Αρχείο

DIE WELT: Η «αθάνατη» ελληνική ναυτιλία με την παγκόσμια κυριαρχία

Στην ηγετική θέση της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας αναφέρεται ο γερμανικός τύπος πλέκοντας το εγκώμιο των Ελλήνων πλοιοκτητών τα πλοία των οποίων αρμενίζουν στους Ωκεανούς. 

Την τελευταία εβδομάδα μόνο η οικογένεια Αγγελικούση έδωσε παραγγελία  για οκτώ γιγαντιαία δεξαμενόπλοια για τις εταιρείες  Maran Tankers και Maran Gas Maritime. Οι συμβάσεις πώλησης έχουν αξία πάνω από 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια (€ 1.000.000.000).

Χωρίς τους Έλληνες, τίποτα δεν λειτουργεί στην παγκόσμια ναυτιλία, αναφέρουν οι Γερμανοί. Παρά το γεγονός ότι εταιρείες όπως η Dynacom Tankers, GASLOG Ltd., Danaos Shipping ή Maran Tankers είναι γνωστές μόνο από τις ναυτιλιακούς  ειδικούς, οι  ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες καθορίζουν σαφέστατα το παγκόσμιο εμπόριο πέρα από κάθε άλλο έθνος.

Οι Έλληνες πλοιοκτήτες κατέχουν περίπου  το 15 τοις εκατό του παγκόσμιου στόλου. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς διαθέτουν  σκάφη η αξία των οποίων ανέρχεται  σήμερα σε πάνω από 90 δισεκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για  περίπου 4500 πλοία, ένας αριθμός πραγματικά τρομερός .

bulk_carrier_1

Οι Έλληνες επιχειρηματίες εν μέσω κρίσης προσπαθούν  και πάλι να ενισχυθούν με νέα πλοία σε ένα «ξεφάντωμα» στις διεθνείς αγορές.

Από τις αρχές του 2014 έως τον  Ιούνιο 2016 οι Έλληνες αγόρασαν από γερμανικές ναυτιλιακές εταιρείες 52 μεγάλα φορτηγά πλοία για 527 εκατ. $. Αντίθετα, υπήρχαν μόνο έξι πλοία αξίας  64 εκατομμυρίων δολαρίων  που πουλήθηκαν από την Ελλάδα προς τη Γερμανία .

Παρά το γεγονός ότι η χώρα είναι οικονομικά σε άσχημη θέση και αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά προβλήματα που είναι δύσκολο να λυθούν , οι Έλληνες πλοιοκτήτες έχουν την ιδιότητά του «ηγέτη του παγκοσμίου  θαλάσσιου εμπορίου»  τα τελευταία χρόνια, κάτι  που ποτέ δεν έχασαν.

Αντίθετα, χτίζουν τη θέση τους ακόμη σε πιο στέρεη βάση.  Κανένα άλλο έθνος δεν γεμίζει επί του παρόντος τα βιβλία παραγγελιών των ναυπηγείων, εκτός από τους Έλληνες επιχειρηματίες .

Μιλάμε ότι μόνο για  δεξαμενόπλοια οι  παραγγελίες ανέρχονται σε 172. Συνολικά, ο κατάλογος ώστε στα τέλη του Μάη του 2016 είχε σύμφωνα με τα στοιχεία από 404 νέα   σκάφη αξίας  άνω των 21 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Έτσι η Ελλάδα θα συνεχίσει να προπορεύεται μπροστά από κατεξοχήν  ναυτικές χώρες όπως,  η Ιαπωνία, η Κίνα, και  η Γερμανία , οι οποίες καταλαμβάνουν μικρότερες θέσεις .

Ο γερμανικός εμπορικός στόλος, ο οποίος έχει περισσότερα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, διαθέτει σήμερα  αξία  πάνω από $ 42 δισεκατομμύρια δολάρια ,  και επομένως λιγότερο από το ήμισυ των Ελλήνων πλοιοκτητών ανταγωνιστών.

ploio_obo

Οι Έλληνες  ενεργούν πιο έξυπνα από ό, τι πολλοί άλλοι  ναυτιλιακοί  επιχειρηματίες. Δεν επενδύουν στην ναυτιλιακή βιομηχανία εμπορευματοκιβωτίων, η οποία χαρακτηρίζεται από περιόδους ύφεσης και σήμερα δεν παράγει σχεδόν καθόλου χρήματα λόγω της υψηλής πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας.

Αντ 'αυτού, εδώ και δεκαετίες οι Έλληνες ιδιοκτήτες επενδύουν σε εμπορικά πλοία και έχουν μακράν τα πιο μεγάλα  δεξαμενόπλοια στον κόσμο.

Σε πλοία μεταφοράς ανοικτού  φορτίου και δεξαμενόπλοια υγροποιημένου αερίου LNG είναι το νούμερο δύο στον κόσμο . Ο ελληνικός στόλος  μεταφέρει πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου,  αργό, φυσικό αέριο, άνθρακα, βωξίτη, σιδηρομεταλλεύματα  και όλα τα γεωργικά προϊόντα,  χύμα, τα οποία είναι πάντα απαραίτητα σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Αυτές οι επιχειρήσεις μεταφοράς αυξάνονται κατά μέσο όρο τα τελευταία χρόνια κατά δύο έως τρία τοις εκατό.

Ωστόσο, ελληνικά πλοία σε ελληνικά λιμάνια δύσκολα βλέπουμε παρά σε σπάνιες περιπτώσεις .

Οι περισσότερες ευκαιρίες ευρίσκονται σε χώρες της Μέσης Ανατολής στην Αμερική, την Λατινική Αμερική μέχρι την Ασία, ή από εκεί προς την Αυστραλία και την Ευρώπη.

Στην Ελλάδα, οι εφοπλιστές διαθέτουν μόνο ένα γραφείο για τα πληρώματα των πλοίων.

Τα περισσότερα πλοία των Ελλήνων πλοιοκτητών ανήκουν σε εταιρείες που εδρεύουν σε διάφορες χώρες με χαμηλή φορολογία. Χρηματοδοτούνται από  funds  από το Λονδίνο ή τη Νέα Υόρκη. Οι σημαίες στην πρύμνη  τους προέρχονται από τον Παναμά, την Λιβερία ή από οποιαδήποτε άλλη χώρα με χαμηλή φορολογία και πρότυπα.

Κανένας άλλος τομέας δεν είναι τόσο παγκοσμοποιημένος όσο η ναυτιλία . Οι εφοπλιστές  ανοίγουν  μέσα σε λίγες εβδομάδες τα γραφεία οπουδήποτε θελήσουν  , αλλά και τα κλείνουν ακόμα πιο γρήγορα για να μεταβούν σε άλλες χώρες, αν δεν τους αρέσουν οι συνθήκες εκεί .

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αλλάξει. «Η ΕΕ δεν έχει καμία επιρροή στις υποθέσεις των Ελλήνων πλοιοκτητών», λέει ο Craig Jallal, Marine,  εμπειρογνώμονας σε μεγάλα σκάφη.

Το θέμα όμως είναι η Ελλάδα να έβρισκε μία φόρμουλα και όλοι αυτοί να άφηναν  τους φόρους τους στην χώρα , καθώς και να επάνδρωναν τα πληρώματα  των πλοίων τους αποκλειστικά με Έλληνες, δίνοντας την δυνατότητα ανόρθωσης της εσωτερικής οικονομίας  όπως την δεκαετία του 1970.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Η Δύση είναι συγκλονισμένη-Το ρωσικό υπερμαχητικό αεροσκάφος Mig-41 θα έχει αποστολή την εξουδετέρωση δυτικών υπερηχητικών στόχων

Ο απόστρατος Στρατάρχης της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας ανέφερε για «ηλεκτρομαγνητικό όπλο παλμών» που αναπτύσσουν οι...