Εθνικά θέματα

Ελλάδα και Κύπρος ενωμένες κατά τις Τουρκίας στον ΟΗΕ για την αδιάκοπη παρουσία των κατοχικών δυνάμεων στο νησί

Ο  Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας  στην Νέα Υόρκη με τον πρόεδρο της Κύπρου  Νίκο Αναστασιάδη για το κυπριακό και την τουρκική στάση με την νέα πρόταση .

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη διάρκεια της συνάντησης ο  Αναστασιάδης συνομίλησε με τον  πρωθυπουργό , με σκοπό την κοινή γραμμή στο θέμα αυτό.

Στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για το κυπριακό η Άγκυρα έχει παρουσιάσει μια δική της αντιπρόταση  στον ΟΗΕ θέλοντας να προκαταβάλει τους αξιωματούχος του οργανισμού  προς διατήρηση των κεκτημένων της  .

Οι διαπραγματεύσεις  ανάμεσα στην ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά ξεκίνησαν εδώ και μεγάλο διάστημα , αλλά τώρα έχουν εισέλθει σε αδιέξοδο στην ουσία, λόγω των παράλογων απαιτήσεων των Τούρκων  .

Σύμφωνα με την είδηση , η προτεινόμενη προσφορά  του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί δεν βρήκε «ευήκοα ώτα» στην ελληνική πλευρά, αναφέρει ο τουρκικός τύπος.

Στην έκθεση, η Τουρκία δεν αποδέχεται την αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων της και την δημιουργία μιας  κοινής δύναμης στρατοχωροφυλακής που θα αριθμεί 2500  άτομα.

Οι αστυνομικές δυνάμεις προβλέπονταν να  συνεργαστούν με την Ομοσπονδιακή κυπριακή κυβέρνηση και θα ενεργούν  σύμφωνα με τους κανόνες του ΟΗΕ και της ΕΕ.

Η Τουρκία αντιπρότεινε την παραμονή του 75 τοις εκατό των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί. Το υπόλοιπο 25 τοις εκατό θα παραμείνουν στο νησί, αλλά σε ασαφές  χρονικό διάστημα θα αποχωρήσει.

Αυτή η πρόταση δεν γίνεται δεκτή από την ελληνοκυπριακή πλευρά διότι είναι καταρχήν ασαφής και υποκρύπτει μελλοντικά προβλήματα  από αθέτηση της από την τουρκική πλευρά.

Σε καμία των περιπτώσεων η Άγκυρα δεν πρόκειται να δεχθεί την αποχώρηση ούτε ενός Τούρκου στρατιώτη από νησί. Ο λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι λόγω αυτής της δυνάμεως υφίσταται η κατοχή της 40% του κυπριακού εδάφους.

Υπογραμμίζουμε ότι  πριν κάποιους μήνες σε συζήτηση στην τουρκική βουλή για το θέμα της «ενδεχόμενης» αποχώρησης τουρκικών δυνάμεων από την Κύπρο, Τούρκοι βουλευτές έφεραν το παράδειγμα της Κρήτης το 1910 , στην οποία, όπως είπαν,  όταν αποχώρησε ο τουρκικός στρατός  μετά από απαίτηση των τότε μεγάλων δυνάμεων, επήλθε η ένωση με την Ελλάδα χάνοντας για πάντα η Τουρκία τα όποια δικαιώματα της είχε στο νησί.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ