Αρχείο

Η Γερμανία απορρίπτει επίσημα την ελληνική απαίτηση για τις αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο

Η γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει επίσημα την τελευταία αίτηση από την Ελλάδα για την αποπληρωμή αποζημιώσεων της ναζιστικής κατοχής κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, ανέφερε  πριν λίγο το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων (AP).

Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Steffen Seibert δήλωσε σήμερα  Παρασκευή ότι η θέση του  Βερολίνου  είναι « πολύ σαφής» για το ζήτημα των αποζημιώσεων και το έχει δηλώσει επανειλημμένα.

«Το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων έχει οριστικά αντιμετωπιστεί, νομικά και πολιτικά», δήλωσε ο Seibert.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε την Τρίτη να εξαντλήσει όλες τις διπλωματικές και, εάν κριθεί απαραίτητο και νομικές προσπάθειες για να αποπληρωθούν οι  γερμανικές επανορθώσεις.

λήψη

Ο ίδιος προέτρεψε την Γερμανία, που έχει την κύρια ευρωπαϊκή συμβολή στο τεράστιο πρόγραμμα διάσωσης στην Ελλάδα, να προσέλθει σε  διαπραγματεύσεις για το θέμα αυτό.

Ελληνική κοινοβουλευτική επιτροπή ετοίμασε  πρόσφατα μια έκθεση σχετικά με τις πολεμικές επανορθώσεις από την Γερμανία . Το συνολικό ποσό  των αποζημιώσεων που οφείλει η Γερμανία στην Ελλάδα ανέρχεται  σε 300 με 400.000.000.000 ευρώ.

Ποσό σύμφωνα με το οποίο η χώρα θα έλυνε όχι μόνο το ζήτημα του εξωτερικού χρέους αλλά και πολλά άλλα.

Η  Γερμανία απορρίπτει κατηγορηματικά τις ελληνικές αξιώσεις με την   αιτιολογία ότι,  το αναγκαστικό δάνειο εμπίπτει στη συμφωνία του Λονδίνου για το χρέος του 1953, η οποία απαλλάσσει τη Γερμανία από κάθε λογής επανορθώσεις και αποζημιώσεις.

Στον αντίποδα η Αθήνα τονίζει  ότι πρέπει να γίνεται διαχωρισμός μεταξύ του κατοχικού δανείου και της απαίτησης για επανορθώσεις.

Τόσα χρόνια μετά τον πόλεμο όλες οι γερμανικές κυβερνήσεις με ύφος και συμπεριφορά «μαυραγορίτη»  και με διάφορες ποταπές και αστείες προφάσεις,  προσπαθούν  να μην πληρώσουν  στην χώρα μας ούτε τουλάχιστον το κατοχικό δάνειο , την πρώτη δόση  του οποίου πλήρωσε ο ίδιος ο αδόλφος  .

Η οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να κατανοήσει  "πολύ βαθιά" ότι οι Γερμανοί Τεύτονες διαχρονικά δεν εκτιμούσαν τους κατοίκους των Βαλκανίων,  συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδος,  ως ίσους με αυτούς για τους δικούς τους λόγους.

Για αυτό και η χώρα μας οφείλει να πράξει ότι απαιτείται  μέσα στα πλαίσια των   διεθνών νόμων και κανόνων για να επιτύχει την ιστορική εξιλέωση των ναζιστικών εγκλημάτων .

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ