Κόσμος

Ιορδανία: Οι πολίτες ζητούν να παραιτηθεί η κυβέρνηση μετά τη δολοφονία του χριστιανού συγγραφέα

Η δολοφονία του χριστιανού συγγραφέα Νάχεντ Χάταρ, έξω από το δικαστήριο, όπου θα δικαζόταν επειδή δημοσίευσε στο ίντερνετ σκίτσο που θεωρήθηκε προσβλητικό για το ισλάμ προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις στην Ιορδανία με μια μερίδα πολιτών να ζητά ακόμα και την παραίτηση της κυβέρνησης.

Εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν κοντά στο γραφείο του πρωθυπουργού, φωνάζοντας «Όχι στον εξτρεμισμό, όχι στη βία» και «Κάτω η κυβέρνηση», ενώ στα χέρια τους κρατούσαν φωτογραφίες του δολοφονημένου συγγραφέα.

Η δολοφονία του λογοτέχνη προκάλεσε σοκ σε μια χώρα που δεν είναι συνηθισμένη σε τέτοιες ενέργειες και ήγειρε φόβους περί εντάσεων ανάμεσα στους μουσουλμάνους και τους μειονοτικούς χριστιανούς, που πάντως διατηρούν πολιτική κι οικονομική επιρροή στο χασεμιτικό βασίλειο.

Το σκίτσο που είχε δημοσιεύσει ο Χάταρ — με αποτέλεσμα να συλληφθεί — έδειχνε έναν γενειοφόρο άνδρα στον παράδεισο, να καπνίζει στο κρεβάτι ξαπλωμένος πλάι σε γυναίκες απαιτώντας από τον θεό να του βάλει κρασί και να πάρει τα βρόμικα πιάτα.

Ο συγγραφέας αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους μετά την καταβολή εγγύησης, αφού του ασκήθηκε δίωξη για προσβολή της θρησκείας και υποκίνηση θρησκευτικής έντασης βάσει του εξαιρετικά αυστηρού νομικού πλαισίου στο βασίλειο για τη βλασφημία.

Συγγενείς του κατήγγειλαν ότι η κυβέρνηση δεν προσέφερε στον συγγραφέα καμιά προστασία μετά την προσωρινή αποφυλάκισή του παρότι δέχθηκε απειλές κατά της ζωής του. Μέχρι στιγμής αρνούνται να παραλάβουν τη σορό του για ταφή.

«Απαιτούμε το λιγότερο την καθαίρεση του πρωθυπουργού», είπε ο Χάλεντ Χάταρ, αδελφός του θύματος, στο Reuters κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης.

Η Διεθνής Αμνηστία καταδίκασε απερίφραστα τη δολοφονία, τονίζοντας ότι επρόκειτο για μια «αξιοκαταφρόνητη επίθεση εναντίον της ελευθερίας της έκφρασης» και σημειώνοντας ότι το νομικό πλαίσιο για τη βλασφημία θα πρέπει να τροποποιηθεί. Κάλεσε τις αρχές να διεξαγάγουν εξονυχιστική έρευνα για την υπόθεση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...