Αρχείο

Η Ανοχή Ελλάδας και Κύπρου Αποθρασύνει τον Ερντογάν – Νέα Πρόκληση στην Κύπρο – Που είναι Άραγε το Τρυπάνι της ΕΝΙ

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος

Δηλαδή είναι δυνατόν να μας προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η Τουρκία συνεχίζει να αμφισβητεί την Κυπριακή Δημοκρατία και μάλιστα την ίδια στιγμή να διαπραγματεύεται λύση … Και λέμε το «εάν είναι δυνατόν», διότι αυτό που κάνουν μέχρι τώρα όλες οι κυβερνήσεις είναι να τους ανέχονται.

Εδώ οι Τούρκοι, όχι μόνο δεν αναγνωρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά εμφανίζονται σε φόρουμ ως θεσμικά όργανα του «κράτους των κατεχομένων» και η Ελλάδα και η Κύπρος αυτό το ανέχεται, αντί να το θεωρεί αιτία να αποχωρήσει αμέσως από οποιαδήποτε διαπραγμάτευση.

Μάλιστα πολλές φορές έχουμε γράψει ότι, επιβάλλεται να θέσουμε τουλάχιστον δύο όρους πριν από όποια διαπραγμάτευση, την αποδοχή από την Τουρκία της Κυπριακής Δημοκρατίας και την άμεση αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων. Όσο δεν το κάνουμε ο Ερντογάν θα το εκμεταλλεύεται και να τώρα που αμφισβητεί ευθέως και τα δυτικά χωρικά ύδατα της Κύπρου.

Έτσι, συνεχίστηκε η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, με νέο επεισόδιο παρενόχλησης πλοίου από τουρκική φρεγάτα ανοιχτά της Κύπρου.

Σύμφωνα με τον Κυπριακό τύπο, η τουρκική φρεγάτα «Κελί Μπολού» έσπευσε στην περιοχή δυτικά του Ακάμα όπου ερευνητικό πλοίο υπό κυπριακή σημαία διενεργούσε έρευνες που αφορούσαν δελφίνια, με οδηγίες τις Κυπριακής Δημοκρατίας αμφισβητώντας την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και του δικαιώματος της για εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών της πηγών.

Όμως αυτή η Τουρκική ενέργεια δεν μπορεί να προκαλεί έκπληξη, όταν θυμηθούμε την περίπτωση με το τρυπάνι της ΕΝΙ το οποίο πριν από 1,5 χρόνο έφυγε δήθεν για συντήρηση αλλά ακόμη δεν έχει επιστρέψει. Μάλλον η γεώτρηση σταμάτησε για άλλους λόγους … και όχι για λόγους συντήρησης.

Επίσης καμία καταγγελία δεν έχει γίνει στον ΟΗΕ από την Ελληνική ή Κυπριακή Κυβέρνηση για τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις, που δεν είναι λίγες. Ούτε βέβαια, σύμφωνα με κυπριακές πηγές, δεν αξιοποιήθηκαν ευκαιρίες που δόθηκαν ώστε να απαιτηθεί η απόσυρση του απαράδεκτου τουρκικού εγγράφου στην Ευρωπαϊκή Ένωση περί εκλιπούσας Κυπριακής Δημοκρατίας.

Θεωρούμε ότι μετά από όλα αυτά που επιβεβαιώνουν την λανθασμένη και φοβική τακτική που ακολουθεί τόσο η Ελληνική όσο και η Κυπριακή πλευρά σε λίγο ο Ερντογάν θα δίνει και απευθείας εντολές στους πολιτικούς μας…

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ