Κόσμος

Πένθος στο Ισραήλ: «Έφυγε» ο πρώην πρόεδρος Σιμόν Πέρες

«Έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών ο πρώην προέδρος της χώρας, Σιμόν Πέρες, έπειτα από σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη. Ο Πέρες νοσηλευόταν από τις 13 Σεπτεμβρίου στο Ιατρικό Κέντρο Σέμπα του Ισραήλ μετά από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, με την κατάστασή του να κρίνεται αρχικά σταθερή αλλά σοβαρή.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό Τύπο οι αρχικές εξετάσεις έδειξαν την παρουσία θρόμβου, ο οποίος προκάλεσε εγκεφαλική αιμορραγία, ενώ νεότερες εξετάσεις αποκάλυψαν ότι η κατάσταση ήταν μη αναστρέψιμη.

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Ιανουάριο ο 93χρονος είχε νοσηλευτεί έπειτα από αρρυθμίες, πριν από τις οποίες είχε υποστεί καρδιακό επεισόδιο. Ωστόσο, ύστερα από τοποθέτηση βηματοδότη η κατάστασή του είχε κριθεί ικανοποιητική.

Η υγεία του, εντούτοις, τις τελευταίες ημέρες σημείωσε σημαντική επιδείνωση με το περιβάλλον του να επισημαίνει πως ο πρώην πρόεδρος του Ισραήλ βρισκόταν «μεταξύ ζωής και θανάτου».

Πράγματι, λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις ανθρώπου του περιβάλλοντός του, οι συγγενείς του Πέρες κλήθηκαν στο νοσοκομείο για να τον αποχαιρετήσουν.

Γεννημένος στην Πολωνία, μετανάστευσε στην Παλαιστίνη σε ηλικία 11 ετών. Ασχολήθηκε ενεργά με την πολιτική το 1947 καθώς προσχώρησε στο Κίνημα Χαγκάνα με τον κύριο ιδρυτή και πρώτο πρωθυπουργό του Ισραήλ, Νταβίντ Μπεν Γκουριόν.

Έναν χρόνο αργότερα και με την ανακήρυξη της ίδρυσης του Ισραήλ, ο πρωθυπουργός διόρισε τον Πέρες σε ηλικία μόλις 25 ετών ναύαρχο του Ισραηλινού Πολεμικού Ναυτικού, ενώ το 1952 διορίστηκε αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής στο υπουργείο Εθνικής Αμύνης, θέση από την οποία ασχολήθηκε ενεργά με την κρίση του Σουέζ.

Ο τελευταίος επιζών από τη γενιά των ιδρυτών του κράτους του Ισραήλ και ένας από τους βασικούς συντελεστές των συμφωνιών του Όσλο που υπογράφηκαν μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων στις αρχές της δεκαετίας του 1990, θεωρείτο από σημαντική μερίδα πολιτών ο «κύριος Ασφάλεια».

Κατά την πολυετή πολιτική καριέρα διετέλεσε πρωθυπουργός, πρόεδρος της χώρας, ενώ ανέλαβε μεταξύ άλλων το υπουργείο Εξωτερικών, Οικονομικών, Αμύνης.

Παρά τις αρχικές αντιθέσεις του σχετικά με τη λύση δύο κρατών, ο Πέρες στην πορεία έγινε το σύμβολο του Ισραήλ για την πρόθεση συμβιβασμού, με αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις του να του «χαρίσουν» το 1994 το Νόμπελ Ειρήνης, μαζί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Γιτζάκ Ράμπιν και τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσεφ Αραφάτ.

Βέβαια, όπως επισημαίνει ο πρώην πολιτικός Γιόσι Μπελίν που διετέλεσε υπουργός υπό ηγεσίας Πέρες, αυτή του η μετάβαση τον έκανε να φαίνεται στο μάτια των ακραίων στελεχών από «κύριος Ασφάλεια», «εγκληματίας του Όσλο», καθώς από πραγματιστής τεχνοκράτης έγινε ιδεολόγος.

Σχετικά με τη λύση δύο κρατών, άλλωστε, ο Πέρες είχε δηλώσει: «Μία λύση δύο εθνικών κρατών, ένα εβραϊκό κράτος, το Ισραήλ και ένα αραβικό, η Παλαιστίνη. Οι Παλαιστίνιοι είναι οι πιο κοντινοί γείτονές μας. Πιστεύω ότι μπορούν να γίνουν οι πιο κοντινοί μας φίλοι».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης