Εθνικά θέματα

Δεσμευτικός οδικός χάρτη - Ποιος ο στόχος ΟΗΕ και ΗΠΑ

Λευκωσία: Η τριμερής συνάντηση στη Νέα Υόρκη για το Κυπριακό θεωρείται δεδομένο ότι θα πραγματοποιηθεί καθώς ο Διεθνής Οργανισμός τη σχεδίαζε εδώ και μερικούς μήνες, θέλοντας αυτή τη φορά να εξασφαλίσει τη δέσμευση του Προέδρου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ενώπιον του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Ξένες διπλωματικές πηγές σημείωναν στον «Φ», ότι η τριμερής της Νέας Υόρκης δεν θα πραγματοποιηθεί για να γίνει απλώς μια αξιολόγηση της μέχρι τότε πορείας των διαπραγματεύσεων, αλλά για να καθοριστούν τα επόμενα βήματα κατά τρόπο με τον οποίο οι εμπλεκόμενοι θα μπορούν να προχωρήσουν προς την υλοποίηση των συμφωνηθέντων.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως ο στόχος του Διεθνούς Οργανισμού είναι η διαμόρφωση ενός δεσμευτικού οδικού χάρτη, ο οποίος θα οδηγεί τις διαπραγματεύσεις σε μια κατάληξη. Το Κυπριακό, όπως σημείωναν, θα πρέπει να φθάσει σε «σημείο μη επιστροφής», ανεξαρτήτως της κατάληξης που θα έχει η διαπραγμάτευση. Άλλωστε, με τον καθορισμό του οδικού χάρτη δεν θα γεφυρωθούν οι διαφορές και δεν θα αρθούν οι διαφωνίες, που είναι αρκετές, αλλά θα καθοριστεί η διαδρομή βήμα προς βήμα.

Όπως υποδεικνύουν οι εμπλεκόμενοι στη διαδικασία, σε μεγάλο βαθμό πολλά θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα των συναντήσεων του Προέδρου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, που άρχισαν στις 23 Αυγούστου και θα ολοκληρωθούν την 14η Σεπτεμβρίου. Κατά τη διάρκεια των έξι εναπομεινασών συναντήσεων αναμένεται ότι θα συζητηθούν όλα τα κεφάλαια και πτυχές του Κυπριακού, με βασική επιδίωξη να γεφυρώσουν όσο περισσότερες διαφορές μπορέσουν.

Το ζητούμενο δεν είναι, όμως, μόνο να αρθούν οι διαφωνίες, αλλά ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουν και μια σειρά εκκρεμότητες, που προκύπτουν σε επιμέρους ζητήματα, μέσα από τις συζητήσεις στις τεχνικές επιτροπές. Πρόκειται για ζητήματα που αφορούν στην εφαρμογή της συμφωνίας, αλλά και την αντίληψη που υπάρχει για τη λειτουργία του κράτους. Με την ολοκλήρωση των συναντήσεων στη Λευκωσία θα εκδοθεί ένα ανακοινωθέν που θα αξιολογεί το αποτέλεσμα δίνοντας ραντεβού στη Νέα Υόρκη.

Η τριμερής, βέβαια, δεν θα αποφασισθεί στη Λευκωσία, αλλά θα υπάρξει αμέσως μετά πρόσκληση από τον Γενικό Γραμματέα με τρόπο ώστε να δοθεί συνέχεια στις επτά συναντήσεις των Αναστασιάδη και Ακιντζί. Να φανεί, δηλαδή, πως υπάρχει αποτέλεσμα και πως η διαδικασία προχωρεί.

Είναι σαφές ότι το σκηνικό της Νέας Υόρκης διαμορφώνουν και δύο άλλοι σημαντικοί παράγοντες, που δεν μπορούν να αγνοηθούν. Πρώτο, ότι οι Αμερικανοί σπεύδουν να πετύχουν αποτέλεσμα στο Κυπριακό πριν από τις εκλογές τους, που θα διεξαχθούν τον Νοέμβριο. Οι Αμερικανοί, βέβαια, δεν επικεντρώνουν την προσοχή τους στο Κυπριακό, αλλά το τοποθετούν σε μια μεγάλη εικόνα, έχοντας πρωτίστως ενδιαφέρον να λειτουργήσει ο άξονας Τουρκίας-Ισραήλ μετά την αναθέρμανση των σχέσεων και να μην καταρρεύσει η συμφωνία για το προσφυγικό.

Το ενδιαφέρον στο ζήτημα τούτο δεν είναι το προσφυγικό, αλλά οι σχέσεις Τουρκίας με Ε.Ε. και όλα τα συναφή. Δεύτερο, το γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, ολοκληρώνει τη θητεία του στο τέλος του τρέχοντος έτους και θα ήθελε να αποχωρήσει αφήνοντας είτε μια συμφωνία ή  μια πιο ξεκάθαρη εικόνα ως προς την πορεία του Κυπριακού.

Είναι σαφές πως ο Σεπτέμβρης θα έχει ενδιαφέρον λόγω εξελίξεων. Η προσοχή ως προς τη διαχείριση εστιάζεται στην αποφυγή παγίδων, όπως συνέβη τον Φεβρουάριο του 2004. Τότε που η Λευκωσία απροετοίμαστη και ανυποψίαστη παγιδεύτηκε σε μια διαδικασία εξπρές με χρονοδιάγραμμα, επιδιαιτησία και ένα σχέδιο που τέθηκε σε δημοψήφισμα.

Μηχανισμοί επίλυσης αδιεξόδων και η κλήρωση που θα δίνει τις λύσεις

ΤΑ τέσσερα κεφάλαια, Διακυβέρνηση, Περιουσιακό, Οικονομία και Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδόν έχουν κλείσει. Αυτό είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, μετά τις χωριστές συναντήσεις που είχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Ενημερωμένη πηγή σημείωνε πως ναι μεν έχει επιτευχθεί πρόοδος σε σημαντικές πτυχές των κεφαλαίων αυτών, ωστόσο, υπάρχει αρκετός δρόμος να διανύσουν οι διαπραγματευτές για να καλύψουν κενά και να γεφυρώσουν διαφορές. Υπήρξε πρόοδος στις τρεις εξουσίες, στις αρμοδιότητες(αν και υπάρχουν ακόμη διαφορές), ενώ στη Διακυβέρνηση παραμένει η διαφορά στο ζήτημα της εκ περιτροπής προεδρίας. Δεν υπάρχει διαφοροποίηση από τις αρχικές θέσεις. Αλλά ακόμη και εκεί που υπάρχουν συγκλίσεις δημιουργούνται ερωτηματικά για το πώς θα λειτουργήσουν τα συμφωνηθέντα. Συμφώνησαν για παράδειγμα να μην υπάρχει στον μηχανισμό επίλυσης αδιεξόδων ξένος δικαστής.

Συμφώνησαν, ωστόσο, να συγκροτηθεί τετραμελής διυπουργική επιτροπή ( 2 Ε/κ και 2 Τ/κ) και κάθε φορά που υπάρχει ισοπαλία να γίνεται κλήρωση και ο «τυχερός» δεν θα συμμετάσχει στη λήψη απόφασης. Να αποφασίζουν οι εναπομείναντες τρεις. Στο περιουσιακό οι συζητήσεις κολλούν στην άρνηση της τουρκικής πλευράς να δοθεί πρώτα στον νόμιμο ιδιοκτήτη το δικαίωμα της επιλογής, ενώ ασφαλώς ανοικτά παραμένουν τα θέματα των εγγυήσεων και του εδαφικού, που διαχρονικά θεωρούνται ως πολύ δύσκολα και περιέχουν πολλά αγκάθια.

Άρχισε κυνήγι μαγισσών στα κατεχόμενα

ΤΟ κυνήγι μαγισσών έχει αρχίσει στα κατεχόμενα με την Τουρκία να διεξάγει σιωπηρά μεν αλλά συστηματικά και μεθοδευμένα έρευνες για να ανακαλύψει οργανωμένες δομές που συνδέονται με το Κίνημα Φετουλάχ Γκιουλέν, ΦΕΤΟ. Οι έρευνες διεξάγονται από τις υπηρεσίες της Τουρκίας που δραστηριοποιούνται στα κατεχόμενα και το ψευδοκράτος είτε παρακολουθεί είτε δεν έχει γνώση.

Είναι σαφές πως υπάρχει μια ανησυχία στα κατεχόμενα για το πού θα οδηγήσουν αυτές οι έρευνες. Υπενθυμίζεται συναφώς πως ο Μουσταφά Ακιντζί, όταν είχε μεταβεί στις 17 Αυγούστου στην Τουρκία, είχε ουσιαστικά εκφράσει ανησυχία. Είχε επισημάνει πως «το σημαντικό είναι, περιόδους όπως αυτή, να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Δεν πρέπει μαζί με τα ξερά να καούν και τα χλωρά... Τέτοιες περιόδους οι διαβολές δεν χρειάζονται.»

Γράφει: Κώστας Βενιζέλος, philenews.com

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...