Κόσμος

Αυταρχικό Ισλάμ! Οι γυναίκες στην Σ.Αραβία αναζητούν ίδια δικαιώματα με τους άνδρες με μαζική εκστρατεία στο Twitter


Δεκάδες χιλιάδες γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας συμμετέχουν στο κίνημα μέσω του Twitter,  μετά την έκκληση της «γνωστής»  οργάνωσης Human Rights Watch (HRW), για την συμμετοχή στην  κοινωνική καμπάνια που στοχεύει εναντίον του πολιτιστικού  πατερναλισμού  και της ανδρικής κηδεμονίας, αναφέρει δημοσίευμα.

Στην ουσία πρόκειται για "χτύπημα" στην μουσουλμανική θρησκεία και στους τρόπους που διαπαιδαγωγεί τα εκατομμύρια των πιστών , εφαρμόζοντας μεσαιωνικές μεθόδους και συμπεριφορές.

Η εκστρατεία ξεκίνησε όταν η  HRW δημοσίευσε μία έκθεση τον Ιούλιο  για την κατάσταση των δικαιωμάτων των γυναικών στη χώρα.

Η έκθεση αναφέρει ότι   η αποκαλούμενη «αρσενική  επιτροπεία», μια αυστηρή μορφή της πολιτιστικής κυριαρχίας με βάση το φύλο, είναι «το πιο σημαντικό εμπόδιο για την υλοποίηση ίσων δικαιωμάτων των γυναικών στη χώρα.

Αυτή η «επιτροπεία»  ουσιαστικά καθιστά  ενήλικες γυναίκες νομικά και κοινωνικά «ανήλικες»,  εμποδίζοντας τες  να πάρουν  σημαντικές αποφάσεις για τον ίδιο τον εαυτό τους.

Στη Σαουδική Αραβία, η ζωή κάθε  γυναίκας ελέγχεται από έναν άνθρωπο από τη γέννηση της μέχρι το θάνατο. Κάθε  γυναίκα πρέπει να έχει ένα αρσενικό κηδεμόνα, και συνήθως αυτός είναι είτε ο πατέρας ή ο σύζυγος, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, ο  αδελφός ή ακόμη και ο γιος, οι οποίοι έχουν την δύναμη να λάβουν  μια σειρά από κρίσιμες αποφάσεις για λογαριασμό της, ανέφερε η έκθεση της «HRW».

Μέσα στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, οι γυναίκες της χώρας  δεν μπορούν να ταξιδέψουν ή να παντρευτούν χωρίς την άδειά του αρσενικού  κηδεμόνα τους.

Οι γυναίκες πρέπει να συνοδεύονται πάντοτε από έναν άνδρα κηδεμόνα για να πραγματοποιήσουν δραστηριότητες ρουτίνας,  όπως η ενοικίαση ενός διαμερίσματος, η κατάθεση νομικών απαιτήσεων ή οτιδήποτε άλλο.

Οι  επιπτώσεις αυτού του  αυταρχικού τύπου οικογενειακής  πολιτικής έχουν την ικανότητα να επηρεάζουν σε τεράστιο ποσοστό της ζωή της γυναίκας , από το ποια  καριέρα θα ακολουθήσει, ποιες αποφάσεις  ζωής θα πάρει , διότι όλες αυτές σε μεγάλο βαθμό εξαρτώνται από την καλή θέληση των αρσενικών κηδεμόνων της .

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι άνδρες χρησιμοποιούν το αυταρχικό αρσενικό σύστημα επιτροπείας που τους χορηγείται,  για να επιβάλουν ακόμη και «συζυγικά καθήκοντα» !!.

Ο κηδεμόνας  θα πρέπει να δώσει οπωσδήποτε την συγκατάθεσή του στις γυναίκες στην χώρα αυτή για  να εργαστούν ή να ταξιδέψουν , αναφέρει η έκθεση.

Κατά την προετοιμασία της έκθεσης, η HRW  πήρε συνέντευξη από 61 γυναίκες εκ των οποίων οι εμπειρίες της ζωής τεκμηριώθηκαν με τη μορφή βίντεο που δημοσιεύτηκε στα social media.

Η HRW ξεκίνησε μια καμπάνια με το hashtag #TogetherToEndMaleGuardianship.

Αυτό το μήνυμα βρήκε  ανταπόκριση στη Σαουδική Αραβία, με πάνω από 170.000 tweets, στα αγγλικά και στα αραβικά, όπου χιλιάδες γυναίκες  μοιράζονται τις αρνητικές εμπειρίες  τους κάτω από την αυταρχική κηδεμονία της ανδρικής επιτροπείας, καθώς εκφράζουν και  αιτήματα για ίσα δικαιώματα με τους άνδρες .

Το πιο συγκινητικό όμως από αυτά αφορά μία μάνα η οποία αναφέρει « Ο γιος μου είναι ο κηδεμόνας  μου , το πιστεύεται ή όχι είναι εξευτελιστικό. Ο δικός μου υιός,  που τον γέννησα , τον ανέθρεψα και τον φρόντισα είναι ο δεσμώτης μου».

Εδώ τελειώνουν τα πάντα ακόμη και τα  λόγια.
https://twitter.com/ZyaZendaya/status/771807475477667844

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Φωτιά” άναψε στον Μακρόν ο Ερντογάν-Ενισχύσεις από τον γαλλικό στρατό έφθασαν στη Νέα Καληδονία που “ καίγεται” από άκρη σε άκρη

Οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες (DGSI) βλέπουν ξεκάθαρα πλεκτάνη πίσω από την εξέγερση από τις τουρκικές μυστικές...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Ο Ζελένσκυ σε πανικό: Μία ρωσική τεθωρακισμένη Μεραρχία κινείται ανεξέλεγκτα στο Χάρκοβο ενώ συναντώνται Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ (Βίντεο)

ΟΙ Ρώσοι προελαύνουν σε Ζαπορίζιε Χερσώνα και Ντιεπρπετρόφσκ-Αλεξάνντερ Ζιμόφσκυ : Οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν...