Αρχείο

ΚΙΝΔΥΝΟΣ! Ανησυχούν οι ΗΠΑ για τα πυρηνικά όπλα του ΝΑΤΟ που βρίσκονται στην βάση του Ιντσιρλίκ-Ενδεχόμενη μεταφορά τους;

¨Μέγα θέμα έχει προκύψει για την τύχη των πυρηνικών όπλων του ΝΑΤΟ  τα οποία είναι αποθηκευμένα στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ  από την αμφιλεγόμενη στάση της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας.

Οι πενήντα στον αριθμό αμερικανικές  πυρηνικές βόμβες τύπου Β61  είναι εξοπλισμένες με ειδικό σύστημα  αποτροπής χρήσης  χωρίς κωδικό έγκρισης.

Διατηρούνται σε ειδικά διαμορφωμένες  στεγανοποιημένες εγκαταστάσεις   στο εσωτερικό, προστατευμένων καταφυγίων  αεροσκαφών (shelters) μέσα σε φυλασσόμενο χώρο, που περιβάλλεται από δύο σειρές περιφράξεως με  φωτισμό, κάμερες και συσκευές εντοπισμού εισβολέων.

images

Αλλά σε αυτήν την  συγκεκριμένη αεροπορική βάση στο Ιντσιρλίκ, ο διοικητής είναι Τούρκος αξιωματικός, ο οποίος μάλιστα  πρόσφατα αποπέμφθηκε και οδηγήθηκε με χειροπέδες στα χέρια στην δικαιοσύνη , με την κατηγορία της συμμετοχής στο αποτυχημένο πραξικόπημα  εναντίον της τουρκικής κυβέρνησης.

Αυτό ακριβώς αποτελεί πρόβλημα αναφέρει ο εμπειρογνώμονας Jeffrey Lewis του Ινστιτούτου Διεθνών Σπουδών στο Middlebury  του Μοντερέι στην Καλιφόρνια.

"Νομίζω ότι στο εγγύς μέλλον η βάση θα είναι πολύ ασφαλής», δήλωσε ο Lewis για την τύχη των πυρηνικών βομβών σε συνέντευξή του στο VOA. "Τώρα όμως δεν υπάρχουν τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας τα οποία  είναι επαρκή   σε ένα κράτος  που επικρατεί αναβρασμός. Σε γενικές γραμμές, δεν είναι καλή ιδέα να έχουμε πυρηνικά όπλα σε μια πολιτικά ασταθή χώρα.", δηλώνει ο Αμερικανός ειδικός.

«Υπάρχουν πολλά  δύσκολα εμπόδια, καθώς και η πιθανότητα πραγματοποίησης «ατυχήματος» με  άσχημο τρόπο», δήλωσε ο Hans Kristensen, διευθυντής της Ομοσπονδίας πυρηνικών πληροφοριών  Αμερικανών Επιστημόνων ».

megalos-kindinos-atomikes-vomves-intzirlik-620x287

Σύμφωνα με την Άμυ  Γουλφ,  ειδική στην πολιτική των πυρηνικών όπλων η οποία εργάζεται για την υπηρεσία ερευνών του Κογκρέσου, οι  ΗΠΑ διαθέτουν  περίπου 200 πυρηνικές βόμβες τύπου  Β61 στην Ευρώπη. 

«Αυτές  χρησιμεύουν όχι μόνο σε περίπτωση δράσης της συμμαχίας , αλλά και ως  σημαντικό στοιχείο στην συνοχή του ΝΑΤΟ», δηλώνει η ίδια.

Στο Ιντσιρλίκ υπάρχουν αποθηκευμένες 50 από αυτού του τύπου τις  βόμβες , κάτι που έχει σημάνει συναγερμό στην αμερικανική διοίκηση.

Ο Αμερικανός  Kori Schake,  ειδικός στην αμυντική πολιτική του  Hoover Institution είπε ότι,   τυχόν απόσυρση των βομβών αυτών  από το τουρκικό έδαφος θα στείλει το λάθος μήνυμα στους Ευρωπαίους συμμάχους.

«Οι χώρες που αισθάνονται προστατευμένες από τις ΗΠΑ ( Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Τουρκία) δεν έχουν αναπτύξει  δικά τους πυρηνικά όπλα », δήλωσε ο Schaka. Χωρίς την αμερικανική εγγύηση αυτή, "ο κίνδυνος εγγυμονεί στο γεγονός ότι μπορεί να αναπτύξουν δικά τους  πυρηνικά όπλα ."

Η άλλη αρνητική συνέπεια είναι ότι η Τουρκία,  η οποία αισθάνεται ιδιαίτερα εκτεθειμένη από τον πόλεμο στην Συρία και τη Μέση Ανατολή συνολικά,  θα αναπτύξει στενότερη  συμμαχία  με τη Ρωσία ή ακόμα και με το Ιράν.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν πιο πολύ από την  πολιτική που εξασκήσει το επόμενο διάστημα  ο Ερντογάν, παρά ίσως   από  την κατοχή πυρηνικών όπλων στο τουρκικό  έδαφος .

Επί του παρόντος, ορισμένα από τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη  που ευρίσκονται στο Ιντσιρλίκ και υλοποιούν αποστολές βομβαρδισμού  κατά της τρομοκρατίας στην Συρία , διαθέτουν  «πυρηνική δυνατότητα», αλλά δεν υπάρχει ακόμα αφορμή για μια τέτοια  αποστολή.

Παρ 'όλα αυτά, ο Αμερικανός ειδικός σε θέματα άμυνας H. Kristensen είπε  ότι , με δεδομένη την πολιτική κατάσταση στην Τουρκία και το γεγονός ότι η βάση του Ιντσιρλίκ είναι σε απόσταση μικρότερη των 100 μιλίων  από την εμπόλεμη ζώνη στη Συρία, ίσως ήρθε η ώρα να εξεταστεί η μεταφορά των πυρηνικών βομβών σε άλλο σημείο.

"Μπορείτε να μην λάβουμε  προειδοποιήσεις πριν κάτι πάει τρομερά λάθος,», δήλωσε ο Kristensen.

Σε περίπτωση μετακίνησης των βομβών αυτών ενδεχομένως η Ελλάδα να αποτελέσει το νέο προορισμό τους στην βάση της Σούδας. Προς το παρόν οι Αμερικανοί κάθονται σε " αναμμένα κάρβουνα¨ αναμένοντας την στάση του Ερντογάν το επόμενο διάστημα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ