Πολιτική

Εξίσου σημαντικά και τα έξι κεφάλαια, λέει η κυβέρνηση

Λευκωσία: Για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τα έξι κεφάλαια του Κυπριακού είναι σημαντικά προς επίτευξη του στόχου μιας λύσης που να ανταποκρίνεται πραγματικά στις προσδοκίες του κυπριακού λαού.
Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας πως «προς αυτή την κατεύθυνση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εργάζεται συστηματικά και με απόλυτη σοβαρότητα, στο πλαίσιο του διακοινοτικού διαλόγου που αποτελεί τη μόνη οδό που έχουν επιλέξει όλοι ανεξαιρέτως οι προκάτοχοί του για επίτευξη του στόχου του τερματισμού της κατοχής και της επανένωσης της πατρίδας μας».

Σε ανακοίνωσή του με αφορμή δηλώσεις περί μη σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου και περί δήθεν συσκότισης γύρω από τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο εκπρόσωπος ανέφερε πως η τελευταία ενημέρωση του Προέδρου προς τους αρχηγούς των κομμάτων έγινε στις 30 Ιουλίου. Υπενθυμίζεται, είπε, ότι έκτοτε πραγματοποιήθηκε μόνο μια συνάντηση διαδικαστικής φύσεως, στις 23 Αυγούστου.

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήδη συγκάλεσε συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου για τις 14 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία ολοκληρώνεται ο κύκλος των συναντήσεων των ηγετών των δύο κοινοτήτων.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, ζήτησε να τερματιστεί το ταμπού της συσκότισης και της μυστικής διπλωματίας στο Κυπριακό, σημειώνοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, έχει υποχρέωση να ενημερώσει τον λαό τώρα για το συνταγματικό του μέλλον και όχι αφού θα έχει συμφωνήσει οδυνηρές υποχωρήσεις.
«Για ποια ταμπού άρα μιλούν κάποιοι;», διερωτήθηκε, «για τα ταμπού των Ελληνοκυπρίων;». Γιατί μέχρι σήμερα, πρόσθεσε, «αυτά που συζητάμε είναι τις εξουσίες που θα δώσουμε ως κράτος και τις περιουσίες που θα δώσουμε των προσφύγων».

Έθεσε δε, το ερώτημα: «Τα ταμπού της Τουρκίας πότε θα τα συζητήσουμε σε αυτές τις διαπραγματεύσεις; Μετά που θα ολοκληρωθεί ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων;».

«Εφόσον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θεωρεί ότι το Εθνικό Συμβούλιο είναι Συμβουλευτικό Σώμα, θα έπρεπε να το καλεί κατά τη διάρκεια των κρίσιμων συναντήσεων με τον κατοχικό ηγέτη που άρχισαν προχθές, και όχι μετά το πέρας αυτών των συναντήσεων, όπως πράττει με τη σύγκληση συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου στις 14 Σεπτεμβρίου», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Αλληλεγγύης, Πόλυς Παλλήκαρος,

Ο αντιπρόεδρος των Οικολόγων, Άδωνις Γιάγκου, δήλωσε πως η μεγαλύτερη ανησυχία προκύπτει από το γεγονός ότι ενώ οι Τούρκοι έχουν σχεδόν ικανοποιηθεί για τα θέματα που αφορούν την πολιτική ισότητα, εξασκούν πιέσεις για αποδοχή των θέσεων τους στο περιουσιακό, στο εδαφικό και την ασφάλεια.

Γράφει: Κώστας Βενιζέλος

philenews.com

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ