Εθνικά θέματα

Το «ευχαριστώ» στα ελληνικά του Τσαβούσογλου στον ελληνικό λαό -Υπό τον ήχο μαντινάδων στην Κρήτη

Με κρητική μουσική υποδέχθηκαν στο Οροπέδιο Λασιθίου τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά και τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Με μία συμβολική πρωτοβουλία για τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, την επίσκεψή του με τον κ. Τσαβούσογλου στο σπήλαιο όπου γεννήθηκε ο Δίας και οδήγησε εκεί την Ευρώπη μετά την απαγωγή της από τη Λιβύη, ο Νίκος Κοτζιάς συνέδεσε τη στήριξη της Ελλάδας προς τη γειτονική χώρα.

«Θεώρησα ότι είναι σωστό μιας και η συνάντησή μας έγινε στην Κρήτη να έρθουμε στο μέρος όπου γεννήθηκε ο Δίας και που έκανε τη μεγάλη απαγωγή της Ευρώπης, δείχνοντας το πώς εμείς πιστεύουμε ότι ο φίλος λαός της Τουρκίας ανήκει στην Ευρώπη και μπορεί και πρέπει να έρθει στην ΕΕ εφόσον και όταν ικανοποιήσει όλα τα κριτήρια».

Ο κ. Κοτζιάς μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης στο σπήλαιο με τον Τούρκο ομόλογό του, απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με τα θέματα που συζήτησαν με τον κ. Τσαβούσογλου, τα οποία εκτός από τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, όπως είπε, ήταν οι εξελίξεις στην περιοχή, ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή και το προσφυγικό, καθώς και οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας όπως αυτές διαμορφώνονται μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, το οποίο πολλάκις η Ελλάδα έχει καταδικάσει.

Το tweet του Τούρκου ΥΠ.ΕΞ

Οι δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου:

Πρωτίστως θέλω να ευχαριστήσω τον φίλο μου τον Νίκο για την πρόσκλησή του. Νοιώθω μια μεγάλη χαρά που βρίσκομαι εδώ στην Κρήτη. Στην περιοχή που ζω εγώ, την Αττάλεια, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που κατάγονται από την Κρήτη. Έχω μιλήσει αρκετές φορές με αυτούς, αλλά είναι η πρώτη φορά που επισκέπτομαι το νησί.

Ευχαριστώ πολύ τον αξιότιμο Πρωθυπουργό, κ. Τσίπρα, και τον φίλο μου τον Νίκο και τον ελληνικό λαό για την υποστήριξη και την αλληλεγγύη που προσέφεραν σε μας, στην κυβέρνησή μας, στη δημοκρατία μας και στον τουρκικό λαό τις δύσκολες στιγμές που περάσαμε στην Τουρκία κατά τη διάρκεια της πρόσφατης απόπειρας πραξικοπήματος. Η αλληλεγγύη του ελληνικού λαού καθώς και η ξεκάθαρη στάση που επέδειξε η ελληνική κυβέρνηση έγιναν δεκτές με μεγάλη ευχαρίστηση από τον τουρκικό λαό, ο οποίος μάλιστα λέει ότι στην Ευρώπη, τον κίνδυνο που γνώρισε η Τουρκία, κανείς δεν μπορεί να τον καταλάβει καλύτερα από την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό.

Η προσπάθεια μας όλη έγκειται στο να ενδυναμώσουμε ακόμη πιο πολύ τις σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα. Όπως ξέρετε, ανάμεσα στις χώρες μας υφίσταται ο θεσμός του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, και εκτός τούτου, υπάρχουν διάφοροι μηχανισμοί, όπως τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ο πολιτικός διάλογος και οι διερευνητικές συνομιλίες. Εκτός τούτου, με πρόταση του φίλου μου του Νίκου, ξεκινήσαμε σε άτυπη βάση να συναντιόμαστε και στην Τουρκία και στην Ελλάδα. Στις αρχές αυτού του έτους τον είχα φιλοξενήσει στην Πόλη για ένα δείπνο, γι’ αυτό σήμερα ήρθα μετά από την πρόσκλησή του εδώ. Εκφράσαμε τη θέλησή μας να βελτιώσουμε ακόμα πιο πολύ τις σχέσεις μας. Όπως είπε και ο ίδιος εκτιμήσαμε και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας.

Ήταν πολύ εποικοδομητική η συζήτησή μας. Γι’ αυτό υποστηρίζουμε τις προσπάθειες που γίνονται στις συνομιλίες που συνεχίζουν στην Κύπρο για την εξεύρεση λύσης. Ελπίζω αυτή τη φορά και οι δύο πλευρές στην Κύπρο να αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία που έχουν και εμείς και οι δύο πλευρές θα την υποστηρίξουμε. Ο φίλος μου τώρα θα μου δείξει τις ωραιότερες περιοχές της Κρήτης και νομίζω μετά από αυτή την εργασία το αξίζουμε αυτό. Ευχαριστώ πάρα πολύ και για την πρόσκληση και για την φιλοξενία.

Οι δύο άνδρες μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης που είχαν σε πολυτελέστατο ξενοδοχείο στην Ελούντα αναχώρησαν για το Λασίθι καθώς ο κ. Τσαβούσογλου εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφτεί το Δικταίον Άντρον, το σπήλαιο του Δία στο Οροπέδιο Λασιθίου.

Συνοδευόμενοι από την προσωπική τους φρουρά αλλά και δεκάδες αστυνομικούς οι δύο υπουργοί Εξωτερικών αναχώρησαν λίγο μετά τις 4.30 από τον Άγιο Νικόλαο και μιάμιση ώρα αργότερα έφτασαν στο Ψυχρό Λασιθίου.

Τα χαμόγελα, οι αγκαλιές, τα τραγούδια και οι μαντινάδες κυριάρχησαν κατά την υποδοχή των δύο υπουργών από τους τοπικούς φορείς αλλά και πολίτες του Λασιθίου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ
ιρανοί πύραυλοι και Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν
Μέση Ανατολή 0

Κομβόι του ιρανικού στρατού σπεύδει άρον άρον στην Τεχεράνη (Βίντεο)-Αποκάλυψη: Οι Άραβες πρόδωσαν τους Ιρανούς βοηθώντας το Ισραήλ

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενημερώθηκαν από τους Ιρανούς για την επίθεση δύο ημέρες πριν γίνει,...