Αρχείο

Πέρασε με 152 ψήφους το πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα- Καταψήφισε η αντιπολίτευση

Με 152 ψήφους "υπέρ" από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ έναντι 141 ψήφους "κατά" (σφόδρα πυρά από την αντιπολίτευση), ψηφίσθηκαν επί της Αρχής και τα δύο πρώτα άρθρα του Πολυνομοσχεδίου που είχαν τεθεί σε ονομαστική ψηφοφορία.

Ο μόνος που απουσίασε για λόγους υγείας από τις κοινοβουλευτικές ομάδες της πλειοψηφίας ήταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ από το νομό Φλώρινας Κώστας Σέλτσας, που απέστειλε όμως επιστολή με την οποία γνωστοποίησε πως εάν ήταν παρόν θα ψήφιζε τα δύο άρθρα. Επιστολή γνωστοποίησης απέστειλαν και οι υπόλοιποι 6 βουλευτές της αντιπολίτευσης που δεν παραβρέθηκαν κατά την ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια.

Επίσης, με 152 ψήφους υπέρ και 141 κατά, ψηφίστηκαν τα άρθρα 1 και 2 (ασφαλιστικές ρυθμίσεις και ένταξη των ΔΕΚΟ στο υπερταμείο).
Ονομαστική ψηφοφορία ζήτησαν επί της αρχής του νομοσχεδίου και επί των άρθρων 1 και 2, η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το ΚΚΕ.

Τις άγριες κόντρες κατά τη συνεδρίαση... επισκίασαν οι Στάθης Λεουτσάκος και Θανάσης Πετράκος, οι οποίοι διαμαρτυρήθκαν για τις ιδιωτικοποιήσεις, πετώντας από τα θεωρεία φέιγ βολάν μέσα στην αίθουσα της Ολομέλειας.

Το επεισόδιο διαδραματίστηκε την ώρα που στο βήμα βρισκόταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς, και προκάλεσε την αντίδραση και σήμανε συναγερμό στην Φρουρά της Βουλής, η οποία και απομάκρυνε τους δύο πρώην βουλευτές από τα θεωρεία της Βουλής.

Στα φυλλάδια καταγράφεται απόσπασμα κειμένου του νομπελίστα Ζοζέ Σαραμάγκου, στο οποίο ο Πορτογάλος συγγραφέας, λέει: «Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο ειδικά αυτό που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοικτά. Και σαν κορωνίδα όλων ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρείες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου. Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την … μάνα που σας γέννησε».

Παίρνοντας τον λόγο, ο βουλευτής της ΔΗ.ΣΥ., Βασίλης Κεγκέρογλου, είπε ότι οι δύο πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ήρθαν στη Βουλή για να διαμαρτυρηθούν για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης που κάποτε υποστήριζαν. Ζήτησε δε, να μην τους επιβληθούν κυρώσεις, γιατί θα έπρεπε να βρίσκονται στα έδρανα της Ολομέλειας κι όχι στα θεωρεία να διαμαρτύρονται «αλλά» - όπως είπε ο κ. Κεγκέρογλου απευθυνόμενος προς τα έδρανα της πλειοψηφίας - καταφέρατε να τους εξωθήσετε εκτός της Βουλής».
Κόντρες και βαριές κουβέντες
Οι ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΚΟ και η ένταξη της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο «Υπερταμείο», βρέθηκαν στο επίκεντρο έντονης αντιπαράθεσης, ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, και τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, Κωστή Χατζηδάκη, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα διαρθρωτικά μέτρα.

Ο κ. Τσακαλώτος, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι δεν έχει το θάρρος να πει τις θέσεις της για τις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ ο κ. Χατζηδάκης αντέτεινε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει ένα ελέφαντα στο ντουλάπι.

Την έντονη αντίδραση του κ. Τσακαλώτου, πυροδότησε η επίθεση που εξαπέλυσε στη κυβέρνηση ο κ. Χατζηδάκης λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Ο λόγος για τον οποίο είστε καλοί Μαρξιστές είναι γιατί τηρείτε στο ακέραιο τη ρήση του ηθοποιού Γκρούτσο Μάρξ, ‘αν δεν σας αρέσουν οι απόψεις μας έχω και άλλες’».
«Θέλετε διάλογο; Αν έχετε τα κότσια πέστε τις ιδέες σας για τις επιχειρήσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις. Η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ είναι ασφαλείς στα δικά σας τα χέρια; Περιμένουμε από ένα νεοδημοκράτη να πει ότι δεν θα τις ιδιωτικοποιήσει. Περιμένουμε μια μέρα και απάντηση δεν παίρνουμε», αντέτεινε ο υπουργός Οικονομικών.

«Κατέθεσα το νόμο για τις συμβάσεις και τις παραχωρήσεις. Αμφισβητείτε το νόμο που ψηφίσατε; Ξέρω ότι είναι δύσκολη η προσπάθεια σας να κρύψετε ένα ελέφαντα σε ένα ντουλάπι», σχολίασε ο κ. Χατζηδάκης και συμπλήρωσε:

«Ο κ. υπουργός υπερηφανεύεται ότι δεν θα ιδιωτικοποιήσει ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, αν είναι αυτός υπουργός, γιατί δεν ξέρω πόσο θα είστε. Αλλά ποια αξία έχει η δήλωση του κ. Τσακαλώτου και του κ. Τσίπρα, όταν όλοι ξέρουμε ότι πρέπει να πιστεύουμε το αντίθετο από αυτά που λένε;».

«Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τον κ. Χατζηδάκη γιατί δεν έχει απαντήσει, ούτε τι μέσα θα χρησιμοποιήσει η ΝΔ ούτε αν θα συνεχίσει τις ιδιωτικοποιήσεις», ανταπάντησε ο κ. Τσακαλώτος.

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης, είχε μία εντονότατη αντιπαράθεση με τον υπουργό Ενέργειας, Πάνο Σκουρλέτη, μη διστάζοντας να τον χαρακτηρίσει "πολιτικό απατεώνα", ενώ ακόμη του καταλόγισε ότι κάνει τα πάντα για "την καρέκλα".

Κόντρα όμως είχε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και με τον υπουργό Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, Χρήστου Σπίρτζη. "Δικός σας ευρωβουλευτής είναι ο κύριος Κούλογλου και δικός σας κουμπάρος είναι ο κ. Καλογρίτσας και εσείς του δώσατε τα έργα. Κύριε Σπίρτζη μην σας ακούσω ξανά να κατηγορείτε το ΠΑΣΟΚ εσείς είστε το πιο παλιό και πιο βαθύ ΠΑΣΟΚ να κατηγορείτε εσείς το ΠΑΣΟΚ γελάνε και τα μανταλάκια", είπε ο Αδωνις Γεωργιάδης, απευθυνόμενος στον υπουργό Υποδομών.

Παράλληλα, έναν έντονο διάλογο είχαν στη βουλή και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, με τον βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ευάγγελο Βενιζέλο, με αφορμή τις ΔΕΚΟ που μεταβιβάζονται στο υπερταμείο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...