Πολιτική

Νικήτρια η Χίλαρι για τα Μέσα της Τουρκίας, του Βελγίου και της Αυστραλίας

«Κερδισμένη του πρώτου γύρου η Χίλαρι»: αυτός είναι ο κοινός τόπος στα ρεπορτάζ των τουρκικών μέσων ενημέρωσης σχετικά με το πρώτο ντιμπέιτ στις ΗΠΑ μεταξύ των δύο υποψηφίων για το προεδρικό αξίωμα.

Προς το παρόν δεν έχουν εμφανιστεί στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης σχόλια και προβλέψεις για το ποιος από τους δύο υποψηφίους είναι πιο συμφέρουσα περίπτωση για την Τουρκία. Αντ΄αυτού, αναμεταδίδονται ρεπορτάζ και σχόλια των αμερικανικών μέσων για τον κερδισμένο της χτεσινής τηλεοπτικής αναμέτρησης, όπως η πληροφορία ότι σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το CNN το 62% όσων παρακολούθησαν το ντιμπέιτ θεωρεί ότι κερδισμένη ήταν η Κλίντον και το 27% ο Τράμπ.

Τα τουρκικά μέσα αναφέρουν ότι η Κλίντον στρίμωξε τον Τραμπ στο θέμα της φορολογικής του δήλωσης και της δήλωσης που έκανε περί μη αμερικανικής καταγωγής του Προέδρου Κλίντον και είχε έτσι την ευκαιρία να ανακόψει την ανοδική πορεία που είχε τις τελευταίες μέρες ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων.

Βέλγιο

Στην κοινή διαπίστωση ότι η Χίλαρι Κλίντον επικράτησε του Ντόναλντ Τραμπ στο αμερικανικό ντιμπέιτ καταλήγει ο σημερινός βελγικός Τύπος. Χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος της εφημερίδας Le Soir «Τραμπ 0 Κλίντον 1». Η Soir ειναι η μόνη εφημεριδα που εξέδωσε έκτακτη έκδοση μετά την τηλεμαχία.

Σε γενικές γραμμές οι βελγικές εφημερίδες θεωρούν ότι η Χίλαρι Κλίντον ήταν καλύτερα προετοιμασμένη, προβάλλοντας μάλιστα την κατηγορία που απηύθυνε προς τον αντίπαλο της ότι ζει «σε ένα δικό του κόσμο».

Η εφημερίδα La Libre Belgique κάνει λόγο για «κυριαρχία» της Χίλαρι Κλίντον, σημειώνοντας πως το ντιμπέιτ διεξήχθη χωρίς εκπλήξεις. Ο αναλυτής εστιάζει στο ότι η υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος, εξέθεσε με «μεθοδικότητα» τα σχέδιά της, ενώ ο αντίπαλός της κατήγγειλε το «χάος» που δημιουργήθηκε από την κυβέρνηση Ομπάμα, χωρίς να παρουσιάσει τις λύσεις που προτείνει με πολλές λεπτομέρειες.

Αυστραλία

Ηταν μία ιστορική μονομαχία που είχε μία απροσδόκητα σαφή νικήτρια, την Χίλαρι Κλίντον, η οποία διαθέτοντας ψυχραιμία και καλύτερη προετοιμασία για τις θέσεις που εκπροσωπούσε, επικράτησε στην πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση των υποψηφίων για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές έναντι του αντιπάλου της Ντόναλντ Τραμπ, σχολιάζει στην σχετική ανάλυσή του το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ).

Στην ανάλυση, στην οποία γίνονται παραπομπές σε αρκετά σημεία της αναμέτρησης των δύο υποψηφίων, επισημαίνεται πως επρόκειτο για ένα από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά γεγονότα των τελευταίων ετών, το οποίο, όπως αναφέρεται, μεταδόθηκε από πολλούς αμερικανικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, από το διαδίκτυο και μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αναφέρεται επίσης πως πρέπει να την παρακολούθησαν έως και 100 εκατομμύρια τηλεθεατές και τονίζεται πως εξακολουθούν να διατυπώνονται αμφιβολίες για το κατά πόσο οι τηλεοπτικές αναμετρήσεις μπορούν να επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα.

Στα σημερινά δελτία ειδήσεων τόσο της δημόσιας Αυστριακής Ραδιοφωνίας και της Τηλεόρασης, δεσπόζει η τηλεοπτική αναμέτρηση των δύο υποψηφίων, η οποία και είχε μεταδοθεί απευθείας τις πρώτες πρωινές ώρες από το Β΄ Πρόγραμμα της δημόσιας Αυστριακής Τηλεόρασης.

Στα δελτία ειδήσεων σχολιάζεται, μεταξύ άλλων, πως σε αυτή την πρώτη από τις προγραμματιζόμενες τρεις τηλεοπτικές αναμετρήσεις, υπήρξε μία ανοικτή αναμέτρηση δυνάμεων και επικράτησαν οι αντεγκλήσεις, οι αλληλοκατηγορίες και οι προσωπικές επιθέσεις ανάμεσα στους δύο υποψηφίους, ενώ στα θέματα της οικονομίας, των φόρων και της ασφάλειας, οι θέσεις τους απείχαν πολύ μεταξύ τους.

Αναφορές στην πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση των Κλίντον και Τραμπ ο αυστριακός Τύπος έχει βέβαια μόνον στις ηλεκτρονικές εκδόσεις του, καθώς οι εφημερίδες είχαν τυπωθεί πολύ πριν από την έναρξη της, και οι αναφορές αυτές βασίζονται στη σχετική ειδησεογραφία των πρακτορείων ειδήσεων και κατά κύριο λόγο του Αυστριακού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Στις σημερινές έντυπες εκδόσεις των εφημερίδων, τα σχετικά δημοσιεύματα προβάλλουν διάφορες απόψεις ως προς την αναμενόμενη στάση που θα κρατούσαν οι δύο υποψήφιοι και ως προς την προετοιμασία τους για την τηλεοπτική αναμέτρηση, όπως επίσης και στις εικασίες για το ρόλο που αυτή μπορεί να παίξει, μαζί και με τις υπόλοιπες δύο, στην έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ