Κόσμος

Το όραμα του πρώην πρωθυπουργού Κ.Καραμανλή για τις σινο-ελληνικές σχέσεις που σήμερα έγινε πραγματικότητα (εικόνες)

Κινέζοι αξιωματούχοι: «Οι  Έλληνες τιμούν την σινο-ελληνική συνεργασία σε όλους του τομείς»

Οι σινο-ελληνικές σχέσεις ευρίσκονται σε κάτι παραπάνω από άριστο επίπεδο και έχουν εξελιχθεί σε μια πραγματικά στρατηγική επιλογή για την Ελλάδα από το 2008 και την συμφωνία με την COSCO από τον πρώην πρωθυπουργό Κ.Καραμανλή,  ο οποίος έθεσε τα θεμέλια αυτών των συμφωνιών που βλέπουμε σήμερα.  

Αυτό είναι μια ιστορική αλήθεια η οποία πρέπει να λεχθεί μέσα στο σημερινό θολό πολιτικό τοπίο που υπάρχει στην χώρα μας.

Έλληνες αξιωματούχοι παραβρέθηκαν  την Τρίτη το βράδυ στην εθνική εορτή της κινεζικής πρεσβείας στην Αθήνα για να γιορτάσουν την 67η επέτειο από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, αλλά  και την 10η επέτειο από την ίδρυση της  σινο-ελληνικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης, γράφει το μεγαλύτερο ειδησεογραφικό πρακτορείο του κόσμου, το κινεζικό Xinhua.

Ο πρεσβευτής της Κίνας Zou  Xiaoli καλωσόρισε τους  εκατοντάδες Έλληνες αξιωματούχους στο Ζάππειο Μέγαρο, το οποίο φιλοξένησε έκθεση φωτογραφίας,  επισημαίνοντας τα πιο σημαντικά αξιοθέατα και τα μεγάλα επιτεύγματα της διμερούς συνεργασίας κατά την τελευταία δεκαετία.

Πρόκειται για "αξιωματούχους¨ οι οποίοι πριν 10 χρόνια ήταν οι περισσότεροι από αυτούς εναντίον αυτής της σχέσης με την υπερδύναμη που ονομάζεται Κίνα .

Η Κίνα δεν  είναι  μόνο μια οικονομική υπερδύναμη  αυτήν την στιγμή στον πλανήτη, αλλά και ένας στρατιωτικός κολοσσός ο οποίος αναπτύσσεται ραγδαία σε όλους τους τομείς.

Το κινεζικό πολεμικό ναυτικό για παράδειγμα «ταξιδεύει» με πλοία του  σήμερα σε όλους τους ωκεανούς , αντικαθιστώντας την αμερικανική αντίστοιχη παρουσία, ενώ  έχει έντονη  παρουσία πλέον και στην Μεσόγειο και ειδικά στην ανατολική της πλευρά .

Από την στιγμή που το λιμάνι του Πειραιά εκμισθώθηκε για 35 χρόνια στον κινεζικό κολοσσό COSCO, η  στρατιωτική παρουσία της Κίνας θα πολλαπλασιαστεί πολύ γρήγορα.

Άλλωστε τα σχέδια του Πεκίνου τοποθετούν την επένδυση αυτή στην πιο σημαντική θέση στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Έπειτα οι Κινέζοι έχουν σχέδιο για την  «αναβίωση» του περίφημου «δρόμου του μεταξιού» μέρος του οποίου αφορά και την χώρα μας με προεξάρχοντα βέβαια τον Πειραιά.

«Κατά τα τελευταία 10 χρόνια έχουμε επιλέξει να ενισχύσουμε τις  στρατηγικές μας συμμαχίες σε κρίσιμους τομείς. Η μία περίπτωση, όπως έχετε δει, είναι το λιμάνι του Πειραιά, έτσι ώστε η Ελλάδα να δύναται  να συμβάλει στην πρωτοβουλία για την ίδρυση "του δρόμου του μεταξιού», δήλωσε ο Κινέζος πρέσβης , μιλώντας στο Xinhua.

Επίσης ο ίδιος  υπογράμμισε την πρόοδο και τη συμβολή στην παγκόσμια ειρήνη και την ανάπτυξη αλλά και την προθυμία της Κίνας να συνεχίσει προς αυτή την κατεύθυνση. 

Όσον αφορά την Ελλάδα, η Κίνα έχει μια στενή και γόνιμη συνεργασία, που προβλέπεται από τις συμφωνίες που υλοποιήθηκαν μέχρι σήμερα, ιδιαίτερα κατά την τελευταία δεκαετία σε όλα τα επίπεδα και διάφορους τομείς, καθώς και τα σχέδια και η αμοιβαία βούληση για την περαιτέρω προώθηση αυτής της στρατηγικής εταιρικής σχέσης.

Πρόκειται για το όραμα του πρώην πρωθυπουργού κ. Καραμανλή που πρώτος διέβλεψε τις εξελίξεις και προώθησε με όλα τα μέσα την σινο-ελληνική σχέση, όταν όλοι οι "υπόλοιποι" φώναζαν, λοιδορούσαν και κυρίως κατηγορούσαν για ξεπούλημα εθνικής περιουσίας.

«Είμαστε υπερήφανοι για τα σημαντικά  επιτεύγματα  που έγιναν κατά την τελευταία δεκαετία και είμαστε πεπεισμένοι ότι θα έχουμε  ακόμη θετικότερες προοπτικές. Πιστεύω ότι, με συντονισμένες προσπάθειες, η Κίνα και η Ελλάδα, δύο λίκνα του ανθρώπινου πολιτισμού, θα αναζωογονήσουν τις σχέσεις αυτές και την επόμενη δεκαετία με μια  συνολική στρατηγική εταιρική σχέση, που  θα δώσει ακόμα πιο καρποφόρα αποτελέσματα προς όφελος και  των δύο χωρών στον κόσμο », δήλωσε ο Ζου.

Υπενθυμίζουμε ότι οι Κινέζοι θεωρούν παρόλα τα προβλήματα της Ελλάδος, τους Έλληνες γενικά ως έναν πανάρχαιο «φωτισμένο λαό» και έτσι μας αντιμετωπίζουν.  

Μόλις πρόσφατα κινεζική εταιρία αγόρασε σταθμό παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στην Βεύη της Φλώρινας επεκτείνοντας την συνεργασία και στον ενεργειακό τομέα.

Οι επόμενες ελληνικές κυβερνήσεις πρέπει και οφείλουν να εμβαθύνουν την στρατηγική αυτή σχέση με τον κινεζικό γίγαντα , ακόμα πιο πολύ ειδικά στον αμυντικό τομέα, παράλληλα με τις σχέσεις με την Ρωσία .

Πρόκειται για δύο χώρες που ανέρχονται του παγκοσμίου στερεώματος του πλανήτη και σύμφωνα με ειδικούς έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις ΗΠΑ, που βρίσκονται σε παρακμή.

Τα οφέλη μιας τέτοιας συνεργασίας με δύο υπερδυνάμεις  θα είναι απλά τεράστια για την δοκιμαζόμενη χώρα μας , δίνοντας μας παράλληλα την απαραίτητη ώθηση να απαλλαγούμε από την δύση και τους «κόρακες» τύπου Σόρος , που μας απομυζούν όλο τον εθνικό πλούτο, «γεμίζοντας» ταυτόχρονα την χώρα μας  με χιλιάδες μουσουλμάνους μετανάστες.

55e7dcf0c36188f1258b45de

00-russian-and-chinese-soldiers-06-09-131

hellas_china-750x400

21

55e7dcf0c36188f1258b45de

1643268

78ff19964b70855cf706ea45df610952_m

751827-120422-china-russia-navy-drills

image

maxresdefault

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ