Αρχείο

Τα Πρώτα «Σύννεφα» στις Σχέσεις Ιράν-Ρωσίας. Απαγόρευση στους Ρώσους να Έχουν Βάσεις στο Ιράν

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος

Και ενώ είχαμε να λέμε για την συμμαχία Ρωσίας, Τουρκίας, Ιράν και τελευταία της Συρίας μετά την προσέγγιση με τους Τούρκους, ξαφνικά βλέπουμε το Ιράν να τα γυρίζει και να μην παρέχει ελεύθερα διευκολύνσεις στη Ρωσία σε ότι αφορά την χρήση αεροπορικών βάσεων στο έδαφος του. Η επίσημη δικαιολογία φαίνεται να είναι η δημόσια προβολή εκ μέρους της Ρωσίας, της χρήσης του εδάφους του Ιράν για στάθμευση δυνάμεων κάτι που απαγορεύει ρητά το σύνταγμα του.

Όμως δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι η Ρωσία θα το ανακοίνωνε από μόνη της, χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με το Ιράν. Συνεπώς κάτι πιο βαθύ συμβαίνει και κάποια σοβαρή διαφωνία χειρισμών έχει προκύψει. Η αλήθεια είναι ότι όλοι ήμασταν προβληματισμένοι για το πώς θα μπορούσε να κρατηθεί μια συμφωνία  μεταξύ δυνάμεων που είχαν αντίρροπες τάσεις μέχρι πρότινος. Δηλαδή η Τουρκία με το Ιράν, όπως και η Συρία με την Τουρκία ή ακόμα και η Ρωσία με την Τουρκία.

Η ξαφνική αλλαγή στάσης του Ιράν θα μπορούσε να έχει σχέση όχι αναγκαστικά του ίδιου με την Ρωσία αλλά διαφωνία έναντι άλλου μέρους της συμμαχίας, που στην προκειμένη περίπτωση θεωρούμε ως πιθανότερο την Τουρκία. Με λίγα λόγια είναι πολύ πιθανόν οι σχέσεις Ρωσίας, Τουρκίας να δυναμιτίζουν την σχέση με το Ιράν.

Έτσι, το Ιράν ανακοίνωσε χθες ότι σταματούν προς το παρόν οι επιδρομές της Ρωσίας στη Συρία από αεροπορικές του βάσεις, ενώ ο Ιρανός υπουργός Άμυνας άσκησε κριτική στη σύμμαχο χώρα. Ο υπουργός Άμυνας Χοσεΐν Ντεγάν επέκρινε σε συνέντευξη του τη Μόσχα για την ανακοίνωση δημοσίως της χρήσης από τις δυνάμεις της, μιας βάσης στο Ιράν, για την πραγματοποίηση πληγμάτων στη Συρία όπου υποστηρίζει τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις στον πόλεμο τους κατά των ανταρτών και των τζιχαντιστών.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «Φυσικά οι Ρώσοι θέλουν να δείξουν ότι είναι μια υπερδύναμη και μια χώρα με επιρροή, ωστόσο πίσω από την ανακοίνωση των επιδρομών που πραγματοποιήθηκαν από το έδαφος του Ιράν, κρύβεται μια βούληση να προβληθούν, χωρίς να λάβουν υπόψη το Ιράν».

Για το ίδιο θέμα  ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν Μπαχράμ Γασεμί ανέφερε ότι, «οι επιδρομές που έγιναν την περασμένη εβδομάδα εντάσσονται στο πλαίσιο μιας συγκεκριμένης και εγκεκριμένης αποστολής και αυτή έχει τελειώσει τώρα. Αυτοί  πραγματοποίησαν τις επιδρομές αυτές και έφυγαν». Ωστόσο ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο πραγματοποίησης νέων παρόμοιων ρωσικών αποστολών, υπογραμμίζοντας ότι αυτό θα εξαρτηθεί από «την κατάσταση στην περιοχή και θα χρειαστεί την έγκριση μας».

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι «τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη μετείχαν σε μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση στη Συρία κατόπιν αιτήματος των νόμιμων συριακών αρχών και με την συγκατάθεση του Ιράν».

Θεωρούμε ότι η Τουρκία αποτελεί την πραγματική διαφωνία μεταξύ Ρωσίας – Ιράν και θα μπορούσαμε να το συνδέσουμε χρονικά τουλάχιστον με το άνοιγμα της Ρωσίας προς την Τουρκία εναντίον των Κούρδων, που ξαφνικά από σύμμαχοι έγιναν εχθροί. Όχι ότι το Ιράν θα έβλεπε με καλό μάτι την δημιουργία Κουρδικού κράτους, όμως θα μπορούσε να συμφωνήσει σε μια ενδιάμεση κατάσταση, που θα επηρέαζε τα τουρκικά συμφέροντα.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ