Αρχείο

Αποκάλυψη: 155 εξόριστα μέλη της ιρανικής αντιπολίτευσης μεταφέρθηκαν στην Αλβανία- Το Ιράν θα γίνει η επομένη Συρία;

Ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσαν  ότι 155 μέλη του εξόριστου ιρανικού κινήματος της αντιπολίτευσης έχουν βρει  καταφύγιο στην Αλβανία με την  κυβέρνηση  της χώρας να τους χορηγεί άσυλο .

Την προηγούμενη Πέμπτη ένα αεροσκάφος στο οποίο επέβαιναν  155 μέλη του κινήματος  Μουτζαχεντίν Χαλκ (Λαϊκή δύναμη των  Μουτζαχεντίν του Ιράν), ένα εξόριστο κίνημα της αντιπολίτευσης που υποστηρίζει την ανατροπή της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, αφίχθηκε  στα Τίρανα.

Το πρακτορείο ειδήσεων Fars ισχυρίστηκε ότι συνολικά 676 από τα μέλη της οργάνωσης έχουν προγραμματιστεί να μετακινηθούν  στην Αλβανία αυτό το μήνα.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Αλβανίας δεν αρνήθηκε την είδηση επιβεβαιώνοντας την , αλλά  αρνήθηκε να προσδιορίσει τον αριθμό των μελών των  Μουτζαχεντίν που αναμένεται να μετακινηθούν στην Αλβανία κατά τη διάρκεια του Αυγούστου.

"Η αλβανική κυβέρνηση έχει συνάψει συμφωνία με το Ιράκ και τις ΗΠΑ , η οποία υπεγράφη το 2013 για την φιλοξενία των μελών της ιρανικής αντιπολίτευσης  στη χώρα, και τώρα αναμένουν να τα υποδεχθούν», δήλωσε  πηγή του αλβανικού υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με ΜΜΕ .

Η συμφωνία θεωρείται ότι είχε  υπογραφεί με τις ΗΠΑ, και το κόμμα των  Μουτζαχεντίν  του Ιράν οι οποίοι τώρα έχουν έδρα το στρατόπεδο Liberty στο Ιράκ.

λήψη

Εσωτερική  πηγή του υπουργείου δήλωσε ότι δεν επιτρέπεται βάσει της συμφωνίας να δοθεί ο αριθμός των Ιρανών αντιφρονούντων που «καταφθάνουν»,  καθώς αυτό θεωρείται  ως απόρρητη  πληροφορία.

Τον Μάρτιο του 2013, ο πρώην πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα αποκάλυψε   μέρος της συμφωνίας σε επίσημη δήλωση του, μετά τη συνάντηση του την Αμερικανίδα Υφυπουργό εξωτερικών , Barbara Leaf, και τον απεσταλμένο του ΟΗΕ στο Ιράκ, Μάρτιν Κόμπλερ .

Η ιστοσελίδα «Voice of America» ανέφερε το Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, ότι ο αριθμός των  Μουτζαχεντίν της ιρανικής αντιπολίτευσης που θα μετακινηθούν  στην Αλβανία θα φτάσει  ενδεχομένως τους 3.000.

«Κατά τα τελευταία δύο χρόνια, η Αλβανία έχει δεχθεί περίπου 1.000 μέλη της ομάδας αυτής, και σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο  του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η χώρα έχει υποσχεθεί ότι  πρόκειται να δεχθεί και άλλους 2.000 », έγραψε ο δημοσιογράφος Pam Dockins σε ένα άρθρο για το «Voice of America», ο οποίος ήταν μέρος της συνοδείας τύπου που συνόδευε τον ΥΠΕΞ  των ΗΠΑ Τζον Κέρι στα Τίρανα στις 14 Φεβρουαρίου.

Οι Ιρανοί Μουτζαχεντίν του Ιράν είναι μια αμφιλεγόμενη ομάδα αντιφρονούντων που  ιδρύθηκε το 1965 ως μια αριστερών τάσεων  αντιπολίτευση στο καθεστώς του Σάχη, η οποία όμως στράφηκε αμέσως εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας, μετά την Επανάσταση του 1979.

Αρκετές χιλιάδες από τα μέλη της  διέφυγαν από το Ιράν στο Ιράκ, όπου ο πρώην δικτάτορα Σαντάμ Χουσεΐν, τους χρησιμοποιούσε  ως «εργαλείο» κατά του ιρανικού καθεστώτος.

Μετά την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ το 2003, οι δυνάμεις της συμμαχίας προσφέρθηκαν να προστατέψουν τους Ιρανούς αντικαθεστωτικούς . Από τότε, περίπου 3.000 διαβιούν στο στρατόπεδο Ασράφ, ενώ άλλοι βρήκαν καταφύγιο στο στρατόπεδο Liberty κοντά στη Βαγδάτη.

Πολλοί αμυντικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι αντιφρονούντες αυτοί θα χρησιμοποιηθούν σε μελλοντικές «επιχειρήσεις» εναντίον των Ιρανών μουλάδων που κρατούν μια ολόκληρη κοινωνία στο «σκοτάδι» του σιιτικού Ισλάμ.

Ενδεχομένως να υπάρξει μια εσωτερική επανάσταση σε συνεργασία με νεαρούς Ιρανούς στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού της χώρας η οποία διαβιεί σε συνθήκες «μεσαίωνα».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ