Αρχείο

Η Ελλάδα προετοιμάζεται να δεχθεί χιλιάδες παιδιά προσφύγων τον Σεπτέμβριο στα σχολεία της έχοντας τεράστια προβλήματα

Το υπουργείο παιδείας και ο κ Φίλης προσωπικά έχει δηλώσει ότι έχει προετοιμασθεί  ένα σχέδιο για να συμμετέχουν  χιλιάδες παιδιά προσφύγων  που ζουν σήμερα στη χώρα, στα ελληνικά σχολεία  αρχής γενομένης από τον  Σεπτέμβριο, αναφέρει ο διεθνής τύπος.

Σύμφωνα με το σχέδιο, το οποίο έχει την υποστήριξη της UNICEF και άλλων διεθνών οργανισμών και ΜΚΟ, τα παιδιά θα παρακολουθήσουν είτε σχολικές τάξεις στα κέντρα υποδοχής , είτε  θα  μετακινούνται  καθημερινά με λεωφορεία προς τα κοντινά δημόσια σχολεία για εκπαίδευση. Η σχολική χρονιά ανοίγει στις 12 Σεπτεμβρίου στην χώρα μας  φέτος.

Τα παιδιά των προσφύγων θα διδάσκονται τα μαθήματα τους στην  μητρική τους γλώσσα (αραβικά), και στα  αγγλικά όσα γνωρίζουν , έτσι ώστε να μπορέσουν σταδιακά  να ενταχθούν στη χώρα υποδοχής.

Το πιλοτικό  πρόγραμμα  εκπαίδευσης λειτουργεί ήδη σε ορισμένα στρατόπεδα προσφύγων κατά τους τελευταίους μήνες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της UNICEF, περίπου 22.000 παιδιά είναι μεταξύ των 57.000 μεταναστών και προσφύγων που βρίσκονται παγιδευμένοι στην Ελλάδα.

Αξιωματούχοι  του ελληνικού υπουργείου παιδείας εκτιμούν ότι 18.000 από αυτά είναι ανήλικα και είναι παιδιά σχολικής ηλικίας.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη από την ΜΚΟ «Σώστε τα Παιδιά», τα παιδιά των προσφύγουν απέχουν από τα σχολικά μαθήματα τους  κατά μέσο όρο ενάμιση έτος.

Το ζήτημα όμως είναι σύμφωνα και με ξένους ειδικούς ότι στην   υπερχρεωμένη Ελλάδα,  το οικονομικό κόστος της εκπαίδευσής ων παιδιών αυτών  είναι μια μεγάλη πρόκληση.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου παιδείας, η χώρα μας έχει ήδη εξασφαλίσει  7.000.000 ευρώ  από τα ευρωπαϊκά ταμεία για την κατασκευή των αναγκαίων εγκαταστάσεων, την κατάρτιση των εκπαιδευτικών και των βιβλίων για τα παιδιά αυτά.

Επιπλέον 3 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης μέχρι το τέλος του έτους για τη μεταφορά των μαθητών και άλλες ανάγκες.

Το πρόβλημα πλέον μετατοπίζεται πλέον  για όλα αυτά τα δυστυχισμένα παιδιά στην ελληνική κυβέρνηση.

Το έτερο πρόβλημα που θα δημιουργηθεί αφορά στην ενσωμάτωση τους στην σχολική κοινότητα λόγω γλώσσας και συνηθειών τους. Με λίγα  λόγια η χώρα μας καλείται να αντιμετωπίσει μια πρωτόγνωρη κατάσταση η οποία δεν έχει εμφανιστεί τα τελευταία 50 χρόνια.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης