Αρχείο

Έτριξαν τα θεμέλια του Κρεμλίνου: "Σεισμός" από τα ποντιακά - Η Ελλάδα στην καρδιά της Μόσχας - Ρωσική "μαχαιριά" στην Τουρκία (βίντεο, εικόνες)


Toυ Βασίλη Καπούλα

Σεισμός μέσα στο Κρεμλίνο: Χιλιάδες θεατές, κυρίως Ρώσοι, πλημμύρισαν την αίθουσα όπου πραγματοποιήθηκε η μεγάλη εκδήλωση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων. To Kρεμλίνο "γέμισε" Ελλάδα, με κομμάτια του πολιτισμού του ελληνισμού αλλά και τρόπου ψυχαγωγίας του, στην καρδιά της Μόσχας. Ο Ι.Σαββίδης κέρδισε το "στοίχημα" και η Τουρκία έλαβε "μαχαιριά"...

Από σκηνής οι παρουσιαστές Αντρέι Μαλάχοφ και Γιάννα Τσουρίκοβα μιλούσαν ανοιχτά για Γενοκτονία των Ελλήνων των Πόντου διηγούμενοι την ιστορία, από το πιο εμβληματικό σημείο της Ρωσίας, κι έτσι κανείς δεν δικαιούνταν πλέον να μην ξέρει. Eτσι και η Τουρκία έλαβε ηχηρό μήνυμα...

Έτριξαν τα θεμέλια του θεάτρου του Κρεμλίνου όταν στη σκηνή εμφανίστηκαν 35 χορευτές με τις ποντιακές φορεσιές τους, μια ομάδα που συντέθηκε από όλη την Ελλάδα από τον Κώστα Αλεξανδρίδη, ο οποίος και σκηνοθέτησε την παρουσία τους. Χόρεψαν με λεβεντιά υπό τους ήχους επτά νταουλιών, αγγείου και λύρας, στέλνοντας σε όλους το αδούλωτο μήνυμα του Πόντου.

Σαν να μπήκε φωτιά (όλα τα φυσικά φαινόμενα μαζί), εκατοντάδες σώματα νέων ανθρώπων από κάθε γωνιά της επικράτειας της Ρωσίας, νεαροί που δίχως να το συνειδητοποιούν γράφουν την ιστορία του μέλλοντος του ελληνισμού του Πόντου, ενώθηκαν σε μια γραμμή, σε έναν νοητό κύκλο και χόρεψαν όλοι μαζί συντρίβοντας την πραγματική απόσταση με τη γη της ρίζας τους.

Σαν σε συμβολισμό ζωής, τα παιδιά αυτά απλώθηκαν με τα σώματα και τα βήματά τους, τους φωνητικούς ήχους σαν σε έκσταση, τα μάτια που έβγαζαν σπίθες και γέμισαν τους διαδρόμους του εντυπωσιακού θεάτρου.

Είχαν απολαύσει νωρίτερα τον Σάκη Ρουβά, την Μελίνα Ασλανίδου, τους αδελφούς Τσαχουρίδη, τον Κωνσταντίνο Αργυρό, την Ελληνίδα της Μόσχας Ξένια Γεωργιάδη, τον Έλληνα πιανίστα της Ρωσίας Νίκο Σαββίδη, Ρώσους καλλιτέχνες πρώτης γραμμής, χορωδίες, την αφήγηση του Ευκλείδη Κιουρτσίδη, το συρτάκι χορευτικού συγκροτήματος της Ρωσίας, και την πασίγνωστη ερμηνεύτρια του ρωσικού τραγουδιού Ταμάρα Γκβερντσιτέλι.

Αργότερα, η Μελίνα Ασλανίδου γέμισε τη σκηνή με τη γλυκιά παρουσία της και συγκίνησε κάθε Έλληνα, όπου κι αν είχε γεννηθεί, με το «Την πατρίδα μ’ έχασα».

Σύμφωνα με το  pontos-news.gr ο σεισμός όμως ήρθε όταν η λύρα και η φωνή του Ματθαίου και του Κωνσταντίνου Τσαχουρίδη άρχισαν να στέλνουν ηλεκτρικά κύματα που έφθαναν μέχρι και τα ψηλότερα θεωρεία, τους εξώστες και τους διαδρόμους.

Παρόντες στην εκδήλωση εκτός από πολύ γνωστούς ομογενείς επιχειρηματίες ήταν και ηχηρά ονόματα, όπως ο ελληνικής καταγωγής Ρώσος κοσμοναύτης Φιοντόρ Γιουρτσίχιν, αλλά και εκπρόσωποι των Υπουργείων Πολιτισμού και Εξωτερικών της Ρωσίας και του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας.

Την ελληνική Βουλή εκπροσώπησε ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης ως πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού.

Πρόεδρος της εν λόγω Ομοσπονδίας ο οποίος ανέλαβε και τα έξοδα της πολυδάπανης παράστασης, μέσω του Φιλανθρωπικού Ιδρύματός του που ιδρύθηκε το 2000, είναι ο Ιβάν Σαββίδης.

Σεισμός από τα ποντιακά στην εκδήλωση της Μόσχας (βίντεο)https://www.youtube.com/embed/2qiKREouk9o

https://www.youtube.com/embed/dUa3ZfHtbHg

https://www.youtube.com/embed/DtS0_0f3dsY

https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fkirm13%2Fvideos%2F10210710258656319%2F&show_text=0&width=400

με πληροφορίες από pontos-news.gr

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...