Κόσμος

Το Ιράν μετά την Ρωσία τα Σπάει και με την Τουρκία – Παρελθόν η Ρωσική Πρωτοβουλία Συμμαχίας

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος

Πλήρως επιβεβαιώνεται η εκτίμηση μας ότι το Ιράν διατάραξε τις σχέσεις του με την Ρωσία, μετά την ανοχή που επέδειξε και επιδεικνύει στην εισβολή της Τουρκίας στην Συρία.

Δεν ήταν λοιπόν η κύρια αιτία ότι η Ρωσία προέβει σε ανακοινώσεις για την χρησιμοποίηση των βάσεων στο Ιράν, κάτι που χρησιμοποιήθηκε τελικά σαν πρόφαση, ανεξάρτητα ότι και αυτό σαν γεγονός έχει την σημασία του. Για αυτό τον λόγο πλέον το Ιράν έχει στραφεί κατά του Ερντογάν για την απαράδεκτη εισβολή του στην επικράτεια κυρίαρχου κράτους, κάτι που καταδικάζει απερίφραστα, σε αντίθεση με τους Ρώσους που εξέφρασαν μια απλή ανησυχία και μάλιστα καλεί την Τουρκία να αποχωρήσει αμέσως από την Συρία.

Έτσι, τo Ιράν, σύμφωνα με τα Ιρανικά μέσα ενημέρωσης, ζήτησε από την Τουρκία, που διεξάγει επιχείρηση στη βόρεια Συρία, να σταματήσει γρήγορα τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις για να μην περιπλέξει περισσότερο την κατάσταση στην περιοχή.

Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Μπαχράμ Γασεμί, ανέφερε ότι, «η συνέχιση της στρατιωτικής παρουσίας της Τουρκίας στη Συρία περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση», «οι συγκρούσεις στη βόρεια Συρία προκαλούν τον θάνατο αθώων και είναι αναγκαίο ο τουρκικός στρατός να σταματήσει γρήγορα τις στρατιωτικές του ενέργειες», «όλες οι χώρες πρέπει να σεβαστούν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας», «η καταπολέμηση της τρομοκρατίας δεν πρέπει να αποδυναμώσει τη νόμιμη κυβέρνηση της Συρίας».

Το Ιράν είναι ο βασικός υποστηρικτής του Μπασάρ αλ-Ασαντ στην περιοχή. Η Τεχεράνη στηρίζει πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά το συριακό καθεστώς, στέλνοντας στη Συρία στρατιωτικούς συμβούλους και εθελοντές για να πολεμούν στο πλευρό του συριακού στρατού εναντίον των ενόπλων ανταρτών και των τζιχαντιστών.

Θεωρούμε ότι η περιβόητη συμμαχία Ρωσίας, Ιράν, Τουρκίας, Συρίας αποτελεί πλέον παρελθόν. Η καιροσκοπική πολιτική της Ρωσίας, που ξαφνικά είδε σαν φίλο τον δολοφόνο Ρώσων πιλότων, προχώρησε πολύ περισσότερο από τις ανοχές που μπορούσαν να επιδείξουν τόσο οι Ιρανοί αλλά σίγουρα και ο Άσαντ, που κάποια στιγμή θα ξεσπάσει με την σειρά του.

Δυστυχώς η Ρωσία που χαρακτηριζότανε μέχρι τώρα για κινήσεις απόλυτα ρεαλιστικές και σοβαρές στη Συρία, μετά την στήριξη στην Τουρκία άρχισε να παρασύρεται σε λογικές παρόμοιες με αυτές της αλλοπρόσαλλης Δύσης.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης