Κόσμος

Βίντεο: «Η Μεγάλη Εξόρμηση» 1912-13 - Ο πόλεμος που καθόρισε τα Βαλκάνια έως και σήμερα


Οι Βαλκανικοί πόλεμοι ήταν οι πρώτοι επιθετικοί-επεκτατικοί πόλεμοι των βαλκανικών εθνών εναντίον των Τούρκων μετά από τον 14ο αιώνα, όταν οι Τούρκοι εισέβαλαν για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Είχαν προηγηθεί οι μεγάλες εθνικές επαναστάσεις του 19ου αιώνα και οι συγκροτήσεις των μεγαλύτερων βαλκανικών κρατών όπως υπάρχουν έως και σήμερα: Ελλάδα, Σερβία, Μαυροβούνιο, Βουλγαρία, Ρουμανία.

Στον Α' Βαλκανικό Πόλεμο το 1912, Ελλάδα, Σερβία, Μαυροβούνιο και Βουλγαρία) συμμάχησαν για πρώτη και μοναδική φορά στην Ιστορία και επιτέθηκαν από κοινού κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην Μακεδονία και στο μεγαλύτερο μέρος της Θράκης.

Ο Β' Βαλκανικός Πόλεμος, το 1913, ήταν στην ουσία ενδοβαλκανικός και προέκυψε από τις διαφωνίες μεταξύ των νικητών του πρώτου για τον τελικό διαμοιρασμό των εδαφών. Στον β' Βαλκανικό Ελλάδα και Σερβία, με τη συμμετοχή και της Ρουμανίας, επιτέθηκαν κατά της Βουλγαρίας, η οποί έχασε το μεγαλύτερο μέρος των εδαφών που είχε αρχικά κατακτήσει, και κυρίως την ελληνική δυτική Θράκη.

Δείτε το ντοκυμαντέρ του National Georgaphic για τους δύο Βαλκανικούς Πολέμους, που έχουν εν πολλοίς καθορίσει τα σημερινά διεθνή σύνορα της Βαλκανικής.

https://www.youtube.com/embed/Ax4YuBu1fJI

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ