Κόσμος

Politiko: Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες και το τηλεφώνημα από την Μόσχα έσωσαν τον Ερντογάν στο πραξικόπημα !

Σύμφωνα με την σερβική εφημερίδα "πολίτικο" και άρθρο της στις 21 Σεπτεμβρίου 2016,  «αν δεν υπήρχε  το  τηλεφώνημα από τη Μόσχα, το μεγάλο ερώτημα θα ήταν  αν θα έμενε έως σήμερα  ζωντανός  ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πόσο μάλλον ακόμη εάν θα ήταν στην εξουσία.

Η  "Πολίτικο"  αναφέρει ότι οι πληροφορίες που έχει στην κατοχή της προέρχονται  από πολύ αξιόπιστες πηγές,  και αποκαλύπτουν άγνωστες λεπτομέρειες από το  αποτυχημένο πραξικόπημα της  15ης  Ιουλίου.

Το πραξικόπημα,  ως δύναμη κρούσης υποτίθεται ότι είχε προπομπό του,   την τουρκική πολεμική αεροπορία , και είχε  προγραμματιστεί να λάβει χώρα  στις 16 Ιουλίου στις 03:00το πρωί,  αλλά αυτό πραγματοποιήθηκε έξι ώρες νωρίτερα, γράφουν οι Σέρβοι δημοσιογράφοι .

Το αποφασιστικό γεγονός, το οποίο καθόρισε  όμως σε μεγάλο βαθμό την έκβαση της όλη επιχείρησης , συνέβη λίγες μέρες νωρίτερα, στις 27 Ιουνίου, όταν το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν έλαβε μια επιστολή από τον Ερντογάν,  κατά την οποία ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε συγγνώμη για την κατάρριψη του ρωσικού «Sukhoi-24», τον Νοέμβριο  πάνω από τη Συρία .

Η ατμόσφαιρα ανάμεσα στις δύο χώρες» μαλάκωσε»,  και ο  επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών FSB Aleksandar Bortnjikov στις  15 Ιουλίου το απόγευμα,  καλεί τηλεφωνικά τον Τούρκο ομόλογό του, επικεφαλής της  (MIT), και «άνθρωπο» του  Ερντογάν,   Hakan Fidan.

2016-07-15t201924z_1047687981_s1aetptxwmaa_rtrmadp_3_turkey-security-gunshots

Ο Bortnjikov  του λέει ότι έχει αξιόπιστες πληροφορίες ότι στα αεροδρόμια σε όλη την Τουρκία απογειώνονται  μαζικά επιθετικά  ελικόπτερα και αεροσκάφη, και τον ρωτάει αν αυτό έχει να κάνει  με  επιχειρήσεις στην Συρία ή τυχόν  στρατιωτικές ασκήσεις.

Ο Fidan μένει  έκπληκτος . «Δεν ξέρω τίποτα για καμία  στρατιωτική άσκηση σε εθνική κλίμακα. Ξέρω  ότι  υπάρχουν κάποια σχέδια για  περιορισμένη αεροπορική   παρέμβαση στη Συρία», του δηλώνει εκέινος .

Στην συνέχεια ο Fidan  παίρνει στο τηλέφωνο τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου στρατηγό Hulusi Akar.

Ο αρχιστράτηγος του τουρκικού στρατού, επίσης, «δεν γνωρίζει τι γίνεται αλλά  υπόσχεται να ελέγξει και να αναφέρει στον Fidan, λέγοντας του  να τον καλέσει σε μια ώρα.

Στις επανειλημμένες εκκλήσεις στον συμφωνημένο  χρόνο, ο Φιντάν δεν πάιρνει απάντηση , διότο  ο Τούρκος στρατηγός  συλλαμβάνεται  από τους πραξικοπηματίες, και φυσικά δεν μπορεί να επικοινωνήσει  μαζί του .

Ο Fidan τότε κάτω από αυτές τις  ασυνήθιστες περιστάσεις ενημερώνει  τον  Ερντογάν,  ο οποίος βρίσκεται σε διακοπές στην Μαρμαρίδα , και αυτός με την σειρά του καλεί αμέσως τον Υποστράτηγο Zekaija Aksakalija, διοικητή των ειδικών δυνάμεων. Την συνέχεια από εκέι και πέρα  την γνωρίζουμε όλοι μας.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ