Αρχείο

«Ροζέτα»: To διαστημικό σκάφος που ολοκλήρωσε την αποστολή του προσκρούοντας πάνω στον κομήτη Τσούρι! (βίντεο)


Το ευρωπαϊκό διαστημικό σκάφος Ροζέτα προσέκρουσε όπως ήταν προγραμματισμένο στην επιφάνεια του κομήτη Τσούρι, βάζοντας τέλος στην ιστορική διαστημική οδύσσεια που διήρκεσε πάνω από δώδεκα χρόνια και είχε ως στόχο να ρίξει φως στο μυστήριο του σχηματισμού του ηλιακού συστήματος, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία.

Το τέλος της αποστολής ανακοινώθηκε υπό ενθουσιώδες χειροκρότημα από τον Σιλβέν Λοντιό, επικεφαλής των επιχειρήσεων πτήσης της Ροζέτα στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικών Επιχειρήσεων (ESOC) στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας.

Αφού προσέφερε θέαμα και σασπένς, όσο καμία άλλη αποστολή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), η διαστημοσυσκευή «Ροζέτα», που εδώ και πάνω από δύο χρόνια ακολουθούσε κατά πόδας τον κομήτη 67Ρ Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο, ολοκλήρωσε την αποστολή της με μια αργή «αυτοκτονία» για χάρη της επιστήμης.

Περίπου στις 13:30 ώρα Ελλάδας(συν/πλην 20 λεπτά) το μεσημέρι της Πέμπτης, η «Ροζέτα» έπεσε στον κομήτη και χάθηκε κάθε επαφή μαζί της. Λόγω της απόστασης, η επιβεβαίωση έφτασε στη Γη περίπου μια ώρα αργότερα.

Αθόρυβα πια, ό,τι έχει απομείνει από τη «Ροζέτα» θα συνεχίσει να ταξιδεύει πάνω στον κομήτη, ο οποίος κατευθύνεται προς τον Δία, παρέα με το μικρό ρομπότ «Φίλαι» (βάρους 100 κιλών και μεγέθους πλυντηρίου), το οποίο από το Νοέμβριο 2014 η «Ροζέτα» είχε κατεβάσει στην επιφάνεια του κομήτη, αλλά αυτό μετά από λίγο σφηνώθηκε σε μια ρωγμή και έκτοτε σίγησε (15 Νοεμβρίου).

https://www.youtube.com/embed/m_HAAOD3dgQ

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ