Αρχείο

Ο Νέος Στρατός του Ερντογάν θα Αποτελείται μόνο από Βάρβαρους Ισλαμιστές – Ο Ελληνικός Στρατός Μπροστά σε Νέα Δεδομένα

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος

Μετά τις εκκαθαρίσεις στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών τόσο με τους Κεμαλικούς όσο και με τους Γκιουλενικούς, ο Ερντογάν προχωρά και σε δομικές αλλαγές που αφορούν την λειτουργία και κυρίως την εκπαίδευση των Ενόπλων Δυνάμεων. Ουσιαστικά απ’ ότι φαίνεται ο Ερντογάν θεωρεί ότι οι αλλαγές πρέπει να ξεκινήσουν από την νοοτροπία και την σκέψη των στρατιωτικών του. Φυσικά η σκέψη και η νοοτροπία που θέλει να εμφυσήσει είναι αυτή της ισλαμικής αντίληψης των πραγμάτων, που ουσιαστικά θα θέσει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας την κεμαλική καθοδήγηση.

Και φυσικά από πού αλλού θα αρχίσει τις αλλαγές, από τα παραγωγικά σχολεία. Εκεί πλέον όλη η σκέψη δεν θα διαμορφώνεται από στρατιωτικούς αλλά πανεπιστημιακούς, που θα είναι απόλυτα όργανα του «Ερντογανισμού». Ταυτόχρονα η κατάργηση των στρατιωτικών λυκείων θα αποστερήσει τα πλεονεκτήματα και την κλειστή κάστα των στρατιωτικών, ανοίγοντας την στρατιωτική ελίτ και σε πιο λαϊκά στρώματα, που φυσικά θα είναι φανατικοί του Ερντογάν.

Τώρα βέβαια όλες αυτές τις αλλαγές που επικαλείται ο Ερντογάν τις βλέπουμε να ισχύουν και σε άλλους Ευρωπαϊκούς στρατούς, δεν είναι δηλαδή κάποια δική του έμπνευση. Όμως η διαφορά είναι ότι χρησιμοποιεί όλα αυτά τα μοντέλα αλλαγών, όχι για να δημιουργήσει ένα πιο εκδημοκρατισμένο στρατό, πιστό στην εκάστοτε κυβέρνηση αλλά ένα στρατό πιστό μόνο στον Ερντογάν και εχθρικό προς κάθε αντίθετη φωνή. Έξυπνο δηλαδή το κόλπο, φτιάχνοντας ένα υβριδικό ισλαμικό μοντέλο.

Έτσι, τα συστατικά στοιχεία των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων αλλάζει ο Ερντογάν, σαρώνοντας ουσιαστικά τη δομή τους, με σκοπό όπως φαίνεται να τεθούν υπό πλήρη πολιτικό έλεγχο. Η κατάργηση των στρατιωτικών λυκείων, η οποία ήταν η μόνη πηγή ανάδειξης στελεχών των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, η υπαγωγή των Γενικών Επιτελείων απ' ευθείας στο υπουργείο Άμυνας και η ίδρυση στρατιωτικού πανεπιστημίου, είναι μερικές από αυτές τις δομικές αλλαγές.

Ο έλεγχος των Ενόπλων Δυνάμεων στο εξής θα είναι πολιτικός, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός θα μπορούν να ενημερώνονται απευθείας από τους αρχηγούς των Τριών Όπλων και τους υφιστάμενους τους σε περίπτωση που το κρίνουν αναγκαίο και να δίνουν απευθείας εντολές που θα εκτελούνται δίχως να απαιτείται η έγκριση κάποιας άλλης αρχής.

Επίσης την ίδια στιγμή σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο, προχωράει στην σημαντικότερη, κατά την άποψη μας αλλαγή ήτοι, τον έλεγχο όσων εισέρχονται στις Ένοπλες Δυνάμεις. Ουσιαστικά ο Ερντογάν κόβει το φυτώριο των στρατιωτικών, τα στρατιωτικά λύκεια, στέλνει τους μαθητές τους στα δημόσια λύκεια και ιδρύει πανεπιστήμιο από το οποίο θα βγαίνουν τα στελέχη.

Το πανεπιστήμιο θα λειτουργεί κι αυτό όπως λειτουργούν τα άλλα ακαδημαϊκά Ιδρύματα. Θα έχει πρύτανη και θα αποτελείται από ινστιτούτα που θα ιδρυθούν για την δημιουργία καταρτισμένων επιτελών αξιωματικών και θα παράσχουν μεταπτυχιακή εκπαίδευση, από στρατιωτικές σχολές ξηράς, ναυτικού και αεροπορίας και επαγγελματικές σχολές υπαξιωματικών. Κλείνουν επίσης οι Ακαδημίες Πολέμου, τα στρατιωτικά λύκεια και οι σχολές υπαξιωματικών. Επιπλέον βάσει του διατάγματος η Στρατιωτική Ιατρική Ακαδημία Γκιουλχανέ (GATA) και τα στρατιωτικά νοσοκομεία υπάχθηκαν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Υγείας.

Θεωρούμε ότι οι αλλαγές αυτές θα παράγουν ένα στρατό υποταγμένο πλήρως στο ισλαμικό μοντέλο Ερντογάν και θα αφήνει έξω κάθε αντίθετη σκέψη, που θα μπορούσε να ανατρέψει αυτή την πορεία. Τα στελέχη απόλυτα ευνουχισμένα θα έχουν να παίξουν ένα διπλό ρόλο, τον ευρωπαϊκό αφού θα προχωρούν σύμφωνα με τα αντίστοιχα πρότυπα εκπαίδευσης, προβάλλοντας μια εικόνα δημοκρατικών διαδικασιών στο στράτευμα, ενώ όμως ουσιαστικά θα οδηγούνται μέσα από συγκεκριμένα εκπαιδευτικά πρότυπα σε πλήρη ισλαμοποίηση, που φυσικά θα επιτευχθεί σταδιακά.

Αυτό το νέο μοντέλο προφανώς δεν θα έχει σε τίποτα να ζηλέψει αντίστοιχα μοντέλα όπως του Ιράν … Η Ελλάδα ασφαλώς και επηρεάζεται άμεσα καθόσον μεσοπρόθεσμα οι συνήθειες των Τούρκων στρατηγών θα αλλάξουν και τότε θα πρέπει να έχει εκπαιδευτεί τόσο η πολιτική όσο και η Στρατιωτική ηγεσία στο να μπορούν να αντιμετωπίσουν ακραίους ισλαμιστές …

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει τον Μακρόν Γάλλος Στρατηγός ενώ αποχαιρετούν Οχέτινο-Νοβομπαχμούτοβκα οι Ουκρανοί-Το ρωσικό πυροβολικό εξόντωσε πιθανόν και Γάλλους Λεγεωνάριους

Το σίγουρο είναι ότι οι Ρώσοι θα φουλάρουν κατά των Ουκρανών εφόσον οι ΗΠΑ είναι απασχολημένες σοβαρά με το Ισραήλ και...