Αρχείο

Το ΕΔΑΔ καταδίκασε την Ελλάδα για αντιρρησία συνειδήσεως που ήθελε να εκτελέσει εναλλακτική θητεία-Βόμβα στα θεμέλια των ΕΔ

Το ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) καταδίκασε την Ελλάδα για την άρνηση να επιτρέψει σε πολίτη με  την ιδιότητα του αντιρρησία συνειδήσεως,  να κάνει εναλλακτική πολιτική εργασία , αντί της στρατιωτικής θητείας αναφέρει δημοσίευμα .

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, η χώρα παραβίασε το άρθρο 9 (ελευθερία σκέψης, συνείδησης και θρησκείας) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Η απόφαση αφορά την περίπτωση ενός Έλληνα πολίτη , για το οποίο το δικαστήριο έκρινε ότι οι ελληνικές αρχές απέτυχαν στο καθήκον τους που αφορά την εξασφάλιση δίκαιης συμπεριφοράς  των αντιρρησιών συνειδήσεως από το ειδικό  συμβούλιο, το οποίο  έλαβε χώρα σε συνθήκες που εγγυώνται την  ίση εκπροσώπηση  που απαιτείται από το εθνικό δίκαιο.

Ο Έλληνας πολίτης είχε ερωτηθεί από ένα συμβούλιο που αποτελείται κυρίως από στρατιωτικούς, δύο εκ των οποίων έπρεπε να ήταν πολίτες, οι οποίοι  ήταν απόντες  , αλλά δεν  είχαν αντικατασταθεί , τόνισε η ανακοίνωση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου.

"Η τελική απόφαση του υπουργού άμυνας  βάσει ενός σχεδίου υπουργικής απόφασης μετά από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου, δεν παρείχε  τις απαιτούμενες εγγυήσεις αμεροληψίας και  ανεξαρτησίας," ανακοίνωσε το ΕΔΑΔ .

«Ο έλεγχος του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου αφορούσε μόνο τη νομιμότητα της αποφάσεως, όχι  τα πλεονεκτήματα  με βάση τις εκτιμήσεις του Ειδικού Διοικητικού Συμβουλίου."

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ