Κοινωνία

Χίος: Ξέμειναν οι πρόσφυγες, καταρρέει ο τουρισμός - Mείωση 76,3% στις αφίξεις εξωτερικού

Με το καλοκαίρι να φτάνει στο τέλος του, είναι ορατές πλέον οι συνέπειες της προσφυγικής κρίσης στον τουρισμό των νησιών του βορείου Αιγαίου.

Χαρακτηριστικά είναι τα επίσημα στοιχεία για τη Χίο, από το αεροδρόμιο του νησιού. Σύμφωνα με αυτά, η μείωση στις αφίξεις επιβατών εξωτερικού, τον Αύγουστο, ήταν της τάξεως του 76,32%. Συγκεκριμένα, στη Χίο έφτασαν 431 επιβάτες, έναντι των 1.820 τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Μειωμένη ήταν όμως και η κίνηση στις πτήσεις τσάρτερ, από το εξωτερικό προς τη Χίο. Ολο τον Αύγουστο έγιναν μόλις 20 πτήσεις αυτού του είδους, σε σύγκριση με τις 52 του περσινού αντίστοιχου μήνα. Δηλαδή η μείωση ήταν της τάξης του 61,54%.

Την ίδια ώρα όμως, μειωμένη είναι και η κίνηση των επιβατών στις πτήσεις του εσωτερικού, με 9.785 αφιχθέντες φέτος έναντι 10.660 πέρσι (-8,21%) και 12.006 αναχωρήσαντες έναντι 13.206 τον Αύγουστο του 2015 (- 9,09%).

«Πεσμένες» ήταν όμως και οι αφίξεις των Τούρκων τουριστών, καθώς στη Χίο τον Αύγουστο έφτασαν 11.446 ατομα από τον Τσεσμέ, την ώρα που τον ίδιο μήνα της περασμένης χρονιάς είχαν ακολουθήσει την ίδια διαδρομή 16.520 άτομα. Δηλαδή, η μείωση είναι της τάξεως του 30,71%.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, την καταγραφή που έγινε το πρωί της Παρασκευής, στη Χίο βρίσκονται 3.343 πρόσφυγες και μετανάστες, τη στιγμή που η επίσημη «χωρητικότητα» είναι 1.100 άτομα.

Την ίδια ώρα, αντιδράσεις προκαλεί η πρόθεση της κυβέρνησης να λειτουργήσει ως Κέντρο Φύλαξης παραβατικών μεταναστών ο διαμορφωμένος χώρος στο Μερσινίδι, έπειτα από σχετική αναφορά του βουλευτή Χίου του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Μηχαηλίδη.

«Αν αυτός ο χώρος λειτουργήσει προσθετικά με τους υπάρχοντες στη ΒΙΑΛ και τους καταυλισμούς στη Σούδα και το ΔΗΠΕΘΕ, αυτό θα είναι αρνητικό για το νησί μας», σχολίασε ο βουλευτής Χίου της ΝΔ, Νότης Μηταράκης, ο οποίος τόνισε ότι με βάση τον πληθυσμό της η Χίος δεν μπορεί να δεχθεί πάνω από 500 πρόσφυγες.

Μέσα σε αυτή τη διαμορφωμένη κατάσταση, το Εργατικό Κέντρο Χίου, με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, ζητά την άμεση εξεύρεση λύσης για τη στέγαση των προσφύγων που βρίσκονται στο νησί ή τη μεταφορά τους εκτός νησιού.

Στην επιστολή αυτή γίνεται αναφορά στις «σκηνές απείρου κάλλους που ζήσαμε στις 21 Οκτωβρίου όταν λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών εκατοντάδες πρόσφυγες, ανάμεσά τους πολλές γυναίκες και παιδιά, που φιλοξενούνταν στις πρόχειρες δομές της πόλης μας βρέθηκαν ανυπεράσπιστοί κάτω από την καταρρακτώδη βροχή».

«Αναμένουμε τις ενέργειές σας προκειμένου να δοθεί άμεση και οριστική λύση στο ζήτημα αυτό και να μετεγκατασταθούν οι πρόσφυγες σε δομές κατάλληλες που θα πληρούν όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές προκειμένου να αποφευχθούν οι περσινές δραματικές εικόνες καθώς επίσης και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες έκδοσης όλων των απαραίτητων εγγράφων ώστε να μπορέσουν να ταξιδέψουν στις χώρες που επιθυμούν ή στις χώρες που πρέπει», καταλήγει η επιστολή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ