Αρχείο

Έρχεται σοκ και δέος για την Ελλάδα: Ο ΟΗΕ δηλώνει ότι «απενεργοποιήθηκε» στην ουσία η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τους μετανάστες

Η  συμφωνία για τους μετανάστες μεταξύ   ΕΕ-Τουρκίας έχει ουσιαστικά ανασταλεί λόγω της απόσυρσης των Τούρκων  αξιωματικών συνδέσμων από τα ελληνικά νησιά, τονίζει ο  διευθυντής του οργανισμού ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ευρώπη, στον διεθνή τύπο.

Η συμφωνία αυτή επιτεύχθηκε τον Μάρτιο, και είχε ως στόχο να αποτρέψει τη μετανάστευση προς την Ευρώπη, εξασφαλίζοντας παράλληλα την απέλαση των  περισσοτέρων μεταναστών  που έφθαναν και φθάνουν  στην Ελλάδα από την Τουρκία.

Σε αντάλλαγμα της  επανεισδοχής των μεταναστών και της αύξησης της αστυνόμευσης των συνόρων της,  η Τουρκία θα ελάμβανε  6 δις. ευρώ, ενώ θα υπήρχαν  και ευνοϊκές συνθήκες για την χορήγηση βίζας  στους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν προς την Ευρώπη.

Ευρωπαίοι πολιτικοί φοβούνται ότι η συμφωνία έχει ήδη  καταρρεύσει και ζητούν εκ νέου διαπραγματεύσεις με τους Τούρκους .

Αλλά στην πραγματικότητα η συμφωνία έχει ήδη καθυστερήσει λόγω της αναχώρησης των Τούρκων  αστυνομικών από την Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Άγκυρα στα μέσα Ιουλίου, δήλωσε ότι ο  Vincent Cochetel, αξιωματούχος του ΟΗΕ.

«  De facto,  ορισμένες πτυχές της συμφωνίας αναστέλλονται», δήλωσε ο  Cochetel στην εφημερίδα Guardian, δίνοντας  μια προειδοποίηση  για πρώτη φορά μέσα στο μήνα.

Σύμφωνα με την διαδικασία ,  οι απελάσεις δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν  χωρίς την παρουσία της αστυνομίας.  «Αντιλαμβανόμαστε ότι η ελληνική αστυνομία και η Frontex [οργανισμός φύλαξης συνόρων της ΕΕ] έχουν  αποκαταστήσει την επαφή με τους Τούρκους ομολόγους τους, αλλά οι ημερομηνίες αλλάζουν διαρκώς, οπότε δεν ξέρουμε πότε  θα γίνει η επανεκκίνηση».

1771992

Η Ύπατη Αρμοστεία έχει χάσει την πρόσβαση της στα δύο κύρια κέντρα κράτησης από τα οποία έχουν  απελαθεί εκατοντάδες μετανάστες μετά την επιστροφή τους στην Τουρκία.

Μετά από αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, δήλωσε ο κ. Cochetel , «υπήρξαν σημαντικές διαταραχές στις   τουρκικές  υπηρεσίες . Λιμενοφύλακες και μερικοί  ανώτεροι  αξιωματικοί απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους. Το ίδιο συνέβη και στην [Διεύθυνση για τη διαχείριση της μετανάστευσης].

Ο κ.Cochetel είναι  αισιόδοξος ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας θα επανεργοποιηθεί, επικαλούμενος συζητήσεις υψηλού επιπέδου που διεξάγονται επί του παρόντος μεταξύ των αξιωματούχων  της ΕΕ και Τούρκων πολιτικών. «Ορισμένα στοιχεία της συμφωνίας θα διατηρηθούν», είπε.

Οι συνεχείς ελληνικές  προσφυγές στους διεθνείς οργανισμούς αποτελούν πρόβλημα  για τους ξένους αξιωματούχους , αλλά είναι επιτακτική ανάγκη να βρεθεί λύση τώρα και αμέσως. Η χώρα μας δεν μπορεί να περιμένει άλλο.

Σε περίπτωση που είτε η Ελλάδα  δεν μπορέσει να απελάσει  τους χιλιάδες πρόσφυγες πίσω στην Τουρκία ή η Τουρκία αρνηθεί  να τους δεχθεί, τότε η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει την μεγαλύτερη εισβολή στην ιστορία της.

https://www.theguardian.com/world/2016/aug/31/turkish-police-withdrawal-greece-stalls-eu-migration-pact-unhcr

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ