνταγμα αρμοδιότητες ώστε να ρυθμιστεί το τηλεοπτικό τοπίο. Με διασφάλιση της πολυφωνίας και του πλουραλισμού . Η Κυβέρνηση είναι πολιτικά έκθετη .
Οι μεθοδεύσεις τους θα τους ακολουθούν για πάντα.

Επιβάλλεται τουλάχιστον για λόγους πολιτικής και ηθικής τάξεως να απομακρυνθεί άμεσα ο φυσικός αυτουργός και κύριος εκτελεστής αυτής της καθεστωτικής επιχείρησης ο Υπουργός κ.Παππάς».

Το Ποτάμι

Η πρώτη επίσημη αντίδραση από την αντιπολίτευση ήρθε από το Ποτάμι, που σχολίασε ότι οι προσπάθειες των κυβερνητικών εταίρων να εκβιάσουν τους δικαστές απέτυχαν, προσθέτοντας εμφατικά: «Είχαμε προειδοποιήσει την κυβέρνηση».

H ανακοίνωση του Ποταμιού έχει ως εξής:

Είχαμε προειδοποιήσει την κυβέρνηση. Να σεβαστεί το ΕΣΡ και να μην επιμείνει στον παραλογισμό ότι στην Ελλάδα θα εκπέμπουν μόνο 4 κανάλια. Ο κ.Παππάς, με την άδεια του κ.Τσίπρα όμως, θεώρησε ότι μπορεί να παραβιάσει το Σύνταγμα προκειμένου να στήσει ένα ελεγχόμενο τοπίο στην ενημέρωση. Με εργολάβους και «λαγούς» που θα έδιναν βοσκοτόπια και θα έστηναν «SIRIZATV». Οι προσπάθειες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να εκβιάσουν τους δικαστές απέτυχαν. Τώρα ήρθε η στιγμή των ευθυνών. Ο κ.Παππάς πρέπει να παραιτηθεί και ο κ.Τσίπρας πρέπει να απολογηθεί. Και αφού αναγνωρίσουν το λάθος τους να αναζητήσουν την πρόταση που κατέθεσε «Το Ποτάμι» στον Πρόεδρο της Βουλής. Περισσότερα κανάλια – περισσότεροι εργαζόμενοι – περισσότερα λεφτά στα δημόσια ταμεία – περισσότερη διαφάνεια στην προέλευση των χρημάτων των καναλαρχών και κυρίως περισσότερη Συνταγματική νομιμότητα.

Ανδρέας Λοβέρδος: Αντιμέτωπος με τις ευθύνες του ο Νίκος Παππάς

Την παραίτηση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππα ζήτησε με δήλωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος μόλις έγινε γνωστή η απόφαση του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα του νόμου για το διαγωνισμό των τηλεοπτικών σταθμών.

Δηλώνοντας ότι τώρα χρειάζεται συναίνεση τόνισε ότι «Μαύρο στην ενημέρωση δεν θα υπάρξει!.. Τώρα ο δρόμος για συναίνεση σε ό,τι αφορά το ΕΣΡ είναι ανοικτός… Η συναίνεση, όμως, αυτή αποτελεί μια κοινοβουλευτική διαδικασία και δεν συμπεριλαμβάνει τον κ. Παππά» ανέφερε ο Ανδρέας Λοβέρδος και συμπλήρωσε ότι ο υπουργός Επικρατείας έπαιξε με τους δημοκρατικούς θεσμούς, δεν άκουσε την Βουλή επί ένα ολόκληρο χρόνο, δεν συνεκτίμησε τις προηγούμενες αποφάσεις του ΣτΕ.

«Τώρα ο υπουργός Επικρατείας είναι αντιμέτωπος με τις πολιτικές του ευθύνες. Κι όποιος έχει πολιτικές ευθύνες παραιτείται. Δεν συνεχίζω, όμως, άλλο με τον κ. Παππά. Ο λαός λέει πως τους ξαρμάτωτους δεν τους χτυπάμε. Και ο ίδιος είναι θεσμικά και πολιτικά μια τέτοια περίπτωση», κατέληξε.

«Μοιραίο λάθος του Νίκου Παππά», δήλωσε η Ένωση Κεντρώων

Μοιραίο λάθος του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, το είχαμε πει από την πρώτη στιγμή, τόνισε σε ανακοίνωση της η Ένωση Κεντρώων.

Η απόφαση, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, εκτιμάτο ως αναμενόμενη γιατί οι δικαστές δεν παίζουν με το Σύνταγμα και τους νόμους.

Αντιδράσεις πολιτικών στελεχών στο twitter

Η πρώτη αντίδραση από την πλευρά της ΝΔ ήρθε από τον Νίκο Δένδια, ο οποίος σχολίασε στο twitter: «Τελικά, υπάρχουν δικαστές στην Αθήνα».

«Ο πόλεμος κατά της διαπλοκής τελικά αποδείχθηκε πόλεμος κατά του Συντάγματος. Η κυβέρνηση υπόλογη.» «Τελικά το μαύρο δεν το γλιτώσαμε. Μαύρο έπεσε στο νόμο Παππά. Όχι απο την κυβέρνηση αλλά απο το ΣτΕ» έγραψε ο Χάρης Θεοχάρης.

«Η σημερινή απόφαση του ΣτΕ αποτελεί νίκη του Συντάγματος και της Δημοκρατίας.» έγραψε ο συντονιστής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Νέας Δημοκρατίας, Μάκης Βορίδης.

«Μεγάλη νίκη της συνταγματικής νομιμότητας και της προάσπισης των θεσμών και της δημοκρατίας μας και ήττα της κυβέρνησης!» έγραψε ο ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας

«Απόψε ηττήθηκαν ο αυταρχισμός και η ξιπασιά της κυβέρνησης. Τώρα βυθίζονται αμήχανοι στο τέλμα των αδιεξόδων τους.» έγραψε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης.

Βενιζέλος: Επίσημη αναγγελία κατάλυσης του Συντάγματος η δήλωση της Γεροβασίλη

Ως επίσημη αναγγελία κατάλυσης του Συντάγματος χαρακτήρισε την κυβερνητική αντίδραση στην απόφαση του ΣτΕ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, προβλέποντας μάλιστα, ότι η κυβέρνηση θα «ακολουθήσει με φόρα τον κατήφορό της». Μάλιστα, ο κ.Βενιζέλος ήταν ιδιαίτερα δηκτικός στους χαρακτηρισμούς του για τη δήλωση της κ.Γεροβασίλη.

Ειδικότερα, και απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικές με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες για την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ  ως προς την αντισυνταγματικότητα του νόμου περί τηλεοπτικών αδειών και την αντίδραση της κυβέρνησης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε τα εξής:

Θεσμικά χυδαία, αυταρχικά πεισματική και πολιτικά αυτοκτονική ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης στις δημοσιογραφικές πληροφορίες για το αποτέλεσμα της διάσκεψης της Ολομέλειας του ΣτΕ.
Η δήλωση που με επαναστατικό οίστρο διάβασε η κυβερνητική εκπρόσωπος, συνιστά επίσημη αναγγελία κατάλυσης του Συντάγματος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ