Αρχείο

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΕ! Οι Βρυξέλλες ανησυχούν σφόδρα για την επανεκκίνηση του αγωγού «Turk Stream» - Πιέσεις και στην Ελλάδα;

Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών (Βαλκανίων  και χωρών Κ.Α.Κ )

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες και ειδικά στο Βερολίνο έχουν θορυβηθεί σφόδρα από τα σχέδια για την επανεκκίνηση του  έργου του αγωγού φυσικού αερίου «Turk Stream», που αφορά άμεσα και την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται  δικές του πηγές,  ο νέος αγωγός φυσικού αερίου μπορεί να αφήσει την Ουκρανία χωρίς ρωσικό  φυσικό  αέριο,  και κατ΄επέκταση ολόκληρη την Ευρώπη και την Γερμανία , η οποία  εξαρτάται άμεσα από τις ρωσικές προμήθειες.

Επιπλέον, η ΕΕ πιστεύει ότι ο αγωγός «Turk Stream» θα επηρεάσει την προμήθεια φυσικού αερίου από την περιοχή της Κασπίας Θάλασσας.

Οι ΗΠΑ και  η  ΕΕ όπως είναι φυσικό θα πράξουν τα πάντα για να ακυρώσουν τα σχέδια της Μόσχας για  να ακυρώσουν τα σχέδια Πούτιν και Ερντογάν .

Οι δύο ηγέτες ακριβώς λόγω αυτού του γεγονότος αποκατέστησαν σε χρόνο ρεκόρ τις σχέσεις τους. Στην Ρωσία όμως η πλειοψηφία του ρωσικού λαού διάκειται εχθρικά προς την Τουρκία όχι μόνο λόγω της κατάρριψης του μαχητικού Su-24, αλλά και λόγω της μακραίωνης ιστορίας.

Όπως και να έχει για να μπορέσει η Ρωσία να «περάσει» τον αγωγό της στην Ευρώπη θα πρέπει να «πατήσει» είτε στην Βουλγαρία είτε στην  Ελλάδα  , οι οποίες σύμφωνα με σημερινά πολιτικά δεδομένα, «λογικά»  δεν πρόκειται  να συμμετάσχουν στο εγχείρημα.

Επιπροσθέτως οι πιέσεις προς τις δύο χώρες από την ΕΕ θα είναι τεράστιες, ειδικά από τον γερμανικό παράγοντα ο οποίος πλήττεται ανεπανόρθωτα. Ας ελπίσουμε όμως να αλλάξουν τα δεδομένα ειδικά για την χώρα μας και να αλλάξει πορεία σε ότι αφορά τα συμφέροντα της .

Σύμφωνα με μια πηγή, οι  Βρυξέλλες θα παρακολουθήσουν στενά τη συνάντηση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που έχει προγραμματιστεί για τις 9 Αυγούστου στην Αγία Πετρούπολη. Η ΕΕ αναμένει ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο πλευρές θα «δώσουν τα χέρια» σε μια συμφωνία για τον αγωγό αυτό τινάζοντας τα σχέδια της στο αέρα, αναφέρει ο ρωσικός τύπος.

Όπως υπενθυμίζεται από την ρωσική εφημερίδα "Rossiyskaya Gazeta" , ο Ρώσος υπουργός ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε ότι η Μόσχα και η Άγκυρα συζητούν την κατασκευή δύο αγωγών , ενός που θα κατευθυνθεί προς την Ευρώπη δια μέσου ενδεχομένως της Ελλάδος και ενός  για την Τουρκία, η οποία «διψάει» για ρωσικό φυσικό αέριο.

Επίσης θα επανακινηθεί και το έργο κατασκευής πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου της Τουρκίας σύμφωνα με δήλωση του Ρώσου αναπληρωτή πρωθυπουργού  Arkady Dvorkovich, στις  26 Ιουλίου.

Επιπλέον, η Τουρκία δεν βλέπει κανένα εμπόδιο για τη Ρωσία όσον αφορά την κατασκευή των πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής στην τουρκική επικράτεια.

Ο ενεργειακός πόλεμος στην Ευρώπη έχει φουντώσει για τα καλά και η αναμέτρηση ΗΠΑ -Ρωσίας θα "αναβαθμιστεί" εκ νέου σε πολλά και διαφορετικά μέτωπα. Καλό λοιπόν είναι να έχουμε τα " μάτια μας ανοικτά" και να είμαστε σε συνεχή  εγρήγορση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...