Εκκλησία

Μια Ξεχωριστή Γιορτή Στο Χωριό Που Επισκέφθηκε Και Δίδαξε Ο Πατροκοσμάς Το 1777 [Βίντεο -Φωτογραφίες]

Ο Κοσμάς ο Αιτωλός (1714 - 24 Αυγούστου 1779), γνωστός και ως Πατροκοσμάς που το 1961 ανακηρύχθηκε Aγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας ,τιμάται σήμερα .

https://www.youtube.com/embed/iejmxnoQ4Cw

Ο πιθανός χρόνος γέννησής του τοποθετείται το 1714 Αιτωλία.

Μετά τη μαθητεία του σε διδασκαλεία  της Παρνασσίδας και της Ναυπακτίας στο πλευρό ονομαστών ιεροδιδασκάλων ,το 1749 πήγε στην Αθωνιάδα Σχολή του Αγίου Όρους (χερσόνησος του Άθω), όπου έκανε σπουδές ανωτέρου επιπέδου στη θεολογία και τη φιλοσοφία.

Εκεί υπήρξε μοναχός για δύο έτη στη Μονή Φιλοθέου ,ενώ το 1759 εγκατέλειψε  το μοναστήρι και με εντολή του Πατριάρχη Σεραφείμ άρχισε  τις περιοδείες του στη Δυτική ,τη  Βόρεια Ελλάδα και την Ήπειρο ,προκειμένου να αντιμετωπίσει τον αυξανόμενο τότε εξισλαμισμό των Χριστιανών.
Με θέρμη ο Αγιος Κοσμάς ο Αιτωλός ,γνωστός και ως Πατροκοσμάς, παρακινούσε  τους Χριστιανούς να ιδρύσουν σχολεία που θα διδάσκουν την Ορθοδοξία ,ενώ μέσα  σε 16 χρόνια κατάφερε να ιδρύσει περισσότερα απο 200 σχολεία
Ο Πατροκοσμάς πραγματοποίησε συνολικά 4 ιεραποστολικές περιοδείες σχεδόν σε όλη την Ελλάδα και κυρίως στη Βόρεια Ηπειρο .
Ο Αγιος Κοσμάς ο Αιτωλός είχε ζωηρό ενδιαφέρον για την περιοχή της  Β. Ηπείρου λόγω των πολλών και βίαιων εξισλαμισμών .....

Βουλιαράτες:Μια ξεχωριστή γιορτή στο χωριό που επισκέφθηκε και δίδαξε ο Αγιος Κοσμάς !

Σήμερα ανήμερα της γιορτής του Αγίου στο χωριό Βουλιαρτάτες όπου το 1777  ο Πατροκοσμάς είχε βρεθεί για να κηρύξει τον Θείο Λόγο καθηλώνοντας τους πιστούς ,διοργανώθηκε μια ξεχωριστή γιορτή !

Οπως δήλωσε, στην κάμερα του epirus-tv-news o πρόεδρος της Τ.Κ ,οι κάτοικοι στους Βουλιαράτες θρέφουν μεγάλη  αγάπη για τον Πατροκοσμά και τον θεωρούν προστάτη του χωριού τους !
Ετσι κάθε χρόνο τιμούν την Εορτή του ,με τη φετινή όμως  γιορτή να έχει   κάτι το διαφορετικό !
Στο σημείο μπροστά απο το σχολείο του χωριού ,πλάι στο εικόνισμα που στέκει εκεί για να θυμίζει το πέρασμα και τη διδαχή του Αγίου  ,τοποθετήθηκε προτομή Του ,δωρεά του ιατρού κ.Στέφανου Βράνου   ,ο οποίος μπορεί να ζει στην Αμερική ,δεν ξεχνά όμως τα πάτρια εδάφη ...
Με το πέρας της εκδήλωσης ακολούθησε γλέντι στην πλατεία του χωριού με τους πιστούς να ανανεώνουν το ραντεβού τους για του χρόνου το καλοκαίρι , στο ίδιο σημείο , εκεί όπου βρέθηκε και ευλόγησε ο Ισαποστόλος Και Εθναποστόλος Αγιος  Κοσμάς ο  Αιτωλός...

epirus-tv-news.blogspot.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ