Εκκλησία

Ο Μεσογαίας Νικόλαος: «Να ιδρυθεί Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας στη Λάρισα»

Της Κωνσταντίνας Θεοχαρούλη

Την ελπίδα να λειτουργήσει στην πόλη της Λάρισας Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας καθώς πληροί όλες τις προϋποθέσεις (λειτουργία Νοσοκομείου, Ιατρικής σχολής) σαν απάντηση στα προβλήματα που έχουν να κάνουν με το τέλος της ζωής, εξέφρασε, προσερχόμενος στο Αμφιθέατρο της Ιατρικής Σχολής Λάρισας, ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος.

Ο Σεβασμιότατος Νικόλαος ήταν ο βασικός ομιλητής της εκδήλωσης Βραδιά του Ερευνητή, με θέμα την «Ανακουφιστική φροντίδα: Μαζί στο τέλος της ζωής που όμως… δεν τελειώνει».

Αφορμή για το θέμα της ομιλίας του στάθηκε η πρόσφατη απόφαση του δημοσιογράφου Αλέξανδρου Βέλλιου που επέλεξε να φύγει από τη ζωή με «μη υποβοηθούμενη ευθανασία».

«Θέλω να μεταφέρω στον κόσμο, πώς θα μπορούσε αυτός ο άνθρωπος στο τέλος της ζωής του να βρεθεί σε ένα σωστό περιβάλλον» και περιέγραψε το τέλος της ζωής άλλων ανθρώπων οι οποίοι βρέθηκαν σε αυτό το μηχανισμό.

Στάθηκε δε στο παράδειγμα νέου στην ηλικία καρκινοπαθή, ο οποίος λίγο πριν φύγει από τη ζωή ευχαρίστησε τα μέλη της Μονάδας Ανακουφιστικής Φροντίδας λέγοντας «ευχαριστώ γιατί ήρθα με βαριά κατάθλιψη και με βοηθήσατε να φύγω υγιής».

Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής είναι ο ιδρυτής της Μονάδας Ανακουφιστικής Φροντίδας «Γαλιλαία» η οποία είναι η μοναδική στην Ελλάδα και ασχολείται με καρκινοπαθείς στο τελευταίο στάδιο της ασθένειάς τους.

Εκεί δηλαδή, που τελειώνει ή εξαντλούνται οι θεραπευτικές φροντίδες, ο ασθενής δεν εγκαταλείπεται αλλά τον αγκαλιάζει ένας φορέας για να μπορέσει να του δώσει ποιότητα ζωής και ανακούφιση των συμπτωμάτων του.

Η Μονάδα δεν φροντίζει τον ψυχικό και φυσικό πόνο μόνο των ανθρώπων που νοσούν, αλλά και του περιβάλλοντός του.

Μάλιστα, όπως σημείωσε ο σεβ. κ. Νικόλαος «ακόμη και όταν καταλήξει ο ασθενής, παρακολουθούμε την οικογένειά του για 6 μήνες».

»Επιδιώκουμε αυτό που ονομάζεται ευθανασιακή επιλογή, η ποιότητα σε σχέση με τη διάρκεια ζωής και πως θα μπορούσε να διασφαλιστεί η ποιότητα, έτσι ώστε η βασανιστική περίοδος των ασθενών προς το τέλος της ζωής τους να μεταμορφωθεί σε μια εξαιρετική εμπειρία» κατέληξε ο Νικόλαος.

Σύντομο χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Λάρισας κ. Μαρία Γκιτέρσου, η οποία με τη φράση «Μαζί στην πρόληψη, μαζί στη θεραπεία, μαζί και στο τέλος» έδωσε το στίγμα των δράσεων του Συλλόγου για τη στήριξη των καρκινοπαθών προκειμένου η δύσκολη αυτή περίοδο της ζωής τους να γίνει όσο πιο ανώδυνη και ποιοτική γίνεται.

Την ομιλία παρακολούθησαν ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος, ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος, εκπρόσωποι του Ιατρικού Συλλόγου, ο πρόεδρος της Ένωσης Φυσικών Λάρισας και πλήθος κόσμου, ενώ την εκδήλωση συντόνισε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας.

ert.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει τον Μακρόν Γάλλος Στρατηγός ενώ αποχαιρετούν Οχέτινο-Νοβομπαχμούτοβκα οι Ουκρανοί-Το ρωσικό πυροβολικό εξόντωσε πιθανόν και Γάλλους Λεγεωνάριους

Το σίγουρο είναι ότι οι Ρώσοι θα φουλάρουν κατά των Ουκρανών εφόσον οι ΗΠΑ είναι απασχολημένες σοβαρά με το Ισραήλ και...