Αρχείο

ΕΚΤΑΚΤΟ: Μπαράζ εκτοξεύσεων βαλλιστικών πυρηνικών πυραύλων από τη Ρωσία - Σε συναγερμό έχει τεθεί η "πυρηνική τριάδα" (βίντεο)


Του Βασίλη Καπούλα

Σε μπαράζ εκτοξεύσεων βαλλιστικών πυρηνικών πυραύλων προχώρησε η Ρωσία ανακοινώνοντας ταυτόχρονα ότι δεν υπάρχει κανένας δίαυλος επικοινωνίας με τις ΗΠΑ. Πρόκειται για τρομερή επίδειξη ισχύος.

Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε η βολή του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου από το υποβρύχιο του ρωσικού στόλου του Ειρηνικού κλάσης Project 667BDR (Kalmar ή Victor III) Georgy Pobedonosets από την περιοχή της Θάλασσας του Οκότσκ προς το πεδίο βολής Τσίζνα στη βόρεια Ρωσία όπως ανάφερε το ρωσικό ναυτικό.
Η βολή πραγματοποιήθηκε με το υποβρύχιο σε κατάδυση και επιβεβαίωσε την ικανότητα του να επιτελεί τα καθήκοντα μέχρι να αντικατασταθεί από νεώτερα σκάφη κλάσης Borei.
Τα υποβρύχια της κλάσης που έχουν εκτόπισμα 18.300τόνων και μήκος 166μ μπορούν να μεταφέρουν μέχρι και 16 πυραύλους τύπου R-29R ("Stingray") εμβέλειας 6.500χλμ.
Tαυτόχρονα, ο Ρωσικός στόλος της Βόρειας Θάλασσας μέσω του υποβρυχίου βαλλιστικών πυραύλων κλάσης DELTA IV Novomoskovsk πραγματοποίησε επιτυχή υποθαλάσσια βολή του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Sineva από την θάλασσα του Μπάρεντς προς την χερσόνησο Καμτσάκα και ο στόχος εξουδετερώθηκε στον προβλεπόμενο χρόνο.
Ο πύραυλος τύπου R-29RMU Sineva είναι υγρών καυσίμων και ενσωματώθηκε στα υποβρύχια του τύπου το 2008 όταν και ολοκληρώθηκε ο εκσυγχρονισμός του υποβρυχίου.

Η εμβέλεια του φτάνει τα 8.300 χλμ με μεταφορά 8 ανεξάρτητης σκόπευσης πυρηνικές κεφαλές.
Τέλος οι ρωσικές στρατηγικές δυνάμεις πραγματοποίησαν βολή του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου από εποχούμενο φορέα τύπου Topol-M ή SS-27 RT-2PM2 «Topol-M» που μπορεί να καταστρέψει στόχους σε εμβέλειες της τάξης των 11.000 χλμ ενώ είναι τριών σταδίων τύπου στερεών καυσίμων.
Η εκτόξευση έγινε από τον χώρο του κοσμοδρομίου στο Πλεσέτσκ και έφτασε επίσης στην χερσόνησο της Καμτσάκα.
Οι πύραυλοι αυτοί είναι το κύριο όπλο που εξοπλίζει τις χερσαίες στρατηγικές δυνάμεις σε συνδυασμό με τους πυραύλους από σιλό ενώ σε λίγα χρόνια νέες εκδόσεις με δυνατότητα βολής από τρένα θα προστεθούν.

https://www.youtube.com/embed/PFDmB68oWcM

https://www.youtube.com/embed/yBPg_crn1Rw

https://www.youtube.com/embed/_MNPJLsiimk

https://www.youtube.com/embed/JzB7ksdFNXo

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ