Κόσμος

Οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες ασφαλείας δεν μπορούν να κάνουν τίποτα χωρίς την βοήθεια της NSA

Υπάρχει μια γενική παραδοχή ανάμεσα στα μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας στην Ευρώπη,  ότι στο θέμα τρομοκρατία είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη η «αμερικανική βοήθεια».

Η  έρευνα της υπόθεσης των βασικών υπόπτων των επιθέσεων του περασμένου έτους στο Παρίσι κατέστη δυνατή,  μόνο αφού οι βελγικές αρχές ζήτησαν βοήθεια από την αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA), αναφέρει δημοσίευμα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των βελγικών υπηρεσιών πληροφοριών, η βελγική αστυνομία σπατάλησε 4 μήνες σε μια  άκαρπη αναζήτηση για τον Saleh Abdelslama σε όλη την Ευρώπη.

Στις αρχές Μαρτίου, οι Βέλγοι στράφηκαν προς την NSA, ζητώντας να παρακολουθεί  τις κλήσεις από τα κινητά τηλέφωνα ενός αριθμού ατόμων που συμμετείχαν στην κηδεία ενός από τους συμμετέχοντες στις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.

Ο Saleh Abdelslam δεν ήταν ένας εκπαιδευμένος ενεργός πράκτορας του  ISIS. Δεν έχει εκπαιδευτεί σε ειδικά στρατόπεδα τρομοκρατών, δεν είχε την εμπειρία της μάχης και ποτέ δεν πολέμησε  στη Συρία. Του είχε  ανατεθεί  μόνο ένας μικρός ρόλος στον τομέα του «εφοδιασμού» των μελών που αιματοκύλισαν  το Παρίσι.

Ένας Βέλγος ανώτερος αξιωματικός δήλωσε , «κάποια από αυτά τα παιδιά εργάζονταν καλά, αλλά δεν περίμεναν να συλλάβουν τον  Abdelslam εδώ και μεγάλο διάστημα . Ο ίδιος είχε κρύψει πολύ καλά τα ίχνη του κατά την ενοικίαση αυτοκινήτων.

Η επανάσταση στην έρευνα των βελγικών αρχών  κατέστη δυνατή μετά από μια ανάλυση του DNA ενός εκ των τρομοκρατών, η οποία οδήγησε στον  Hakib Akruh. Ο Akruh πυροδότησε εκρηκτικά  τρεις ημέρες μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης στα διαμερίσματα του  Saint-Denis.

Η βελγική αστυνομία έστειλε στην κηδεία του στο Παρίσι , μια ειδική μονάδα  παρακολούθησης. Οι Βέλγοι γρήγορα συνειδητοποίησαν ότι πρέπει να συλλέξουν  τη μεγαλύτερη δυνατή ποσότητα πληροφοριών από αυτήν την μακάβρια εκδήλωση.

Ένας από τους συμμετέχοντες στην επιχείρηση, δήλωσε: «ζητήσαμε βοήθεια από τους Αμερικανούς  πριν από την κηδεία, δεδομένου ότι ο Edward Snowden, έχει εξηγείσαι  σαφώς σε όλους ότι η   NSA είναι  η καλύτερη υπηρεσία στον τομέα επιχειρήσεων υποκλοπής».

«Ένας τύπος μαγνητοσκοπούσε με  ένα smartphone την εκδήλωση . Αυτό σήμαινε ότι αυτός που πρόκειται να στείλει  το βίντεο. Ζητήσαμε από την NSA  να υποκλέψει αυτό το συγκεκριμένο smartphone», δήλωσε ο Βέλγος αστυνομικός.

Στις 15 Μαρτίου, η βελγική αστυνομία πραγματοποίησε επιδρομή στο Δάσος σε ένα προάστιο των Βρυξελλών, βάσει των πληροφοριών που έλαβε από την NSA.

Στην συνέχεια σε ανταλλαγή πυροβολισμών σε ένα  διαμέρισμα σε βελγική πόλη   είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα άτομο και τραυματισθούν  τέσσερις αστυνομικοί.

Η NSA συνέχιζε να μας βοηθάει, έτσι ο  Abdelslam «χάνοντας»  το  καταφύγιο του, αναγκάστηκε να έρθει σε επαφή, να καλέσει διαφορετικούς ανθρώπους και να ζητήσει βοήθεια. «Πήγε να κρυφτεί στο μόνο μέρος που ήξερε καλά στο  Molenbeek και εδώ τον πιάσαμε », δηλώνει ο ίδιος αστυνομικός.

Η σύλληψη  του Abdelslam στις  18 Μαρ επέφερε  ένα στεναγμό ανακούφισης, αλλά η βελγική αστυνομία γνώριζε ότι ο ίδιος ήταν ένα ασήμαντο πιόνι, σε σχέση με άλλους .

Το DNA και τα δακτυλικά αποτυπώματα στις ζώνες του κατέδειξαν τον  24χρονο  Lahraui Najim, φοιτητή του Πολυτεχνείου, ο οποίος το 2013 εξαφανίστηκε στη Συρία. Η αστυνομία πίστεψε   ότι  ο Lahraui είναι πολύ πιο έξυπνος και έμπειρος άνθρωπος από έναν μικροαπατεώνα σαν τον  Abdelslam .

Οι φόβοι της  ήταν δικαιολογημένοι. Τέσσερις ημέρες μετά τη σύλληψη του Abdelslam πραγματοποιήθηκε μια σειρά εκρήξεων στο διεθνές αεροδρόμιο των Βρυξελλών και στο μετρό των Βρυξελλών. Η ανάλυση του DNA έδειξε ότι οι βομβιστές αυτοκτονίας ήταν ο Laharaui και τα δύο αδέλφια,  Khalid και Brahim El Bakraui.

Η έρευνα για εκρήξεις στις Βρυξέλλες έδωσε στους ερευνητές διάφορες κατευθύνσεις, οι οποίες οδήγησαν  σε μια σειρά συλλήψεων στη Γαλλία, τη Γερμανία και το Βέλγιο.

Οι Βέλγοι υποστηρίζουν ότι «μια σημαντική τρομοκρατική» ενέργεια εμποδίστηκε στις  25 Μαρτίου στο Παρίσι, σε ένα διαμέρισμα γεμάτο  με εκρηκτικά. Εκεί  συνελήφθη ο A. Reda, ένα Γάλλος πολίτης και μέλος του  δικτύου Zerkani.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ