Πολιτική

Το διπλό ταμπλό Τσίπρα στην ευρωπαϊκή «σκακιέρα»

Με σημαντικά οφέλη εκτιμούν συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα ότι επέστρεψε από το Παρίσι και την άτυπη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Από το Μέγαρο Μαξίμου σημειώνουν πως οι προτάσεις Τσίπρα, οι οποίες βασίστηκαν στην υπάρχουσα σοσιαλιστική ατζέντα έτυχαν ευρείας αποδοχής, γεγονός που εκλαμβάνεται ως ένα ακόμα βήμα προς την αλλαγή συσχετισμών στην Ευρώπη που πάντα έχει ως στόχο η Αθήνα.

Οι προτάσεις που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στο Chateau de La celle Saint – Cloud επικεντρώθηκαν στη διάσπαση της συμμαχίας των προοδευτικών δυνάμεων με το ΕΛΚ. «Αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι μία νέα συμπόρευση με τη Δεξιά, ούτε κατακερματισμό και εθνική αναδίπλωση, αλλά πρωτοβουλίες για στρατηγική ανασύνταξη και ανασυγκρότηση» υπογράμμισε χαρακτηριστικά και πρότεινε «τη δημιουργία ενός forum διαλόγου των δυνάμεων της ευρωπαϊκής Αριστεράς, που θα εκτείνεται από τη ριζοσπαστική Αριστερά, στην πολιτική οικολογία και τη σοσιαλδημοκρατία, με στόχο να διατυπώσουμε εναλλακτικές απαντήσεις στα κρίσιμα ζητήματα για την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και την έξοδο από την κρίση με κοινωνική δικαιοσύνη».

Οι τέσσερις προτάσεις που έθεσε επί τάπητος ο πρωθυπουργός είναι οι εξής:

Πρώτον, να υπάρξει αύξηση του πακέτου Γιούνκερ.

Δεύτερον, να δοθεί προτεραιότητα μεταφοράς πόρων από το κέντρο της Ευρώπης στην περιφέρεια και τις φτωχότερες περιοχές, αυτές που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.

Τρίτον, πρότεινε να μην υπολογίζονται στα ελλείμματα πόροι που διατίθενται για την αντιμετώπιση της κρίσης και για την ανεργία.

Τέλος, πρότεινε τη σύσταση ενός κοινού φόρουμ διαλόγου σοσιαλδημοκρατικών και αριστερών δυνάμεων στην Ευρώπη.

Με τον τρόπο αυτό και δεδομένου οτι το μείζον θέμα της εξαίρεσης από τα ελλείμματα πόρων που διοχετεύονται στην αντιμετώπιση της κρίσης και την ανεργία αποτελούν τμήμα και της σοσιαλιστικής ατζέντας, η Ηρώδου Αττικού εμφανίζεται ικανοποιημένη, αφού επί της ουσίας από το Παρίσι τέθηκε η ατζέντα που θα έχει ο πρωθυπουργός στις 9 του Σεπτέμβρη ενώπιον των αρχηγών κρατών της Μεσογείου. Στόχος του Μαξίμου ήταν και παραμένει η αλλαγή συσχετισμών στην Ευρώπη και όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, αυτό μπορεί να καλλιεργηθεί τόσο με τις προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις όσο και με τον ευρωπαϊκό Νότο.

Πηγή: newsbeast.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ