Κοινωνία

Φοβούνται για την ασφάλειά τους οι εργαζόμενοι της Υπηρεσίας Ασύλου στη Χίο-Τι καταγγέλλουν

Σε συμβολική κινητοποίηση στην είσοδο του χοτ σποτ της ΒΙΑΛ στη Χίο, προχώρησαν, χθες Τρίτη, οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Ασύλου διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες εργασίας τους καθώς και για την ανυπαρξία αστυνόμευσης.

Όπως αναφέρουν, η κατάσταση είναι οριακή, κυρίως εξαιτίας του γεγονότος ότι εδώ και μερικές ημέρες ξεκίνησαν να επιδίδουν τα πρώτα απορριπτικά έγγραφα στους μετανάστες που υπέβαλαν αίτημα ασύλου, με αποτέλεσμα η αντίδραση πολλών από αυτούς να είναι ακραία. Μάλιστα, όπως αναφέρει η χιώτικη εφημερίδα «Πολίτης», χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι, προχθές Δευτέρα το πρωί, νεαρός Αφγανός έκοψε τις φλέβες του στο άκουσμα της απόρριψης της αίτησής του.

Οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Ασύλου, επισημαίνουν ότι η έλλειψη αστυνόμευσης εντείνει το αίσθημα ανασφάλειάς τους. Κάτι που, όπως υποστηρίζουν, επιβεβαιώνεται και από την πρόσφατη επίθεση στον οικίσκο των φρουρών της ΕΛΑΣ, στην είσοδο του χοτ σποτ πριν από λίγες ημέρες. «Έσπασαν τον οικίσκο με λοστό, μετά πήραν μία πέτρα και έσπασαν το αυτοκίνητο ενός αστυνομικού και στη συνέχεια τρία - τέσσερα δίκυκλα που ήταν σταθμευμένα μέσα στον χώρο της ΒΙ.ΑΛ.. Εδώ, οι ίδιοι οι Αστυνομικοί δεν μπορούν να προστατεύσουν τον εαυτό τους. Εμείς πως θα προστατευθούμε;», έλεγαν οι διαμαρτυρόμενοι εργαζόμενοι της Υπηρεσίας Ασύλου.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής προχωράει στην υλοποίηση του προγραμματισμού του για επαναλειτουργία του κλειστού Κέντρου Κράτησης του Μερσινιδίου. Το οποίο, όπως αναφέρει σήμερα η εφημερίδα της Χίου «Πολίτης», παρά τις αντιρρήσεις των κατοίκων του Βροντάδου, προχώρησε στην ανακήρυξη προσωρινού αναδόχου του έργου.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, το έργο αναλαμβάνει η εταιρία στην οποία ανατέθηκε και το έργο της κατασκευής του χοτ σποτ της ΒΙ.ΑΛ. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι της τάξης των 74.397,27 ευρώ. Ανατέθηκε δε στον εργολάβο με έκπτωση 3% δηλαδή έναντι 72.165,35 ευρώ. Σύμφωνα με τη σύμβαση η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου ορίζεται σε 20 ημερολογιακές ημέρες και αρχίζει από την ημέρα υπογραφής της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ