Αρχείο

O νέος συνασπισμός Τουρκίας-Ιράν-Ρωσίας ο οποίος θα επιβληθεί στην Μ.Ανατολή απέναντι σε ΕΕ και ΗΠΑ

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει   ένα  σημαντικότατο  ταξίδι  στην Τεχεράνη  την επόμενη εβδομάδα, το οποίο όμως θα έχει τεράστια σημασία και για ολόκληρη την Μέση Ανατολή, αναφέρουν  διεθνή ΜΜΕ .

Σύμφωνα με έγκυρα αραβικά ΜΜΕ, ο Τούρκος «Σουλτάνος» θα μεταβεί στην ιρανική πρωτεύουσα  για την πιστοποίηση της δημιουργίας  του νέου  συνασπισμού που αποτελείται από την Τουρκία-Ιράν-Ρωσία  σε σχέση με την  Συρία, κάτι όμως που κάνει «τρίχες των Αμερικανών να σηκώνονται» .

Σε καμία περίπτωση ο Τούρκος Πρόεδρος δεν αφήνει τα «γεγονότα» στην Συρία και τους Κούρδους στο «έλεος του Αλλάχ» κατά τον ίδιο.

Ακόμα και μετά  την πανηγυρική επίτευξη της ομαλοποίησης των σχέσεων με την Ρωσία  στην Αγία Πετρούπολη , η Συρία «σημειώθηκε ως αγκάθι » ανάμεσα στις δύο χώρες.

Στις συνομιλίες του στην Ρωσία μετά το  πρόσφατο αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία με τον Β.  Πούτιν , ο Ερντογάν  επικεντρώθηκε  κυρίως στο να βρεθεί ένας τρόπος για να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία, ενώ αποφασίστηκε από κοινού η σύσταση κοινής επιτροπής  για το θέμα αυτό.

λήψη

Δηλαδή για οτιδήποτε το οποίο θα λαμβάνει χώρα στην Συρία από την Μόσχα, θα έχει λόγο σαφέστατα η Άγκυρα καθώς οι αιτιάσεις της θα λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν.

Με τη σειρά της η Τουρκία «οριοθετείται» σαφέστατα  απέναντι στη Ρωσία μετά την δυσαρέσκεια που υπάρχει για την στάση των ΗΠΑ,  και την «έμμεση» εμπλοκή τους στην απόπειρα πραξικοπήματος, σύμφωνα με τους Τούρκους αξιωματούχους.

Η παραίτηση του ιδεολόγου  του νέο-οθωμανισμού Αχμέτ Νταβούτογλου, ως αρχηγού  του κυβερνώντος «Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης» (AKP) και πρωθυπουργού  μέχρι το Μάιο του 2016, και η αντικατάστασή του από το πραγματιστή Μπινάλι Γιλντιρίμ, ήταν ενδεικτικό αυτού του νέου status.

Ωστόσο, η παρέμβαση των ΗΠΑ στις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας, και η υποστήριξη της στους υποκινητές του πραξικοπήματος , έκανε την Τουρκία να αλλάξει «βλέμμα» και να κοιτάζει πλέον προς την  Ευρασία σε μια  πρακτικά μη αναστρέψιμη στάση.

Δεν είναι μόνο η Ρωσία και το Ιράν οι οποίες εξυπηρετούν τα τουρκικά σχέδια προς το παρόν , ο στόχος είναι πιο «μακριά» και αφορά σαφώς το Πεκίνο που μεταλλάσσεται σε οικονομική αυτοκρατορία του πλανήτη .

Ιρανοί ειδικοί πιστεύουν ότι η επίσκεψη του  Ερντογάν θα επιλύσει οριστικά τις διαφορές με την Τεχεράνη , και θα δημιουργήσει ένα αποτελεσματικό συνασπισμό που θα είναι σε θέση να προχωρήσει στο θέμα της από-κλιμάκωσης του πολέμου στη Συρία.

Επίσης θα περιθωριοποιήσει τις καταστροφικές δυνάμεις που εκπροσωπούνται από τη Δύση και τα κράτη του Κόλπου.

Ο  τριμερής συνασπισμός θα δημιουργηθεί από τη Ρωσία, το Ιράν και την Τουρκία και θα καταλάβει ηγετική θέση στην περιοχή, αντικαθιστώντας όλους τους υπόλοιπους.

An election official (C) takes a selfie photo with Turkish President Recep Tayyip Erdogan (L) after he cast his ballot in Turkey's legislative election in Istanbul on June 7, 2015. Turkish voters went to the polls on June 7 in a bitterly-contested election set to determine whether President Recep Tayyip Erdogan can tighten his increasingly controversial grip on the country. AFP PHOTO / OZAN KOSE

Άλλοι έγκυροι αμυντικοί αναλυτές δεν μπορούν να μην σημειώσουν  με μεγάλη λύπη την τεράστια απουσία της ΕΕ,  η οποία δέχεται στο κάτω-κάτω πολύ μεγάλες  συνέπειες της κρίσης στην Συρία.

Η Ευρώπη ως ηγετική δύναμη δεν υπάρχει και δεν πρόκειται να υπάρξει λόγω των τεραστίων διαφωνιών μέσα στους κόλπους της. Αυτό το γνωρίζει πολύ καλά  ο Σουλτάνος Ερντογάν για αυτό και «παίζει το παιχνίδι που παίζει».

Όσο για τις ΗΠΑ , απλά αναμένουμε αντιδράσεις και κινήσεις στην παγκόσμια σκακιέρα.

http://en.farsnews.com/newstext.aspx?nn=13950527000285

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ