Κοινωνία

Άκαμπτοι παραμένουν οι θεσμοί στο θέμα του εξωδικαστικού διακανονισμού για χρέη προς το Δημόσιο

Σημαντική απόσταση φαίνεται πως χωρίζει την κυβέρνηση στο θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού και ειδικά για τα χρέη προς το Δημόσιο, όπως ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το θέμα αυτό μεταξύ των θεσμών και των κ.κ. Σταθάκη και Τσακαλώτου.

Η ίδια πηγή, την οποία επικαλείται το newmoney.gr, ανέφερε πως εκκρεμεί ακόμα δουλειά σε τεχνικό επίπεδο για το σύστημα αξιολόγησης, που θα καθορίζει το ποιοι τελικώς θα ενταχθούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Παράλληλα, είπε πως, όσον αφορά στα χρέη προς το Δημόσιο, οι φόροι υπέρ τρίτων (π.χ. ΦΠΑ, φόρος μισθωτών υπηρεσιών κλπ) δεν θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση, αλλά θα πρέπει να εξοφληθούν πλήρως.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα χρέη (π.χ. φόρο εισοδήματος κλπ), το υπουργείο Οικονομικών θα προετοιμάσει νέες προτάσεις για το τι θα μπορεί τελικά να προσφέρει στους οφειλέτες.

«Το "κούρεμα" οφειλών θα είναι η έσχατη λύση» τόνισε κυβερνητικός παράγοντας, εννοώντας ότι η προσπάθεια συμβιβασμού με τους δανειστές περιστρέφεται γύρω από άλλες λύσεις, όπως ενδεχομένως περισσότερες δόσεις κλπ.

Το θέμα θα συζητηθεί ξανά στην επόμενη συνάντηση με τους θεσμούς, την προσεχή Τετάρτη. Και οι δύο πλευρές, πάντως, φέρονται να εκφράζουν τη βούλησή τους για έγκαιρη ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ