Αρχείο

ΕΚΤΑΚΤΟ: Πολεμική επιχείρηση της Τουρκίας στην ελληνική υφαλοκρηπίδα - Έστειλε την φρεγάτα “Geliboglu” - Παραδίδει ΑΟΖ και Καστελόριζο η Αθήνα...

Σε μια πρωτοφανή πρόκληση την οποία η Αθήνα και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας-ΥΠΕΞ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός προσπάθησαν να κρατήσουν μυστική(!!), η Τουρκία αμφισβήτησε εμπράκτως την ελληνική υφαλοκρηπίδα νότια του Καστελόριζου στέλνοντας την φρεγάτα "Geliboglu" ώστε να παρεμποδίσει τις επιστημονικές έρευνες του σκάφους RV Med Surveyor.

Το ερευνητικό σκάφος αποχώρησε από την περιοχή πριν ολοκληρώσει πλήρως τις έρευνες του, με την Άγκυρα να δημιουργεί τετελεσμένα σε μια κρίσιμη περιοχή όπως αυτή του Καστελόριζου και της Ρόδου.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή.

Ενώ το σκάφος βρισκόταν σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην περιοχή νότια του Καστελόριζου ,παρενοχλήθηκε από την φρεγάτα “Geliboglu”, ο κυβερνήτης της οποίας ζήτησε από τον καπετάνιο του ερευνητικού σκάφους να αποχωρήσει ισχυριζόμενος ότι δεν έχει έγκυρη άδεια για έρευνες στην περιοχή που αποτελεί μέρος της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και συνεπώς για την συνέχιση των εργασιών του θα έπρεπε να απευθυνθεί στις τουρκικές αρχές.

Ακoλούθησε διπλωματικό παρασκήνιο και η Αθήνα αποφάσισε να στείλει και για συμβολικούς λόγους την φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», όμως πρακτικά και παρά τα διμερή διαβήματα που έγιναν, σιωπηρά επιβλήθηκε de facto η τουρκική αξίωση καθώς οι δυο φρεγάτες ελληνική και τουρκική, βρέθηκαν να «συνοδεύουν» (σύμφωνα με εξωραϊσμένη διαρροή του επεισοδίου σε κυριακάτικη εφημερίδα) το ερευνητικό σκάφος μέχρι την στιγμή διέλευσης από τον 28ο Μεσημβρινό ο οποίος διέρχεται και τέμνει στο μέσο την Ρόδο.

Το ερευνητικό σκάφος RV Med Surveyor είχε ζητήσει από τις ελληνικές αρχές την άδεια για την διενέργεια επιστημονικών ερευνών σε περιοχή που εκτείνεται νότια του Καστελόριζου μέχρι και δυτικά της Ρόδου.

Η πρόκληση αυτή συνέπεσε με τις  δηλώσεις του Ρ.Τ.Ερντογάν με τις οποίες αμφισβητεί την Συνθήκη της Λωζάνης.

Σύμφωνα με το liberal.gr oι ελληνικές αρχές και ο αρμόδιος Σταθμός του Ηρακλείου εξέδωσαν την NAVWARN 502/16 στις 21 Οκτωβρίου οπού ανήγγειλαν την διεξαγωγή των επιστημονικών ερευνών από το συγκεκριμένο σκάφος χωρίς να καθορίζεται η ημερομηνία λήξης των ερευνών («μέχρι νεωτέρας» ανέφερε η NAVWARN)

Ο 28ος Μεσημβρινός με βάση και συντεταγμένες που έχει επιδώσει στην ελληνική πλευρά η Άγκυρα, αποτελεί το εξωτερικό όριο της υφαλοκρηπίδας της τουρκικής υφαλοκρηπίδας όπως την υπολογίζει η τουρκική πλευρά διαγράφοντας σχεδόν πλήρως την ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα.

Τι να την κάνεις την επίδειξη ισχύος στις παρελάσεις αν δεν έχεις την πολιτική βούληση;

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...