Αρχείο

«Τεράστια εθνοτική και διαθρησκειακή ένταση σιγοκαίει στα Δυτικά Βαλκάνια»

Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών (Βαλκανίων  και χωρών Κ.Α.Κ )

Η εκτίμηση ενός ανθρώπου ο οποίος ήταν επικεφαλής των βουλγαρικών  μυστικών υπηρεσιών για πολλά χρόνια σε σχέση με τα Βαλκάνια,  έχει το δικό της «ειδικό βάρος».

Ο στρατηγός Kircho Kirov, πρώην επικεφαλής των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών της Βουλγαρίας, έκρουσε το «δικό του καμπανάκι» για την περιοχή των δυτικών Βαλκανίων και τα τεκταινόμενα εκεί.

«Τεράστια εθνοτική  και διαθρησκευτική ένταση σιγοκαίει στα Δυτικά Βαλκάνια, οδηγώντας σε συνολική αποσταθεροποίηση της περιοχής», δήλωσε ο ίδιος σε ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας του.

Οι δηλώσεις του έλαβαν χώρα στο πρωινό πρόγραμμα του βουλγαρικού ραδιοφώνου του πρακτορείου ειδήσεων  FOCUS.

e9c98b6a2276e9b7d4deff8c6db66b23

Ο Kirov  υπενθυμίζει στην κυβέρνηση της Βουλγαρίας ότι είναι ante portas ,  εθνική, πολιτική και οικονομική αποσταθεροποίηση στην περιοχή αυτή η οποία επηρεάζει άμεσα την χώρα .

«Έχουμε πολλές ασταθείς χώρες στα σύνορά μας. Αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα, διότι η Βουλγαρία  επηρεάζεται από τις χώρες με μεγάλα προβλήματα» , δηλώνει ο πρώην αξιωματούχος που γνωρίζει αρκετά πράγματα που χρίζουν πολύ μεγάλης προσοχής.

«Στα νοτιοανατολικά έχουμε την Τουρκία, έναν μεγάλο «γείτονα», στα νοτιοδυτικά έχουμε μια χώρα ασταθής στις εσωτερικές πολιτικές και οικονομικές υποθέσεις της,  αυτή είναι η ΠΓΔΜ. Έχουμε επίσης το Κοσσυφοπέδιο, μια χώρα με ανώμαλη   κατάσταση, και έχουμε την ίδια τάση και στην Σερβία», σημείωσε ο ίδιος.

Εάν σε αυτήν την προειδοποίηση προσθέσουμε  και την δημοσίευση προ ημερών της σερβικής εφημερίδας «Blic»,  σε άρθρο μας ( μέσα στον Αύγουστο) η οποία  αναφέρει   πληροφορίες των σερβικών μυστικών υπηρεσιών , οι οποίες  σε  συνδυασμό με την περιρρέουσα πολιτική ατμόσφαιρα και την κατάσταση ασφαλείας , προειδοποιούν  ότι  «μυρίζει εκ νέου  μπαρούτι» στα Βαλκάνια, τότε τα πράγματα δεν βαίνουν καθόλου καλά .

Αμερικανοί αναλυτές της κεντρικής υπηρεσίας πληροφοριών CIA, μέσα από εμπεριστατωμένη, αιτιολογημένη, λεπτομερή έκθεση του τμήματος «Βαλκανίων», για την υπό διαμόρφωση κατάσταση, μιλούν εδώ και πολλούς  μήνες για την επίτευξη υπό το βάρος των εξελίξεων μιας «ορθόδοξης βαλκανικής συμμαχίας».

Η αναβίωση των παλαιών «συμμάχων»  των βαλκανικών πολέμων θα λάβει «σάρκα και οστά» από την Ελλάδα, την ΠΓΔΜ,την Σερβία και την Βουλγαρία.

Έγκυρα γεωπολιτικά ινστιτούτα , Thinks Tanks, αναλύσεις μυστικών υπηρεσιών όπως της CIA , της σερβικής BIA, αλλά και της ρωσικής GRU , προειδοποιούν  για ενδεχόμενη ανάφλεξη σε Κοσσυφοπέδιο, Βοσνία, και φυσικά ΠΓΔΜ, γεγονός που θα πυροδοτήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην περιοχή.

Η παρουσία ακραίων ισλαμικών πυρήνων στην Βοσνία , οι εθνοτικές διαφορές  Αλβανών και Σλάβων σε Κοσσυφοπέδιο και Σερβία ( Πρέσεβο) και η αστάθεια στην ΠΓΔΜ, θα αποτελέσουν τις αφορμές  των επερχομένων  "εξελίξεων" .

Εκτιμήσεις έγκυρων αμυντικών αναλυτών τονίζουν ότι οι « προειδοποιήσεις» για την κατάσταση στην γειτονιά μας , τείνουν να λάβουν μαζικό χαρακτήρα με ότι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον των Βαλκανίων και φυσικά της Ελλάδος.

Οι ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας σαφώς και έχουν υπόψιν τους τα τεκταινόμενα στα δυτικά Βαλκάνια και έχουν λάβει τα δικά  τους  μέτρα  για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Μόνο τυχαίες δεν ήταν οι  πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού εθνικής άμυνας για την κατάσταση στα ελληνοαλβανικά και ελληνοσκοπιανά σύνορα.

Το  πρόβλημα όμως στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι σαφέστατα  ο συντονισμός με τους «γείτονες»,  για την πληρέστερη αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοβαρές ζημιές υπέστη το Ρωσικό σκάφος "Yamal" στην Κριμαία- Απομακρύνεται η πιθανότητα Ρωσικής αποβατικής ενέργειας στην Οδησσό

Η Κριμαία δεν είναι ασφαλής για τον Ρωσικό στόλο, ο οποίος αναγκαστικά έχει μετακινηθεί κατά κύριο λόγο ανατολικότερα...