Αρχείο

Οι Τούρκοι δεν Υπολογίζουν Κανέναν - Συνεχίζουν να Προελαύνουν στην Συρία !!! – Άνοιξαν Νέο Μέτωπο - Το Νέο «Παραμύθι» του Σουλτάνου που Βολεύει Ανατολή και Δύση …

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος

Πλήρης επιβεβαίωση των εκτιμήσεων μας ότι το σχέδιο της Τουρκίας, για δημιουργία σουνιτικού τόξου από Γιαραμπλούς μέχρι Αζαζ, δηλαδή του κουρδικού θύλακα του Εφρίν, είναι σε πλήρη εξέλιξη. Μετά την κατάληψη της Γιαραμπλούζ, έχουν στραφεί προς Αζάζ, προσπαθώντας δηλαδή να οριοθετήσουν τον τομέα που τους ενδιαφέρει.

Δηλαδή ο Ερντογάν, όπως έχουμε γράψει, επιθυμεί να σταθεροποιήσει ένα σουνιτικό ελεγχόμενο τομέα στα σύνορα με την Συρία, όπου θα έχει τον πλήρη έλεγχο, τόσο για να ακυρώσει τα σχέδια των Κούρδων για Κουρδικό κράτος, αλλά και όπως δείχνουν και σχετικές πληροφορίες, να χρησιμοποιεί αυτό το τόξο για να εκπαιδεύει σε μόνιμη βάση φιλότουρκους αντάρτες για την ασφάλεια του. Από την άλλη φαίνεται ότι ΗΠΑ και Ρωσία ακόμα δεν αντιστέκονται σε αυτό το σχέδιο και να έχουν θέσει ως κόκκινη γραμμή μόνο την προέλαση του τουρκικού στρατού προς Μπανμπίζ, δηλαδή στο νότιο κουρδικό θύλακα.

Έτσι, μετά τους τουρκικούς βομβαρδισμούς στο κουρδικό θύλακα του Εφρίν κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, Σύροι αντάρτες που στηρίζονται από την Τουρκία κατέλαβαν αρκετά χωριά κοντά στην πόλη Αλ Ράι. Οι περιοχές που κατέλαβαν οι Σύροι αντικαθεστωτικοί βρίσκονται ανατολικά και νότια του Αλ Ράι, το οποίο απέχει 2χλμ από τα τουρκικά σύνορα.

Εν τω μεταξύ τουρκικά άρματα μάχης πέρασαν χθες από το μεθοριακό τουρκικό χωριό Κιλίς στα σύνορα με τη Συρία, κατευθυνόμενα στο χωριό Αλ Ράι, προς υποστήριξη των ανταρτών της συριακής αντιπολίτευσης, ανοίγοντας έτσι ένα νέο μέτωπο στην περιοχή, μετά την έναρξη της επιχείρηση της Άγκυρας “Ασπίδα του Ευφράτη”.

Θεωρούμε ότι η Τουρκία, μετά τα νέα δεδομένα, συνεχίζει να υλοποιεί το σχέδιο της για δημιουργία του τόξου ασφαλείας που αναφέραμε. Ο τρόπος ελέγχου αυτής της ζώνης θα μπορούσε να έχει την μορφή πλήρους κατοχής πράγμα που ίσως φανεί δύσκολο. Όμως μια πιο ήπια και ανεκτή κατάσταση, που έχει ενδεχομένως στο πίσω μέρος του μυαλού του ο Ερντογάν, είναι η δημιουργία στα σύνορα της Τουρκίας με την Συρία μικροπόλεων δορυφόρων, μεταξύ δηλαδή Γιαραμπλούς – Αζάζ και ίσως παραπέρα.

Σύμφωνα δε με νέες πηγές, από Τούρκους αξιωματικούς, πέραν των πιστών του Ερντογάν ανταρτών, που θα ήθελε να εγκαταστήσει σε αυτές τις περιοχές, τις βλέπει και σαν χώρους εγκατάστασης προσφύγων, στα πλαίσια της συμφωνίας με την ΕΕ. Αυτός μπορεί να είναι ενδεχομένως και ένας από τους λόγους που Αμερική, Ρωσία και ΕΕ να κάνουν τα «στραβά μάτια». Ο Σουλτάνος πάλι θολώνει τα νερά και κοροϊδεύει όλο τον κόσμο …

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ