Αρχείο

Η Τουρκία θέλει τον έλεγχο διαδρόμου 100 χιλιομέτρων μέσα στο συριακό έδαφος!

Ο  Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η στρατιωτική εκστρατεία στο συριακό έδαφος έχει ως στόχο να απελευθερώσει την πόλη της Jarablus από το Daesh.

Αλλά ο πραγματικός στόχος της Άγκυρας περιλαμβάνει  τον έλεγχο  ενός διαδρόμου 100 χιλιομέτρων  που θα βοηθήσει την μετριοπαθή αντιπολίτευση στους στόχους της  στον συριακό  πόλεμο , δηλώνει ο  αναλυτής Στανισλάβ Ιβανόφ στην εφημερίδα  Izvestiya.

«Οι Τούρκοι λένε ότι βομβαρδίζουν  στόχους των ισλαμιστών αλλά στην ουσία  συνεχίζουν να κινούνται σε αυτόν τον  διάδρομο. Στην πραγματικότητα διεξάγουν αεροπορικές επιδρομές εναντίον των Κούρδων της Συρίας», είπε ο ίδιος.

«Αυτή η εκστρατεία στοχεύει κυρίως στην διατήρηση του ελέγχου πάνω από αυτό το τμήμα των συνόρων για την παροχή βοήθειας στις δυνάμεις που μάχονται τον Άσαντ, κυρίως στο Χαλέπι», αναφέρει ο ίδιος.

Ο διάδρομος αυτός οριοθετείται σύμφωνα με τον αναλυτή Σ. Ιβάνοφ  από την Jarablus στα ανατολικά της συριακής πόλης  Azaz έως τα  δυτικά  32 χιλιόμετρα (20 μίλια) βόρεια-βορειοδυτικά του Χαλεπίου.

Η διεθνής κοινότητα έχει από καιρό καλέσει την τουρκική ηγεσία να σφραγίσει την περιοχή που δρουν οι ριζοσπαστικές  ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των οργανώσεων Daesh και al-Nusra Front οι οποίες τον χρησιμοποιούν ως περιοχή  ανεφοδιασμού και επανεξοπλισμού , αλλά η Άγκυρα προφανώς δεν ενδιαφέρθηκε .

« Η ουσία όμως είναι ότι οι Τούρκοι δεν πρόκειται να επιτρέψουν την συνένωση των κουρδικών δυνάμεων  με σκοπό την δημιουργία  μια αυτόνομης περιοχής στην  βόρεια Συρία», εξήγησε ο αναλυτής.

Οι ειδικοί λένε ότι η έκβαση της μάχης για το Χαλέπι, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Συρίας, θα μπορούσε κάλλιστα να καθορίσει τη μοίρα της Συρίας.

Η πόλη ι εν μέρει ελέγχεται από τον συριακό αραβικό στρατό που πρόσφατα απέκοψε τις οδούς  ανεφοδιασμού στις περιοχές των ανταρτών.

«Η Άγκυρα θεωρεί εύλογα ότι αν οι Κούρδοι ενώσουν τις δυνάμεις τους στη βόρεια Συρία, οι ίδιοι μετά θα «ορμήξουν» στις νότιες περιφέρειες της Τουρκίας που κατοικούνται κυρίως από Κούρδους», είπε ο Gumer Isayev, επικεφαλής του κέντρου Μεσανατολικών Σπουδών.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός σχεδίασε μια επιχείρηση για να εκκαθαριστεί από το κουρδικό στοιχείο η περιφέρεια Jarablus.

Ο αναλυτής πρόσθεσε ότι ο ισλαμικός στρατός  δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως απλή πρόφαση για τη συριακή εισβολή .

Η ριζοσπαστική ομάδα ήταν κάποτε ένας αξιόπιστος προμηθευτής προϊόντων πετρελαίου και μια δύναμη ικανή να εκδιώκει τους Κούρδους  μαχητές, αλλά έκτοτε έχει μετατραπεί σε μια σημαντική απειλή για την ασφάλεια της τουρκικής επικράτειας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την επιχείρηση  της Τουρκίας στην Jarablus παρά το γεγονός ότι τα αμερικανικά στρατεύματα στηρίζουν  σε μεγάλο βαθμό τις Λαϊκές Μονάδες Προστασίας (YPG) και τους Peshmerga σε επιχειρήσεις εναντίον του ISIS  στο Ιράκ και τη Συρία.

Η Ουάσιγκτον θέλει όσους περισσότερους  παίκτες να εμπλακούν στο συριακό πεδίο σύγκρουσης , με σκοπό τον αποπροσανατολισμό όλων για να εδραιωθεί καλύτερα η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Μέση Ανατολή.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ