Οικονομία

«Έκλεισαν» Υπερταμείο και ληξιπρόθεσμα-Ολοκληρώθηκε ο σημερινός κύκλος επαφών

Ολοκληρώθηκε ο σημερινός, πρώτος κύκλος των επαφών στελεχών της κυβέρνησης με τους επικεφαλής της Τρόικας, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, με το νέο «ραντεβού» να δίνεται για την Κυριακή, όταν και αναμένεται νεός «μαραθώνιος» συναντήσεων στο Χίλτον.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών δεν είδαν σήμερα τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνο Σκουρλέτη, που απουσίαζε, επικαλούμενος ασθένεια.

Με τον γενικό γραμματέα Διαφθοράς, Γιώργο Βασιλειάδη, που εκπροσώπησε το υπουργείο Δικαιοσύνης στις συζητήσεις, τέθηκε επί τάπητος το θέμα της χρηματοδότησης των κομμάτων εν όψει του νέου σχετικού νομοσχεδίου και το κατά πόσον θα είναι ονομαστικά ή όχι τα κουπόνια στήριξης των κομμάτων, ενώ ετέθη πλαφόν στις δωρεές προς τα κόμματα: 20.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο.

Είχε προηγηθεί, το πρωί, το πρώτο-τετ-α-τετ του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους επικεφαλής των θεσμών -πλην της Ντέλιας Βελκουλέσκου, που πιθανόν να έρθει στην Αθήνα αύριο. Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, η συνάντηση διεξήχθη σε καλό κλίμα, καθώς «έκλεισαν και το θέμα του Ταμείου των Αποκρατικοποιήσεων και τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου στους ιδιώτες», κάτι που ενδεχομένως δείχνει πως δέχθηκαν τα στοιχεία που τους παρουσίασε για την πορεία πληρωμών των χρεών τον Σεπτέμβριο.

Μάλιστα, κύκλοι του ΥΠΟΙΚ ανέφεραν ότι πιστοποιήθηκε η υπερκάλυψη του στόχου και επίκειται άμεσα έκθεση των θεσμών προς το EuroWorking Group.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές «μέχρι το τέλος του 2016... μέχρι τον Δεκέμβριο θα έχει τελειώσει η διαδικασία για τον διορισμό ΔΣ στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων». Το Εποπτικό Συμβούλιο θα προσλάβει διεθνή σύμβουλο από την αγορά, για να προετοιμάσει διεθνή προκήρυξη για τη στελέχωση του ΔΣ. Όπως σημείωναν, μάλιστα, ο σύμβουλος θα συμβάλει και στην επιλογή των μελών του ΔΣ από τη «shortlist» των υποψηφίων που θα σχηματιστεί.

Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, που επικαλείται το newmoney.gr, έλεγαν πως τις επόμενες μέρες θα συζητηθεί και το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, παρότι προς το παρόν φαίνεται ότι είναι στον αέρα ακόμα η απόφαση για τη ρύθμιση του χρέους.

Υπενθυμίζεται ότι ένα από τα εμπόδια για τις συζητήσεις αυτές ήταν η αβεβαιότητα για τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018.

Σε άτυπη ενημέρωση του υπουργείου Οικονομικών λίγο αργότερα έγινε γνωστό πως:

«Στην πρώτη συνάντηση με θέμα την Ελληνική Εταιρεία Συμμέτοχων και Περιουσίας συζητήθηκαν τα βήματα που θα ακολουθηθούν σχετικά με:

- Τη διαμόρφωση του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας της εταιρείας.

- Τη σύσταση και στελέχωση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας με στόχο, βάσει των συμφωνηθέντων, να έχει ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ως προς τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου η ελληνική πλευρά ενημέρωσε τους θεσμούς ως προς την ολοκλήρωση των τεχνικών εκκρεμοτήτων με κάλυψη του στόχου».

Οι επόμενες επτά ημέρες, μέχρι τις 27 του μηνός, θα κρίνουν πάντως αν θα αποδειχθεί εύκολος ο πρώτος γύρος των διαβουλεύσεων αυτών, ώστε να φανεί αν θα προλάβει η κυβέρνηση να κλείσει μέχρι και το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου το αργότερο και την β' αξιολόγηση, οδηγώντας μετά την συζήτηση στη λύση για το χρέος και το ΔΝΤ να μπει στο ελληνικό Μνημόνιο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...