Αρχείο

«Έρχονται οι Ρώσοι»: Τα ρωσικά πλοία στη Μάγχη προκάλεσαν σάλο στον βρετανικό Τύπο (φωτό)

Βρετανικά μέσα ενημέρωσης αντέδρασαν με ανησυχητικούς και πολεμοκάπηλους πρωτοσέλιδους τίτλους για το πέρασμα μιας ομάδας ρωσικών πλοίων από τη Μάγχη. Τα πλοία κατευθύνονται στη Συρία.

Το αεροπλανοφόρο Ναύαρχος Kuznetsov διέπλευσε την Παρασκευή, συνοδευόμενο από άλλα επτά ρωσικά πλοία το βρετανικό κανάλι με πορεία προς την Συρία, συνοδευόμενο από αρκετά πλοία του ΝΑΤΟ. Παρά το γεγονός ότι η Ρωσία δεν κατέλαβε εξ απήνης το Ηνωμένο Βασίλειο, ωστόσο το γεγονός προκάλεσε μεγάλο ενθουσιασμό στον βρετανικό τύπο, ο οποίος κάλυψε το γεγονός με κάθε λεπτομέρεια, ενώ τα ανησυχητικά πρωτοσέλιδα διαδέχονταν το ένα το άλλο, σύμφωνα με το πρακτορείο RIA Novosti .

Για παράδειγμα, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αναφέρθηκαν σε μια ανώνυμη πηγή του ΝΑΤΟ, η οποία δήλωσε στο Reuters ότι η Ρωσία είχε «αναπτύξει όλες τις δυνάμεις του Βόρειου Στόλου της κι ένα μέρος των δυνάμεων του Στόλου της Βαλτικής στην μεγαλύτερη μετακίνηση που πραγματοποιήθηκε μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου». Ωστόσο, στην πραγματικότητα εστάλη μόνο στη Συρία μια ομάδα σκαφών.

Στο πλαίσιο αυτό, η εφημερίδα «The Sun», προειδοποίησε με έναν τίτλο: «Έρχονται οι Ρώσοι. Φωτογραφίες από πυρηνικά πολεμικά πλοία. Οι Ρώσοι έρχονται φωτογραφηθεί πυρηνικά πολεμικά πλοία του Βλαντιμίρ Πούτιν να διαπλέουν το αγγλικό κανάλι, ενώ το Βασιλικό Ναυτικό ετοιμάζεται να θέσει σε επιφυλακή το στόλο».
Εν τω μεταξύ, «Η Daily Star» αποφάσισε να συνδέσει το θέμα της διέλευσης των ρωσικών πλοίων με τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα και δημοσίευσε: «Ισχυρή» απάντηση της Ρωσίας στις νέες κυρώσεις, ενώ τα πολεμικά της πλοία προσεγγίζουν το Ηνωμένο Βασίλειο». Σε ένα άλλο άρθρο η εφημερίδα ανησυχεί υποστηρίζοντας ότι τα πολεμικά πλοία «θα μπορούσαν να περικυκλώσουν το Ηνωμένο Βασίλειο».

%cf%83%cf%85%ce%bd

«Κύριε Πούτιν, με ποιόν νομίζετε ότι αστειεύεστε;»

Καθώς η ιστορία ξεδιπλώνεται, η ένταση των συναισθημάτων μεγάλωσε στα μέσα ενημέρωσης και τα πρωτοσέλιδα γίνονταν όλο και πιο επιθετικά. «Κύριε Πούτιν, με ποιόν νομίζετε ότι αστειεύεστε; Το Βασιλικό Ναυτικό υπόσχεται ότι δεν θα χάσει από τα μάτια του τον στόλο του Βλαντιμίρ Πούτιν». Με τον τρόπο αυτό παρουσίασε η «The Sun», την δήλωση του βρετανικού υπουργείου άμυνας για το θέμα.

Εν τω μεταξύ, η «Express» έδωσε, επίσης, τον τόνο με την δημοσίευση: «Η ρωσική πυρηνική δύναμη προ των πυλών μας: Ο τρομακτικός πυρηνικός στόλος του Πούτιν, προς το παρόν βρίσκεται 10 μίλια από το Ντόβερ». «Οι Ρώσοι είναι στο στόχαστρό μας: Ήρωες του Βασιλικού Ναυτικού παραμονεύουν τον στόλο του Πούτιν ενώ κατευθύνεται προς το κανάλι της Μάγχης», δημοσίευσε αργότερα η «The Sun».

«Προσοχή Ρώσοι! Ένας φλογοβόλος Δράκος έρχεται για σας»

Η εφημερίδα «The Daily Mail» ήταν επίσης ιδιαίτερα πολεμοχαρής, δημοσιεύοντας ένα άρθρο με τίτλο «Προσοχή Ρώσοι! Ένας φλογοβόλος Δράκος (όνομα του πλοίου) έρχεται για σας». «Ο σύγχρονος καταστροφέας του Βασιλικού Ναυτικού ήδη απέπλευσε για να εξασφαλίσει ότι ο επιθετικός στόλος του Πούτιν θα απομακρυνθεί από την Μάγχη».

%cf%80%ce%bb%cf%85%ce%bd

Η εφημερίδα ακόμη αναφέρθηκε στον Nigel Scutt, ερευνητή επί ναυτικών θεμάτων, ο οποίος παρακολούθησε την διέλευση των ρωσικών πλοίων. «Ήταν μια μέρα που δεν θα ξεχάσω ποτέ», δήλωσε και προσέθεσε: «Καταφέραμε να τους πλησιάσουμε, είναι σχεδόν αδύνατον να παρατηρήσουμε ένα στόλο από πολεμικά πλοία τόσο τρομερά όπως αυτά, στις ημέρες μας, ήταν εκπληκτικό».

«Αντιρωσική υστερία και σωβινιστική ηλιθιότητα»

Εντός αυτού του κλιμακούμενου κύματος φόβου από την υποτιθέμενη ρωσική απειλή, υπήρξαν φωνές οι οποίες ζήτησαν να σταματήσει η αντιρωσική προπαγάνδα. Στο πλαίσιο αυτό, την Πέμπτη ο διευθυντής του σημαντικού βρετανικού περιοδικού άσκησε κριτική στα δημοσιεύματα του τύπου και στις δηλώσεις στρατιωτικών αξιωματούχων κάνοντας λόγο για «ηλίθιο κροτάλισμα σπαθιών» κατά της Ρωσίας. Ο δημοσιογράφος τόνισε ότι οι προκλήσεις και η παραμόρφωση των πραγματικών περιστατικών από τα δυτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και τους πολιτικούς θα πρέπει να εξηγηθεί από «μια βαθιά ψυχολογική αναζήτηση ενός εχθρού».

επιμέλεια: Θ.Αγουρίδου

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ