Αρχείο

Η Ρωσία ξεκινά την μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση στην ιστορία της: Διαταγή να ξεκινήσει η "Επιχείρηση Νίκη"στο Χαλέπι έδωσε ο Β.Πούτιν - Ενισχύεται ραγδαία ο ρωσικός Στόλος στη Μεσόγειο (εικόνες, βίντεο)


Του Βασίλη Καπούλα

H Ρωσία ξεκινά την μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση στην ιστορία της καθώς ο Β.Πούτιν έδωσε διαταγή πριν λίγο να ξεκινήσει η μεγαλύτερη σε κλίμακα επίθεση για την ανακατάληψη του Χαλεπίου με την κωδική ονομασία  "Επιχείρηση Νίκη" στην οποία θα συμμετέχουν ο συριακός Στρατός, η Χεζμπολάχ, οι Κούρδοι SDF, οι Ιρανοί Φρουροί, οι Ιρακινοί παραστρατιωτικοί, οι ρωσικές Αεροδιαστημικές δυνάμεις και το ρωσικό Ναυτικό το οποίο ενισχύσει την παρουσία του με το αντιτορπιλικό κλάσης Kashin Project 61M Smetlivy  και δύο ακόμη υποβρύχια. 

Μάλιστα η RuAF και η SyAF θα επιβάλλουν μία "No-Drive zone" κατά μήκος των τουρκικών συνόρων με την Ιντλίμπ στοχεύοντας οποιοδήποτε κομβόι μετακινείται.

Από ώρα σε ώρα το η ρωσική αρμάδα ξεκινά ασκήσεις με πραγματικά πυρά στις ακτές της Αλγερίας και δείχνει τις διαθέσεις της.

Όλες οι πληροφορίες από τη Μόσχα συγκλίνουν ότι η μεγάλη αυτή επιχείρηση θα ξεκινήσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας με σφοδρές αεροπορικές επιδρομές και στο Ανατολικό Χαλέπι με τη νίκη να προσδιορίζεται ότι θα διασφαλιστεί μέχρι αρχές Ιανουαρίου.

Το πολεμικό πλοίο Smetlivy είναι μεσαίου μεγέθους αντιτορπιλικό κλάσης Kashin Project 61M τελευταίο στις τάξεις του ρωσικού ναυτικού και ανήκει στη δύναμη του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Το σκάφος που έχει καθελκυστεί το 1966 και μπήκε σε υπηρεσία το 1969 είναι εκτοπίσματος πλήρους φορτίου 4.898 τόνων μήκους 144μ., πλάτους 15,8μ. και έχει σύστημα πρόωσης τύπου COGAG με 4 αεριοστρόβιλους που του επιτρέπουν να αναπτύσσει ταχύτητα της τάξης των 38 κόμβων καθιστώντας το ένα από τα γρηγορότερα σκάφη στον κόσμο στην κατηγορία του.

Το πλήρωμα του σκάφους αποτελείται από 266 άτομα και ο οπλισμός του μετά τον εκσυγχρονισμό που ουσιαστικά κινήθηκε στην ενσωμάτωση δυνατοτήτων βολής πυραύλων επιφανείας-επιφανείας και την ενίσχυση του τομέα ηλεκτρονικού πολέμου αποτελείται από ένα διπλό πυροβόλο διπλής χρήσης των 76mm τύπου ΑΚ-726, δύο διπλούς εκτοξευτές Sa-N-1 Goa που αποτελούν τη ναυτική έκδοση των S-125 με 32 πυραύλους, έναν πενταπλό εκτοξευτή τορπιλών των 533mm, δύο ανθυποβρυχιακούς εκτοξευτές RBU-6.000 2 τετραπλούς εκτοξευτές πυραύλων επιφανείας-επιφανείας Kh-35 και φέρει και ASW ελικόπτερο τύπου Ka-27.

Το «Smetlivy» βρίσκεται αυτή τη στιγμή Πειραιά για να συμμετάσχει  στις πολιτιστικές εκδηλώσεις Ρωσίας-Ελλάδος που  θα πραγματοποιηθούν  από τις 31 Οκτωβρίου έως 2 Νοεμβρίου. 

«Το πλήρωμα του ρωσικού πλοίου θα λάβει  μέρος στις δραστηριότητες του εορτασμού του πολιτιστικού έτους  Ρωσίας-Ελλάδος  από τις 31 Οκτωβρίου έως την 1η Νοεμβρίου σε Αθήνα και  Πειραιά», αναφέρει η ανακοίνωση. Από εκεί θα κατευθυνθεί προς Μεσόγειο...

Η ρωσική υπηρεσία Τύπου σημείωσε ότι οι εορτασμοί συμπίπτουν χρονικά με την 165η επέτειο της εκθρονίσεως της Μεγάλης Δούκισσας Όλγας (Konstantinovna Romanov), η οποία έγινε η βασίλισσα της Ελλάδας, αφιερώνοντας την ζωή της στην ενίσχυση και την ανάπτυξη των ρωσο-ελληνικών σχέσεων, καθώς και στην ανθρωπιστική και διπλωματική προσέγγιση μεταξύ των δύο χωρών.

Σε μια άλλη εξέλιξη που δείχνει ότι οι διαδικασίες εκσυγχρονισμού τρέχουν με ταχύτητες φωτός με τις πιθανότητες σύγκρουσης με ΗΠΑ να είναι πολύ αυξημένες, ο ρωσικός στόλος της Βόρειας Θάλασσας κλάσης ενισχύεται με το πυραυλοφόρο καταδρομικό Project 1164 (κατά NATO κλάσης Slava) Marshal Ustinov το οποίο ξεκίνησε τις θαλάσσιες δοκιμές.

Ο αρχηγός του Στόλου Νικολάι Γιεβμένοβ έκανε αυτή την δήλωση μετά τη επιθεώρηση επί του πλοίου στα ναυπηγεία Zvyozdochka στο Severodvinsk .

Το πυραυλοφόρο καταδρομικό θα αποπλεύσει από τα ναυπηγεία με σκοπό να καταπλεύσει στην ναυτική του βάση.

Ήδη από τον Απρίλιο του 2016 το σκάφος εκτελεί ελέγχους των νέων συστημάτων εκτελεί δοκιμές με το 50% των νέων συστημάτων να έχει εκτελεστεί επί της ναυπηγικής κλίνης και εν συνεχεία θα ακολουθήσουν και οι θαλάσσιες δοκιμές.

Το καταδρομικό θα λάβει τους πυραύλους Kalibr (SS-N-27 Sizzler) και Oniks (SS-N-26 Strobile) ενώ έχει κάνει ήδη την εμφάνιση του με το νέο 3D ραντάρ μεγάλης εμβέλειας Podberyozovik και το ραντάρ εντοπισμού χαμηλά ιπτάμενων στόχων υψηλής ταχύτητας Fregat-M2M που θα συνεργαστούν με τα υπάρχοντα συστήματα αεράμυνας που αποτελείται από 64 πυραύλους S-300 40 πυραύλους OSA-M και συστήματα CIWS AK-630.

Τα σκάφη τύπου Project 1164 Atlant εκτοπίσματος 12.500 τόνων και μήκους 186μ. έχουν μέγιστη ταχύτητα 32 κόμβων και ως κύριο οπλισμό 16 πυραύλους P-500 ένα διπλό πυροβόλο των 130mm. κα ισχυρό ανθυποβρυχιακό εξοπλισμό καθώς και 2 ελικόπτερα.

Το τρισδιάστατο ραντάρ αποκάλυψης στόχων "boletus-ET1" ή «Подберезовик-ЭТ1» είναι ικανό για τον εντοπισμό θαλάσσιων και ιπταμένων στόχων σε μέσες-μεγάλες αποστάσεις για τα ρωσικά δεδομένα που μπορεί να τοποθετηθεί σε πλοία και σε παράκτια περιβάλλοντα για την προστασία ακτών.

Έχει ενσωματωμένο σύστημα διάγνωσης και εντοπισμού βλαβών ενώ διατηρεί πολύ χαμηλό επίπεδο εμφάνισης ψευδοστόχων.

Το ραντάρ έχει ως αποστολή την κάλυψη των απαιτήσεων για έλεγχο αέρος περιοχής, εντοπισμό μικρού RCS αεροσκάφη και πυραύλους κινούμενους με υπερηχητική ταχύτητα, εντοπισμό και έρευνα στόχων επιφάνειας και συνεργατική δυνατότητα με δευτερεύοντα ραντάρ τόσο επί των πλοίων όσο και με άλλα ραντάρ όπως εναέρια για την δημιουργία ενοποιημένης εικόνας στο Κέντρο Πληροφοριών Μάχης.

Στα τεχνικά του χαρακτηριστικά το ραντάρ έχει ζώνη εκπομπής στην S-band με εμβέλεια αποκάλυψης στόχων στα 500 χιλιόμετρα και ύψος 40 χιλιόμετρα , κάλυψη 360ο , και ρυθμό περιστροφής 30ο.

Για στόχους μεγέθους μαχητικού η απόσταση φτάνει τα 300 χιλιόμετρα και για εισερχόμενους υπερηχητικούς πυραύλους τα 55χιλιόμετρα ενώ εκτελεί ανανέωση στόχων πλήρους φάσματος σε 5 δευτερόλεπτα.

Το βάρος ανέρχεται στους 3,2τόνους για τον εξοπλισμό και 4,7 τόνους για την κεραία μ ισχύ εκπομπής στα 45kW. Στόχοι μεγέθους 5.000 τόνων μπορεί να εντοπιστεί 500 χιλιόμετρα περιοριζόμενο μόνο από το ύψος εγκατάστασης του ραντάρ σε σχέση με την επιφάνεια της θάλασσας.

Το ραντάρ αν και παρουσιάστηκε το 1982 το 2005 έχει υποστεί ριζικές αλλαγές με σκοπό την πλήρη ψηφιοποίηση του και την αύξηση της αντοχής στα αντίμετρα.

Ο "Ναύαρχος Κουζνέτσοφ" ....

 

https://www.youtube.com/watch?v=ojDvIA5gUyUhttps://www.youtube.com/embed/UCxOYeuKZUM

https://www.youtube.com/embed/CSgKSOBE8k8

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ