Πολιτική

Χαμόγελα για τους κυβερνητικούς τριγμούς λόγω θρησκευτικών στη ΝΔ

Ακόμα μερικούς «πόντους» μαζεύουν στο γαλάζιο σακούλι στο Μοσχάτο, αποτιμώντας θετικά σε πολλαπλά επίπεδα την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή.

Συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ τονίζουν ότι σε αντιδιαστολή με τον εξόχως διχαστικό λόγο του Αλέξη Τσίπρα ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε με συγκεκριμένο όραμα για την Παιδεία στη σύγχρονη εποχή της τεχνολογίας και της ραγδαίας εξέλιξης, βάλλοντας ωστόσο παράλληλα κατά του πρωθυπουργού και σε προσωπικό επίπεδο (αναφορές στο παρελθόν του στις καταλήψεις, την επιλογή του να πάνε τα παιδιά του σε ιδιωτικό σχολείο κλπ).

«Η Παιδεία του Αλέξη Τσίπρα επαναφέρει το παρελθόν της δεκαετίας του '80, ενώ αυτό που παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο της ΝΔ την Παιδεία του μέλλοντος» τονίζουν στενοί συνεργάτες του, υπογραμμίζοντας τους τρεις βασικούς άξονες που παρέθεσε κατά την ομιλία του: Αριστεία, αξιολόγηση και αξιοκρατία. «Εξαρχής ο κ. Μητσοτάκη προσήλθε στη συζήτηση με στόχο να παρουσιάσει τους κεντρικούς πυλώνες της πρότασης της ΝΔ με τεχνοκρατικό τρόπο και δεν παρασύρθηκε από την προσπάθεια του πρωθυπουργού να πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα με πυροτεχνήματα περί διαπλοκής» προσθέτουν από την Πειραιώς, παραπέμποντας στα λόγια του Μητσοτάκη που ανάγκασαν τον Αλέξη Τσίπρα να συρθεί πίσω από τη γαλάζια ατζέντα και στρατηγική.

«Δεν ακούσατε τίποτα για τον κ. Καλογρίτσα, για την Τράπεζα "Αττικής", για τα νέα τρίγωνα διαπλοκής τα οποία χτίζονται» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Τα προσπεράσατε όλα αυτά ωσάν να είναι παντελώς αδιάφορα. Λοιπόν, να το ξεκαθαρίσουμε από την αρχή: Δεν έρχεστε σε αυτήν την Αίθουσα ως κατήγορος. Απολογούμενος είσαστε, κύριε Τσίπρα, για τα ζητήματα της διαφάνειας και της διαπλοκής. Κι αν θέλετε να τα συζητήσουμε τα θέματα αυτά, μην παίρνετε πολύτιμο χρόνο από μια συζήτηση για την Παιδεία. Ελάτε αύριο το πρωί σε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση να κουβεντιάσουμε για τα θέματα της διαπλοκής».

Παράλληλα, με ενδιαφέρον παρατηρούν το νέο «σίριαλ» στις σχέσεις των δύο εταίρων του κυβερνητικού συνασπισμού, με την αντιδιαμετρικά αντίθεση στάση στο θέμα των θρησκευτικών που τήρησε ο Πάνος Καμμένος. Το αδιέξοδο στο οποίο οδήγησε Μέγαρο Μαξίμου η στρατηγική Μητσοτάκη, όπως τονίζουν από το Μοσχάτο, μπορεί να οδηγήσει σε δύο πιθανά αποτελέσματα. Είτε ο Αλέξης Τσίπρας θα αναδιπλωθεί πλήρως, ανοίγοντας διαύλους συνεννόησης με την Εκκλησία, όπως ζητά η ΝΔ τασσόμενη ωστόσο υπέρ των αλλαγών στα θρησκευτικά, είτε οι Ανεξάρτητοι Έλληνες για ακόμα μία φορά θα επιτελέσουν κυβίστηση παρασυρόμενοι πλήρως από την ατζέντα Τσίπρα - Φίλη.

Τέλος, στα θετικά της κοινοβουλευτικής σύγκρουσης προσμετράται και το νέο «άνοιγμα» της ΝΔ προς τις δυνάμεις του μεταρρυθμιστικού κέντρου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εγκαλεί την κυβέρνηση για την κατάργηση του νόμου Διαμαντοπούλου και παράλληλα να βρίσκει στο πλευρό του με κοινά επιχειρήματα απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ