Αρχείο

Το νέο ελικοπτεροφόρο του αιγυπτιακού ναυτικού αλλάζει τα πάντα στην συμμαχία Ελλάδος-Κύπρου-Αιγύπτου έναντι των τουρκικών απειλών (βίντεο)


Σύμφωνα με τον διεθνή τύπο  η Γαλλία παρέδωσε επίσημα στο αιγυπτιακό ναυτικό προχθές ένα ακόμη ελικοπτεροφόρο πλοίο τύπου  Mistral.

Πρόκειται για μια θεμελιώδη αλλαγή στο status quo της ανατολικής Μεσογείου,  ειδικά σε σχέση με τα νέο-οθωμανικά σχέδια της Άγκυρας και προσωπικά του Προέδρου Ρ.Ερντογάν.

Το τεραστίων διαστάσεων πλοίο παραδόθηκε κατά τη διάρκεια  τελετής στην οποία συμμετείχαν οι αρχηγοί του αιγυπτιακού και γαλλικού πολεμικού  ναυτικού  την Παρασκευή στη Γαλλία.

Το πολεμικό πλοίο πήρε  το όνομα του πρώην Αιγύπτιου προέδρου «Ανουάρ Ελ Σαντάτ», ενώ συμμετάσχει  ήδη  σε μια άσκηση με το γαλλικό πολεμικό ναυτικό πριν από την αναχώρηση  του για την Αλεξάνδρεια.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό διαμορφώνονται νέα δεδομένα στην περιοχή μας , με τους  υπουργούς εξωτερικών της Κύπρου, της Ελλάδας και της Αιγύπτου μετά την συνάντησή τους  στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, για να συζητήσουν την επικείμενη τριμερή σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στο Κάιρο, μεταξύ του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, του  Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Αιγύπτου Αλ Σίσι, αναφέρει  δημοσίευμα  .

Η σύνοδος κορυφής έχει οριστεί για τις 11 - 12 Οκτωβρίου και αλλάζει όλα τα δεδομένα στην περιοχή μας. Καταρχήν έχουμε την επικύρωση της  δημιουργίας κυρίως, μιας αμυντικής συμμαχίας  από  χώρες μέλη οι οποίες έχουν κοινά συμφέροντα στην περιοχή σε σχέση με την εξόρυξη υδρογονανθράκων.      

Υπάρχει όμως ένας «παρείσακτος» που προσπαθεί να εισέλθει ανάμεσα σε αυτήν την συμμαχία , με τις γνωστές «ανατολίτικες γαλιφιές» του,  και αυτός είναι ο Ερντογάν και η ίδια η Τουρκία.

Ο Τούρκος πρόεδρος προσπαθεί να ομαλοποιήσει τις σχέσεις του με την Αίγυπτο, μια χώρα που αν και το μεγαλύτερο ποσοστό της χώρας  είναι μουσουλμάνοι σουνίτες, εντούτοις η τουρκική παρουσία ήταν πάντοτε ανεπιθύμητη.

201606041519226143

Ο Αιγύπτιος στρατηγός Αλ Σίσι γνωρίζει από «πρώτο χέρι» ως πρώην  επικεφαλής των στρατιωτικών  υπηρεσιών πληροφοριών, το τι ακριβώς επιδίωκε ο Τούρκος «σουλτάνος» στην χώρα του,  δρώντας για μεγάλο διάστημα στο παρασκήνιο, επί προεδρίας του  Αλ Μόρσι  .

Την ειρήνη την επιθυμούν όλοι,  φυσικά και η Αίγυπτος αλλά και οι υπόλοιπες χώρες , αλλά οι Τούρκοι δυστυχώς την εκλαμβάνουν ΠΑΝΤΑ  ως «αδυναμία» και εφαρμόζουν τα γνωστά σχέδια τους.

Μέσα σε αυτό το κλίμα και ενόψει της χρονιάς ( 2017) που θα ξεκινήσουν οι εξορύξεις στην περιοχή , συγκεντρώνονται  πολλά «κοράκια» με προεξάρχοντα την Τουρκία αλλά και άλλους .

Για τον λόγο αυτόν ο  Κύπριος ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση με τους ομολόγους του, ότι οι τρεις χώρες έχουν αποφασίσει να επιταχύνουν την  τριμερή συνεργασία τους πριν από δύο χρόνια και αυτή η συνάντηση λαμβάνει χώρα σε αυτό το πλαίσιο.

Η Κύπρος αρχές του έτους θα φιλοξενήσει τον ενεργειακό κολοσσό  Noble, ο οποίος θα ξεκινήσει έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.  

Ο ίδιος τόνισε επίσης ότι συζήτησαν  θέματα της ημερήσιας διάταξης της συνόδου κορυφής του Καΐρου, με την κατάσταση στη Συρία και το ρόλο της ΕΕ στην Αίγυπτο.

Ο κ. Νίκος Κοτζιάς, αποπ την πλευρά του  είπε ότι συζήτησαν όλα τα εκκρεμή ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν πριν από τη Σύνοδο Κορυφής και αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις στην περιοχή.

Ότι και να δηλώνουν οι πολιτικοί και οι διπλωμάτες όμως , στην ουσία οι τρεις χώρες πρέπει και οφείλουν να προετοιμασθούν για την περίοδο που τα «τρυπάνια» θα σκάβουν βαθιά στο θαλάσσιο χώρο στην περιοχή, και οι "γύπες" θα παραμονεύουν .

xartis_b

Από τις τρεις χώρες μόνο η Αίγυπτος έχει προετοιμασθεί αμυντικά  για τις μελλοντικές διενέξεις έχοντας ως γνώμονα την προάσπιση των θαλάσσιων δικαιωμάτων της .

Ελλάδα και Κύπρος  ευρίσκονται σε παρατεταμένη οικονομική ύφεση και οι ένοπλες δυνάμεις των δύο χωρών οριακά θα αντιμετώπιζαν οποιαδήποτε τουρκική απειλή , η οποία ημέρα  με την ημέρα όμως θα αυξάνεται συνεχώς.

Εάν προσθέσουμε  μέσα σε όλα  αυτά και τις πληροφορίες ότι το Κάιρο προτίθεται να υπογράψει, σύντομα την συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων με την Ελλάδα, πιθανώς και μέσα στις επόμενες εβδομάδες, τότε τα «γεγονότα» με τους Τουρκομογγόλους είναι ακόμα πιο κοντά από όσο νομίζουμε.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...