Εθνικά θέματα

Κυπριακό: Εκρηκτικό το κλίμα στην τριμερή στη Ν. Υόρκη

Απογοητευμένη αισθάνεται η τουρκοκυπριακή πλευρά από την τριμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη, καθώς ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δεν μπόρεσε να πετύχει την συμπερίληψη οδικού χάρτη και χρονοδιαγραμμάτων στην δήλωση που συμφωνήθηκε να κάνει ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, δήλωσε ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο δεν πρέπει να αφήσουν αυτή την ευκαιρία να χαθεί.

Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ (Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων), ο κ. Έιντε είπε επίσης ότι υπάρχουν πολλά θέματα που εκκρεμούν, ότι το θέμα της ασφάλειας θα συζητηθεί στο τέλος της διαδικασίας και ότι είναι ένα από τα πιο σημαντικά θέματα, σημειώνοντας ότι αν οι δύο πλευρές θέλουν να ξεπεράσουν τους φόβους τους, δεν είναι ανάγκη να ξεπεράσουν το θέμα αυτό με “λύσεις ασφάλειας”, αλλά ίσως με ένα αξιόπιστο πολιτικό καθεστώς.

Είπε επίσης ότι το θέμα που αφορά δωρητές είναι μια διεθνής πτυχή του προβλήματος και όταν οι ηγέτες φθάσουν στη φάση όπου θα συζητήσουν θέματα δωρητών, οποιαδήποτε ανάμιξη των εγγυητριών δυνάμεων θα πρέπει να γίνει μέσω των Ηνωμένων Εθνών.

Επιπλέον σημείωσε ότι η σειρά με την οποία συζητούνται τα διάφορα θέματα είναι ακόμα ανοικτή.

Στη συνέντευξη στο ΚΥΠΕ, ο κ. Έιντε είπε ότι η τριμερής συνάντηση της Νέας Υόρκης πραγματοποιήθηκε σε πολύ υψηλό επίπεδο από πλευράς του ΟΗΕ και ότι ο ΓΓ αφιέρωσε πολύ χρόνο στο Κυπριακό κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, γεγονός που αντανακλά τη δική του δέσμευση στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

Κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης, οι δύο πλευρές παρουσίασαν “παρόμοια αντίληψη για το πού βρίσκεται η διαδικασία, πού συμφωνούν και πού δεν συμφωνούν”.

Σημειώνοντας ότι “στο τέλος της ημέρας θέλουμε μια υπογραφή στη συμφωνία στην οποία θα καταλήξουν οι δύο ηγέτες”, ανέφερε είπε σε αυτή τη φάση, θα πρέπει να υπάρξει ανάμιξη των διεθνών παραγόντων, και οι εγγυήτριες δυνάμεις θα πρέπει να εμπλακούν.

Υπάρχουν θέματα που παραμένουν ανοικτά, όπως η σειρά με την οποία θα συζητήσουν εκκρεμούντα θέματα και ο χρόνος ανάμειξης των εγγυητριών δυνάμεων, είπε, προσθέτοντας ότι “Αναλώσαμε κάποιο χρόνο για αυτό το θέμα αλλά δεν καταλήξαμε, ωστόσο είμαστε πιο ενημερωμένοι επί του θέματος.

Σε ερώτηση για πολυμερή διάσκεψη, ο Νορβηγός πρώην υπ. εξωτερικών και νυν ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, είπε ότι δεν υπάρχει ημερομηνία ή συγκεκριμένη μορφή για μια τέτοια διάσκεψη αλλά υπάρχει η αντίληψη για το τί πρέπει να γίνει πριν μια τέτοια διάσκεψη ολοκληρωθεί.

Ερωτηθείς αν μετά τη συνάντηση νιώθει πιο αισιόδοξος από προηγουμένως, ο κ. `Ειντε χαρακτήρισε τον εαυτό του “αισιόδοξο ρεαλιστή” ο οποίος πιστεύει ότι η τριμερής ήταν “χρήσιμη”.

Πρέπει, υπέδειξε, να προχωρήσουμε προς την τελική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για τα θέματα ασφάλειας με την υποστήριξη των εγγυητριών δυνάμεων και για να φθάσουμε εκεί θα πρέπει να υπάρξουν πιο επίσημες συνομιλίες. Τώρα βρισκόμαστε στο δεύτερο μέρος και περισσότερα άτομα είναι αναμεμιγμένα (στη διαδικασία), όχι μόνο εγώ. Συζητούν μεταξύ τους, οι εγγυήτριες δυνάμεις συνομιλούν δύο συν δύο σε όλους τους σχηματισμούς και ανταλλάσσονται ιδέες, πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν το θέμα της ασφάλειας θα είναι το τελευταίο θέμα για επίλυση και το τελευταίο εμπόδιο στην ειρηνευτική διαδικασία, ο κ. `Ειντε είπε ότι δεν είναι το τελευταίο. Σίγουρα, ανέφερε, θα συζητηθεί αργότερα στη διαδικασία και είναι ένα από τα πιο αποφασιστικά ζητήματα αλλά δεν είναι το μόνο.

“Είναι απόλυτα λογικό που οι ηγέτες επέλεξαν να τοποθετήσουν το θέμα αυτό στο τέλος. Ποιο θα ήταν το νόημα να προσπαθήσουν να διευθετήσουν το θέμα της ασφάλειας εάν δεν πιστεύουν ότι μπορούν να επιλύσουν τα δικά τους ζητήματα” διερωτήθηκε ο κ. Έιντε, σημειώνοντας ότι οι Κύπριοι θα έχουν καλύτερη ευκαιρία (να διευθετήσουν αυτό το θέμα) με τις εγγυήτριες δυνάμεις.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ