Κόσμος

Η Βουλγαρία Τρέμει τον Ερντογάν – Είναι Άξιοι της Τύχης τους …

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος

Όπως είναι φυσικό οι συνορεύουσες με την Τουρκία χώρες και κυρίως η Ελλάδα και η Βουλγαρία βρίσκονται εκτεθειμένες στις ορέξεις του Ερντογάν σε ότι αφορά την διοχέτευση κύματος προσφύγων. Ειδικά μετά το αποτυχημένο εναντίον του πραξικόπημα, ο Ερντογάν απειλεί ότι θα χρησιμοποιήσει το όπλο των προσφύγων τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Βουλγαρία σε περίπτωση που δεν ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις του.

Έτσι βλέπουμε την Βουλγαρία να ενδίδει στις απειλές και να εκδίδει όσους φιλογκιουλενικούς ζητάει ο Ερντογάν, για να τους φέρει ενώπιον της «ανεξάρτητης» τουρκικής δικαιοσύνης…  Δηλαδή θα θέλαμε να ξέραμε οι Βούλγαροι δεν ντρέπονται να υπακούουν στις εντολές του Ερντογάν και δεν καταλαβαίνουν ότι όσα και να του δώσουν θα ζητάει όλο και περισσότερα, ενώ στο τέλος πάλι θα τους πλημμυρίσει με πρόσφυγες χωρίς κανένα δισταγμό.

Έτσι, η Βουλγαρία συμμορφώθηκε με τις απαιτήσεις της Άγκυρας για εκδόσεις καταζητούμενων, αντιπάλων της τουρκικής κυβέρνησης, ελπίζοντας να αποτρέψει την Άγκυρα από το να εξαπολύσει μια νέα εκροή προσφύγων. Ο Βούλγαρος διπλωμάτης και πρώην πρέσβης στην Μόσχα Ίλιαν Βασίλιεφ δήλωσε για το θέμα ότι, «οι βούλγαροι ηγέτες έχουν δείξει ανασφάλεια και φόβο  στις τελευταίες συναλλαγές τους με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το οποίο,  έστω και αν δικαιολογείται, είναι  ένα κακό σημάδι για την εξωτερική της πολιτική».

Θέλοντας από την άλλη ο ίδιος να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και να καλύψει όσο μπορεί αυτή την ταπεινή βουλγαρική πολιτική, αναφέρει ότι, «είναι πιο εύκολο να γρυλίζεις  στον Ερντογάν από τη Βιέννη, το Βερολίνο ή τη Βουδαπέστη, όταν ξέρεις ότι υπάρχουν πολλές χώρες σαν προστατευτικό ανάχωμα ανάμεσα σε αυτές και την Τουρκία»,  «Για τη Σόφια, είναι διαφορετικά».

Ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ ετοιμάζεται επίσης να επισκεφτεί τον Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη την Παρασκευή για να συζητήσουν κοινά ενεργειακά έργα και άλλα διμερή θέματα και φυσικά αν και δεν αναφέρεται θα συζητηθούν και οι όροι «παράδοσης» της Βουλγαρίας, σε ότι έχει να κάνει με την έκδοση αυτών που ενοχλούν τον Ερντογάν.

Θεωρούμε ότι η Βουλγαρική κυβέρνηση κινείται σε ένα δρόμο, δουλικό απέναντι στην Τουρκία, που δεν είναι καθόλου τιμητικός για την ίδια αλλά και τους πολίτες της. Ταυτόχρονα ανοίγει την όρεξη του Ερντογάν τόσο απέναντι της, όσο και απέναντι στην Ελλάδα για ακόμα μεγαλύτερες απαιτήσεις.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...